10 nejlepších filmů roku 2017

10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 9 obrázků
Představujeme deset nejlepších filmů, které byly loni uvedeny v českých kinech.
  1. Kapitola č.1
  2. 10. To
  3. 5. Thor: Ragnarok

5. Thor: Ragnarok

Thor patřil dosud mezi Avengery spíš do druhého sledu. Obsazení bylo fajn, ale žádnému snímku se nedařilo publikum nadchnout. Marvel se tedy rozhodl zariskovat a dal prakticky volnou ruku novozélandskému poděsovi, Taikovi Waititimu. Ten dosud točil komedie s velice specifickým smyslem pro humor. A tuhle směs bezelstné dětinskosti, poťouchlosti, dada a grotesky přenesl i do Thora. Z shakespearovské rodinné ságy je najednou vesmírná taškařice vizuálem připomínající béčkové sci-fi/fantasy, jako jsou Flash Gordon nebo Masters of the Universe. Chris Hemsworth v komediální poloze neuvěřitelně pookřál, skvěle jej doplňují Hulk či Tessa Thompson v roli Valkýry. Film od začátku do konce podvrací samotného Thora i hrdinské eposy jako takové, neustále srší nápady a vtipem. Zároveň ale pořád má srdce na pravém místě a hrdiny, kteří nakonec udělají správnou věc a nasadí krk pro slabší. Dokud budou mít komiksové filmy odvahu takhle vybočovat z řady, tak nějaké přejedení žánrem určitě nehrozí. Vše o filmu.

4. Blade Runner 2049

Natáčet pokračování sci-fi klasiky dlouho nepůsobilo vůbec jako dobrý nápad, ale nakonec jde překvapivě snad o ještě lepší film, než je kultovní „jednička“. Nedostali jsme žádnou prvoplánovou akční řež ve sci-fi kulisách. Místo toho si Denis Villeneuve libuje v zahloubaném a pozvolném vyprávění, při kterém máte čas se kochat nádherným vizuálem. Pracuje se se zádumčivou atmosférou, jsme konfrontováni s tématy lidskosti a lidství, umělé inteligence, virtuálních bytostí, migrace, naší seberealizace, sebeuznání, způsobem jakým nás definují vzpomínky. Ryan Gosling je vynikající v roli, která popírá klišé spasitelských příběhů, Harrison Ford potvrzuje, že na to pořád ještě má a celé je to dohromady jedna velká science fiction hypnóza, která si pro sebe ukradla sychravý podzim. Vše o filmu.

3. Logan

Logan je přesně opačný konec spektra než níž umístěný Thor. Režisér James Mangold se pokusil o maximální realističnost. Šel dokonce tak daleko, že v příběhu o Wolverinově stáří zpochybňuje všechno, co se postavě doposud stalo. Ano, hrdina s výsuvnými drápy toho zažil hodně, ale legendy jeho činy možná až příliš zveličují. Logan je příběhem člověka, který se ještě naposledy snaží najít v životě nějakou motivaci. Je o zpytování svědomí, ztrácení sebe sama. Film se obešel bez velkolepých akčních scén, o to víc pak ale fungují momenty extrémního násilí, které nám čas od času explodují do obličeje. Hugh Jackman a Patrick Stewart mají životní formu, film s westernovým nádechem skvěle vypadá. Co víc si od závěru jedné komiksové éry přát. Vše o filmu.

2. La La Land

Oscarovou akademii muzikál Damiena Chaezella nakonec o chloupek nepřesvědčil, nám se zaryl pod kůži tak, že jej i po roce dáváme na samotnou špici žebříčku. Už od úvodního čísla na dálnici je patrné, že snímek bude sršet energií a oslnivou filmařinou. To potvrzují další a další hudební čísla, ze kterých se vám písně zadřou do paměti na ještě hodně dlouhou dobu. Emma Stone a Ryan Gosling v ústředních rolích jsou lety prověřená dvojka s okouzlující chemií a ústřední konflikt láska vs. kariéra, aneb nemůžeš mít vždycky všechno, je nesmírně universální a má v sobě silný melancholický osten. Takže City of staaars… Vše o filmu.

1. Star Wars: Poslední z Jediů

Hvězdné války svým posledním dílem rozdělily publikum. Podle nás je to hodně velká pecka, která odvážně posílá sérii novým směrem. Nebojí se hladit proti srsti a raději volí nečekaný, až nepříjemný vývoj, než aby dávala fanouškům to, co chtějí. A to je podle nás přesně to, co může sérii vymanit z dosavadních zvyklostí a posunout ji někam dál, vstříc nečekaným zítřkům. Že legendární mistr není takový, jakého jste si vysnili? Že se mladí hrdinové vydají na nebezpečnou misi, která nadělá víc škody než užitku? To jsou koncepty, které jsou hollywoodským blockbusterům obvykle zcela cizí. Zároveň film není jiný za každou cenu. Tradici možná nemá za neměnné slovo boží, ale má ji v úctě a dokáže podtrhnout to, co nás na Star Wars vždycky tak bavilo. Stále jde tedy o vzrušující vesmírný epos plný krásných bitev, hrdinství a naděje. Vše o filmu.

Tak to byl průměr z hlasování desítky našich redaktorů, tedy partičky nadšenců, která se pohyblivými obrázky zabývá od rána do večera, ale akademickým filmovým vzděláním je nepolíbená. Vždycky budeme v kinech hledat v kinech primárně zábavu a podle toho taky náš žebříček vypadá. Ať už se s námi shodujete nebo z loňského roku preferujete úplně jiné tituly, určitě dejte do komentářů vědět, kterých deset filmů učarovalo loni v kinech právě vám.

« Předchozí kapitola

Spider-Man: Homecoming

07.07.2017 | USA, Německo
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 10

10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu 10 nejlepších filmů roku 2017 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest