Ready Player One: Analýza traileru

Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 10 obrázků
Pronikněte spolu s námi pod pokličku nové sci-fi Stevena Spielberga.

Steven Spielberg v minulosti mnohokrát dokázal, že má talent natočit film jakéhokoliv žánru. Příští rok se s ním vydáme do budoucnosti v Ready Player One. Ta budoucnost nevypadá vůbec růžově, a proto lidi utíkají do lákavějších koutů virtuální reality. Díky první ukázce očekávání rapidně vzrostlo a proto by nebylo od věci podívat se na předložené záběry trošku blíž.  

První pohled nás zavádí na skládku karavanů v Columbusu ve státě Ohio připomínající slum. Karavany jsou postavené v konstrukcích ve tvaru paneláků, nebo snad komínů. Tady se setkáváme s hlavním hrdinou Wadem Wattsem, který zde začal žít s tetou poté, co jeho matka zemřela.

Jelikož tetička o něj příliš velký zájem nejeví, Wade se uchyluje do své tajné skrýše, kterou je opuštěná dodávka na vrakovišti. Odtud uniká z chmurné reality do virtuálního světa pomocí soupravy, která zahrnuje vizor a haptické rukavice. 

OASIS. Virtuální svět vytvořený Jamesem Hallidayem, který nabízí neomezené možnosti a kde tráví téměř všechen čas všichni lidé ovládající své avatary. Tohle už není považováno za závislost, ale za nový, přirozený způsob života. Tahle scéna (v níž vidíme odcházet snad Harley Quinn a Deathstrokea?) navíc vypadá na večírek, který pořádá Ogden Morrow, dlouholetý Hallidayův přítel, s nímž se nakonec odcizil. 

Železný obr (režie Brad Bird) sice nepochází z osmdesátých let minulého století, ale i tak pomrknutí na konec devadesátek také neublíží. Spielberg navíc uvedl, že ve filmu robot sehraje důležitou roli. Po jeho levici by mohla jít Art3mis, která je oblíbenou postavou v OASIS a později spojenkyně Parzivala, což je Wadeovo virtuální alter-ego. I když podlě těch mečů na zádech to třeba je Daito nebo Shoto.

Jakási bitva je v plném proudu (kde se mihne i Freddy Krueger z Noční můry v Elm Street). Přerostlí štíři by mohli odkazovat na fantasy Souboj Titánů, ale říká se, že jde o starou videohru Centipede. Týpek vystřelující raketu by měl být Duke z Duke Nukem.

Pohotovost v Inovative Online Industries (IOI), nadnárodní korporaci, kde hlavní hrdina potká úhlavního nepřítele - Nolana Sorrenta a jeho zaměstnance. Ti jsou známí jako sixeři - námezdní pracovníci virtuální reality, kteří se pokoušejí Sorrentovi umést cestičku k cíli, kterým je „poklad", jenž po sobě zanechal zakladatel OASIS James Halliday. Ten, kdo rozluští všechny hádanky a objeví všechny klíče, má získat Hallidayovo pohádkové jmění.

Vypadá to, že nás v honbě za klíči čeká i velký závod, v němž vyčnívá kultovní Kanedina motorka z anime Akira (kterou možná řídí Art3mis, ale klidně to může být i Daito nebo Shoto) nebo o nic neméně slavný automobil DeLorean z Návratu do budoucnosti, za jehož volantem bude sedět Parzival. V knize hrdina auto ve videoherním systému vlastní. A jakoby ty závody se spoustou hráčů nepředstavovaly už tak tuhou výzvu, demoliční koule zkomplikují situaci naprosto bez debat ještě víc. Ta pasáž trošku připomíná videohru Split/Second. Všimnout si také můžeme na startovacích pozicích dodávky ze seriálu A-Team nebo červeného Plymouthu Fury z knihy Christina od autora Stephena Kinga. Když se na ten obrázek podíváme pozorně, můžeme si všimnout, že se o vůz opírá ženská postava, která by mohla být Art3mis.

V úplně posledním záběru pak vidíme jeden ze tří zmiňovaných klíčů. V tomhle případě to vypadá na kříšťálový, který v OASIS otevře poslední bránu.

Dodávám, že u komentování screenshotů jsem se pokoušel vycházet z knižní předlohy. Filmová adaptace se bude v některých věcech lišit. Pokud máte postřehy, které mi unikly, neváhejte se o ně podělit v komentářích. 

Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá i dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace — tady už jde o život.

Režíruje Steven Spielberg, scénář napsali Zak Penn, Eric Eason a autor předlohy Ernest Cline. V hlavních rolích hrají Tye Sheridan, Olivia Cooke, Simon Pegg, Ben Mendelsohn, Mark Rylance a T.J. Miller. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 29.3. 2018.

Ready Player One: Hra začíná

11.03.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu

Galerie: 11

Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu Ready Player One: Analýza traileru | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest