Zemřel Tobe Hooper, režisér Texaského masakru či Poltergeista

Zemřel Tobe Hooper, režisér Texaského masakru či Poltergeista | Fandíme filmu
Jeden z patriarchů hororového žánru už není mezi námi.

Včera zemřel v Los Angeles ve věku 74 let režisér Tobe Hooper. Narodil se v roce 1943 v texaském Austinu do rodiny, která vlastnila kino. V devíti letech si začal hrát s otcovou osmimilimetrovou kamerou, což vzbudilo jeho zájem o filmařinu. Na Texaské univerzitě v Austinu studoval rádio, televizi a film a v Dallasu potom drama. V šedesátých letech vyučoval a pracoval jako dokumentární kameraman. V roce 1964 točil krátký snímek The Heisters, který byl pozvaný, aby byl zařazený do kategorie krátkých filmů v oscarovém klání,

Tobe debutoval v roce 1969 nepříliš známým snímkem Eggshels. Ani potom jeho kariéra nepřetékala známými tituly, ale co mu chybělo na kvantitě, to nabral Hooper na intenzitě. V roce 1974 natočil Texaský masakr motorovou pilou, který zásadně ovlivnil hororový žánr. Snímek vznikal ve spartánských podmínkách za pouhých 300 tisíc dolarů. Pojednává o skupině přátel, která podlehne rodině jižanských kanibalů. Film byl inspirovaný skutečnými zločiny Eda Geina, který inspiroval například také Mlčení jehňátek. Snímek vlastně téměř neukazoval krev, přesto byl natočený tak sugestivně, že ve své době budil mohutné kontroverze. S minimálním rozpočtem nicméně utržil famózních 30 milion, stal se hitem a především klíčovým milníkem v hororovém žánru. Byl velkou inspirací řady nadcházejících filmů a stal se klíčovým pilířem subžánru slasherů – lidově řečeno „vyvražďovaček“. 

To byl však opravdu vrchol Hooperovy kariéry. Po úspěchu si jej všiml Hollywood a po několika dalších filmech dostal možnost natočit chváleného Poltergeista z roku 1982. Dodnes se kolem filmu nicméně vedou dohady, nakolik jej skutečně natočil Hooper a nakolik producent Steven Spielberg, který byl kreativně silně angažovaný. Pak už za zmínku stojí snad jen Texaský masakr motorovou pilou 2 z roku 1986, který však oproti jedničce pohořel a zpětně není dobře hodnocený. Z televizní Hooperovy tvorby pak vyčnívá minisérie Salem's Lot, adaptace románu Stephena Kinga z roku 1979. Do konce kariéry už nenatočil nic, co by stálo za řeč, ale i tak jeho otisk zůstává zcela nesmazatelně zapsaný do hororové historie. V roce 2013 jeho filmařskou dráhu uzavřel nenápadný Djinn.

Čest Tobeově památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest