Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená

Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 12 obrázků
V posledním Star Wars filmu se objevila známá postava, kterou snad nikdo nečekal. Pojďme si cameo blíže rozebrat.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Článek obsahuje spoilery k filmu Solo: Star Wars Story a animovaným seriálům ze světa Star Wars!

Že nás Lucasfilm v Solovi zahrne celou řadou pomrknutí, to se dalo očekávat. Před českou a slovenskou premiérou jsme od amerických novinářů věděli dokonce už i to, že na nás čeká ve filmu jedno opravdu velké překvapení. Ale to, že bude mít zrovna takovou podobu, uhodl předem asi málokdo.

Ve finálních minutách Qi’ra (Emilia Clarke) porazí Drydena Vose (Paul Bettany) a pošle Hana napřed, s tím, že si ještě musí rychle něco zařídit. V zápětí se ukáže, že vůbec nehodlá Hana následovat. Místo toho kontaktuje Vosova nadřízeného, skutečného vůdce kriminálního syndikátu Purpurového úsvitu (Crimson Dawn). Ukáže se zahalená postava, které Qi’ra říká, že operace byla úspěšná, nicméně Dryden zemřel vinou Hana Sola. A pak se postava odhalí a vidíme, že je to Darth Maul.

Ty největší fanoušky Star Wars to až tak nepřekvapí. Běžní diváci ale dost možná jen nechápavě koukají a nerozumí. Vždyť naposledy, když jsme Darth Maula viděli, tak jej přece v Epizodě I zabil Obi-Wan Kenobi. Nebo ne? Ve filmech možná zdánlivě zemřel, ale další příběhy jeho osud změnily. Animovaný seriál Star Wars: Clone Wars (který připravil George Lucas a dodnes je platný) ukázal, že Maul byl tak plný své zášti ke Kenobimu, že i rozpůlený přežil svůj pád. Nějakou dobu živořil, později jej zachránil jeho bratr Savage, dostal robotické nohy a stal se z něj jeden z obávaných oponentů seriálu.

Darth Sidious (Imperátor) jej uvěznil a chtěl jej využít pro své další účely, nicméně Maula zachránili jeho přívrženci. Při následujícím sledu událostí měla Anakinova učednice Ashoka Tano možnost Maula dopadnout, ale v klíčovém momentě upřednostnila záchranu svého nadřízeného, kapitána Rexe. Maulův příběh končil tím, že jeho přívrženci byli rozprášeni Republikou a on naprosto bez prostředků zmizel někde v zapomnění.

Solo: Star Wars Story ukazuje, že se něco změnilo a Darth Maul opět získal vliv – konkrétně stojí v čele velké zločinecké organizace. Jeho zařazení rozhodně působí dojmem, že jde o signál, že se jeho postava ještě ukáže. Použít jej jen jako cameo, to se zdá být příliš matoucí pro diváky, kteří doprovodné seriály nesledují. Samozřejmě je otázkou, kdy přesně se ukáže. V tuhle chvíli se zdá, že může mít nevyřízené účty s Hanem a Chewbaccou. Ale zapadalo by to do širšího světa? Dávalo by smysl, kdyby Han potkal uživatele Síly a světelného meče ještě před setkáním s Obi-Wanem, Lukem a Darth Vaderem v Epizodě IV? Ale třeba bude Maul jen manipulátorem v pozadí. Třeba bude jednat skrze Boba Fetta, který by už brzy měl dostat vlastní film. Nebo bude figurovat v chystaném snímku Obi-Wana Kennobiho, se kterým má stále nevyřízené účty.

Je tu však ještě jeden hodně velký otazník. Maul se vrací v seriálu Star Wars Rebels, který se dějově odehrává mezi událostmi Solo: Star Wars Story a Epizodou IV. V tom seriálu je také definitivně poražený, když se prostřednictvím lsti dostane přes hrdiny seriálu k Obi-Wanovi, utká se s ním ve finálním duelu a umírá smířený, když se dozvídá, že Kenobi na planetě Tatooine střeží skutečného vyvoleného, který dokáže jak Obi-Wana, tak Maula jednou pomstít.

A teď co s tím? Přepíší hrané filmy události seriálu? Budou je doslovně adaptovat a uvidíme duel Obi-Wana s Maulem zpracovaný také v hrané podobě? Anebo filmový příběh takhle výrazného padoucha skončí určitým vyšuměním do prázdna, kdy hrdinové slavného Sitha nezneškodní definitivně, ale pouze jej zaženou do vyhnanství, ve kterém bude čekat na události seriálu Rebels? Jistě, pořád se může stát i to, že naším posledním filmovým setkáním s Maulem je krátký segment, který jsme teď viděli v Solovi, ale věří někdo tomu, že by Lucasfilm takhle nechal ležet na stole nevyužitý potenciál?

V komentářích určitě dejte vědět, co jste na cameo Darth Maula říkali a jak vidíte jeho další filmovou účast. V galerii můžete vidět Maulovu mnohočetnou podobu, na další stránce pak sadu videí z bohaté Maulovy historie.

Další kapitola »

Galerie: 13

Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu Solo: Star Wars Story: Velké překvapivé cameo a co vlastně znamená | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest