RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot!

RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Akční sci-fi klasika Paula Verhoevena z osmdesátých let snad konečně dostane důstojné pokračování!

Tak tohle mi udělalo opravdu radost! Neill Blomkamp, jeden z nejtalentovanějších a nejšikovnější režisérů současnosti, se ujme ikonické postavy RoboCopa a natočí eRkový reboot, který by měl navazovat přímo na původní Verhoevenův film z roku 1987. A aby té radosti nebylo málo, tak scénář bude vycházet z materiálu, který před lety napsali Ed Neumeier a Michael Miner (oba se vrátí v úloze producentů) jako sequel k parádní jedničce. Nicméně tento scénář nikdy nedošel k fázi realizace kvůli stávce scenáristů. Nakonec se konala "né-až-tak-povedená" dvojka a posléze šla série úplně do kopru (trojka je fakt ohavnost jen pro otrlé). Justin Rhodes tenhle původní nástřel upraví do konečné podoby a hurá, natáčení sequelu RoboCop Returns může začít. Alex Murphy by se měl tedy vrátit ve velkém stylu, pod taktovkou tvůrce, který natočil například výtečný District 9, malinko nedoceněné Elysium či povedené kraťasy Zygote a Firebase. Rhodes se před časem o svém scénáři rozpovídal víc, tady pro vás máme podrobnosti.

Síla původního RoboCopa byla, je a vždy bude v kombinaci nekompromisního (až šokujícího) násilí, drsné (trefné) společenské satiry a problematizaci tématu technologického pokroku a s ním spojené ztráty identity (kde začíná člověk a končí stroj, převáží lidské prvky nad materiálem a programem?). Těch elementů je samozřejmě mnohem víc a o Verhoevenově RoboCopovi by se dalo psát donekonečna, nicméně ty jednotlivé elementy vedoucí k úspěchu jsme zmínil proto, že zrovna Blomkamp je režisér, jemuž není cizí práce se symboly, významy a kritický pohled na společenské a sociální nešvary dnešní doby. Přesně proto by chystané pokračování mohlo navázat relativně přirozeně, i když se doba změnila (vpravdě trošku přiblížila Verhoevenově vizi, však se podívejte dnes na centrum Detroitu či zprávy na Nově).

V tématu samotném současně tkví to největší nebezpečí, neboť RoboCop byl poplatný době a určitému společenskému a kulturnímu diskurzu. Představa, že robotický policejní důstojník s "duší" člověka nevybíravým způsobem masakruje na ulici padouchy - tedy stylizuje se do role policisty, soudce i kata - se nemusí v dnešní rozjitřené atmosféře setkat s pozitivním ohlasem. Však kdo si dnes vzpomene na remake z roku 2014 s Joelem Kinnamanem v hlavní roli. Vždyť José Padilha nenatočil úplně špatný film, ale o rok později po něm neštěkl ani pes. Poptávka po takovém typu akčního filmu prostě nebyla.

Blomkampa teď čeká natáčení snímku Greenland, v němž se bude Chris Evans snažit dostat svoji rodinu do bezpečí a ochránit před dopady kataklyzmatické přírodní katastrofy. První klapka by měla padnout letos na podzim v Torontu. Pak by snad měl přijít na řadu RoboCop!

Zdroje: Deadline, Neill Blomkamp

RoboCop

12.02.2014 | USA, Kanada
Akční, Sci-Fi
Info o filmu

Galerie: 5

RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu RoboCop Returns: Neill Blomkamp se postará o erkový reboot! | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest