Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal?

Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Všichni mlží, rozšířený sestřih nakonec bude a obchodní realita pomalu vyplouvá na povrch.

Prometheus ani zdaleka nesplnil očekávání. V první polovině si hezky dává na čas a pomalu si buduje poctivé základy. Ty ale nikdy nevyužije, protože druhá polovina je uspěchaná a děravá jak řešeto, evidentně je nám odepřena celá řada klíčových informací. Šancí na záchranu by byl rozšířený sestřih filmu na DVD / Blu-ray, ale donedávna to vypadalo, že Ridley Scott takovou alternativu odmítá a za verzí filmu v kinech si stojí. Jenže postupně malinko ustupuje. Co se děje?

Ono je to vlastně celkem logické. Sám Ridley v jednom z interview uvedl, že není jenom umělec, ale také byznysmen a jako takový si jistě dovede velice dobře spočítat, že hlásat v době, kdy se na film mají hrnout do kin davy lidí, že to co tam uvidí je jen zkrácený bastard, a že skutečně zamýšlená verze teprve přijde, to není úplně ideální marketingová taktika. S postupem času je ale Ridley k myšlence rozšířené verze čím dál otevřenější, i když pořád tak trochu uhýbá a ošívá se, že on by ji vlastně ani tak nepotřeboval, ale trh si ji žádá a jemu je jasné, že jeho film nebyl pro studio nejlevnější a tak je třeba rýžovat. Jindy zase tvrdí, že si pořád není jistý, jestli vystříhané záběry do filmu přímo vrátí, anebo je přiloží zvlášť, do bonusové sekce, což klidně může být nějaká další marketingová taktika, třeba snaha prodat nejdřív klasické DVD, a teprve později vyrukovat s rozšířenou verzí.

 

Co a proč se stříhalo

Ale zpět k tomu, co víme. V současné podobně má film 2 hodiny a 3 minuty, Ridley tvrdí, že původní sestřih měl 2 hodiny, 27 minut, ale že k současné stopáži by přidával zhruba nějakých 20 minut. Proč to? Z Promethea totiž byly vystříhány tři druhy záběrů: 1) Momenty, které se režisér vědomě rozhodl odebrat, aby tím nějakým způsobem změnil vyznění filmu a do rozšířené verze je v žádném případě nevrátí. Zmiňuje například scénu, kterou jsme mohli vidět v trailerech, ve které Elizabeth útočí na Inženýra sekerou. Ridley se nakonec scénu rozhodl vynechat, protože by působilo divně, aby tvor, který nejprve zabije několik pozemšťanů mávnutím ruky a odolává střelám, najednou měl problém s jednou hloupou sekerkou.

 

 

2) Řada scén byla vystříhána proto, že byla příliš násilná. Už minule jsme vás informovali o tom, že Ridley Promethea mírnil kvůli tomu, aby byl v Evropě přístupný od patnácti, ale objevily se také spekulace o tom, že Ridley (studio Fox) ve Spojených státech usiloval o přístupnost PG13, udělal pro ni prakticky všechno a nakonec na ni nedosáhl jen kvůli „operaci“, kterou z kinosestřihu odmítl vyřadit. Přiznám se, že pokud by dvacet minut filmu navíc zabíral pro sebe čistě důraz na násilí, dvakrát odvařený bych z toho nebyl – Prometheovi by to nijak výrazně neprospělo, přinejlepším by to malinko zlepšilo atmosféru.

3) Naštěsti ale prokazatelně existují scény, které byly vystříhány kvůli zkrácení stopáže, tedy to pravé šťavnaté masíčko, které zajímá nás, kteří se domníváme, že by Prometheovi mohl pomoci prokreslenější sestřih. Proč se vlastně filmy zkracují? Režisér může mít pocit, že má jeho dílo příliš pomalé tempo nebo je příliš dlouhé a diváci by to špatně snášeli. Proto krátí. Je to poměrně běžná praxe. Jenže Ridley Scott je proslulý tím, že si ideální délku sestřihu rozmýšlí až jaksi zpětně (jeho dodatečné sestřihy Blade Runnera či Království nebeského jsou pověstné), možná podle reakcí publika či co.

Druhým důvodem ke krácení může být naléhání studia / Ridleyho obchodní intuice. Ono se to totiž nezdá, ale při zkrácení filmu o třicet minut, může být Prometheus v každém sále promítán zhruba o jednou vícekrát, než by to bylo možné v jeho plné délce (odečtěte tři, čtyři půlhodinky a najednou máte dost času pro další projekci). Což může hrát u eRkového projektu poměrně zásadní roli – když už film nemůžou vidět všichni, tak ať je alespoň k vidění kdykoliv. Pokud se pustíme do spekulací, tak je docela klidně možné, že byl Ridley donucen film sestříhat až na poslední chvíli (začátkem května), když definitivně padla možnost, že by dostal hodnocení PG13. Celkem by to vysvětlovalo, jak je možné, že filmař Scottova kalibru pustí do kin takhle nevyvážený sestřih.

 

 

Co v prodloužené verzi uvidíme?

Jak už bylo řečeno, dobrých pár minut v rozšířeném sestřihu může být klidně jenom „bonusové násilí“ – tu dostaneme pár cákanců krve navíc, tu kamera setrvá o pár vteřin déle na nějakém groteskním výjevu. Co nás ale zajímá, jsou kompletně vynechané scény. Už víme, že souboj se sekerou v rozšířené verzi čekat nemáme. Stejně tak mladého Weylanda, kterého měl v jedné z dřívějších verzí scénáře David navštěvovat ve snech, ale nakonec prý scénu filmaři ani nenatočili. Podobně byly vyškrtnuté scény osidlování Marsu. Zbyly z nich pouze pozadí ve videozprávě se starým Weylandem a několik artworků, které si můžete prohlédnout dole v galerii.

A na artworcích (a fotkách z natáčení) si můžeme prohlédnout i další vystřiženou scénu. V úvodu filmu se jeden z Inženýrů obětuje, aby jeho rozpadlé tělo dalo vzniknout životu na blíže nespecifikované planetě. Původně ale ve scéně nebyl ani zdaleka sám, viz galerie. To je ale opravdu spíš takový bonus, osobně bych uvítal spíš scény, které dokreslí chování a motivace jednotlivých postav. Dozvíme se někdy, proč jsou oba piloti Janekovi oddaní na život a na smrt? Proč Elizabeth nikdo nehledá, potom, co uteče z karantény? Uvidíme ji pořádně truchlit pro Hollowaye? Doplnění právě takovýchto scén by Prometheovu líbivému vizuálu, krvavému řádění a mytologickým otázkám mohlo dodat také tolik potřebné emocionální a racionální jádro, které momentálně jaksi chybí. Snad se dočkáme. Kdy se dočkáme? Podle nejnovější virální kampaně What is 10.11.12?, by to mohlo být 11. října.

Tím však naše dobrodružství s Prometheem ani zdaleka nekončí. V nejbližších dnech očekávejte články, které se budou soustředit na chystané pokračování, natáčení filmu a konečně rozbor jednotlivých záhad, které nám všem vrtají hlavou.

 

Zdroje: Darwin Shaw twitter, Collider, BBC, Prometheus Forum, AVP Galaxy Forum

Galerie: 9

Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu Prometheus: Donutil Fox Scotta, aby film sestříhal? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest