Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné

Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu
Rockstar Games
Zobrazit dalších 5 obrázků
Hollywood se rád chlubí koupáním v miliardách, ale vedle dravého videoherního průmyslu začíná rychle ztrácet lesk.

Nejúspěšnější filmy si odnášejí z pokladen kin horentní tržby. Podívejte se jen na TOP 5: Avatar – 2, 788 miliardy, Titanic – 2, 187 miliardy, Star Wars VII – 2, 068 miliardy, Jurský svět – 1,671 miliardy, Avengers – 1, 518 miliardy. Dolarů. Amerických. Působí to astronomicky? Ale kde že, oproti největšímu gigantovi videoherního průmyslu jsou to vlastně docela drobné. GTA V, nejnovější díl videoherní série, ve které se můžete potloukat po rozsáhlém otevřeném prostoru velkoměsta a hrát si na zločince, překročilo hranici 90 milionů prodaných kopií. To znamená podle marketwatch.com tržby ve výši 6 miliard dolarů! A to při rozpočtu 265 milionů, což je obdobná částka, jakou studia platí za největší blockbustery. A i kdybychom k filmovým tržbám připočítali uvedení na domácí video, tak to většině snímků přilepší maximálně o pár set milionů.

Jasně, GTA V je naprostá výjimka, fenomén, který překračuje většinu konkurence. Nejúspěšnější hry se obvykle pohybují spíš někde kolem 25 milionů prodaných kopií, což jim ale pořád přisuzuje tržbu kolem 1,7 miliardy dolarů. A to je pořád víc, než u drtivé většiny tříáčkových filmů. Když tedy čteme o tom, že Hollywood vnímá videoherní průmysl jako obrovskou konkurenci, je patrné proč. Otázka je, jak rovnice vypadá, když sečteme všechny příjmy. U velkofilmů se někdy s despektem říká, že jsou vlastně jen takovou drahou reklamou na prodej souvisejících produktů. GTA V nějaký ten merch jistě také prodá, ale jen těžko bude ta nabídka tak široká jako u rodinných disneyovek. Aneb se Spider-Manem prodáte všechno od figurek, přes školní sešity až po pyžama. V případě Gtačka bude tenhle rozptyl slabší.

Co dodat závěrem? Snad jen to, že ve světle ohromně rostoucího herního průmyslu je pochopitelné, že filmová studia hledají cesty do domácností (nárůst VOD služeb) a spojují se mezi sebou, aby měla na trhu co největší sílu (naposledy odprodání Foxu Disneymu).

Zdroj: Market Watch

Galerie: 6

Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu Oproti GTA V vydělávají i nejúspěšnější filmy jen drobné | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest