Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí?

Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 6 obrázků
Nolan zareagoval na nejčastější kritiku svých filmů a promluvil o délce Dunkerku. Plus nejnovější upoutávky a ochutnávka soundtracku.

Christopher Nolan se od svého přelomového filmu Memento z roku 2000 vypracoval do elitní hollywoodské ligy. Jeho filmy, prolínající se napříč žánry, jsou bez výjimky pozitivně hodnoceny většinou kritiků i diváků a tržby každého z nich stoupají do závratných výšek. Dosavadním vrcholem byly v tomto ohledu snímky Temný rytíř a Temný rytíř povstal, které oba překročily magickou hranici jedné miliardy dolarů. Jestliže je něco Nolanovým filmům občas vyčítáno, je to určitá absence hlubších emocí, snad až chladnost. Je to oprávněná kritika? A jak na ni reaguje sám režisér?

V posledním rozhovoru prozradil, že je to do jisté míry záměr, který umožňuje každému divákovi film prožívat a interpretovat si ho po svém. Nesouhlasí však s tím, že by jeho filmy byly bez emocí, a namítá, že natáčí filmy po svém již řadu let, a diváci jimi byli vždy na závěr pohnuti. Svým způsobem jsou podle něj jeho snímky určitým druhem Rorschachovým testem. Kritiku neodmítá, nicméně se jí tolik nezabývá a záleží mu prý hlavně na reakcích diváků.

V jiném interview se zase režisér rozpovídal o délce svého nejnovějšího filmu Dunkirk, který uvidíme již za pár dní v kinech. Jak jsme psali dříve, bude novinka se 107 minutami jeho nejkratším snímkem od debutového Sledování. Nolan tento fakt vysvětluje tím, že namísto epického válečného filmu se chtěl zaměřit více na budování napětí a postavy. Nemáme tak čekat mnoho dialogů, postavy budou vykresleny hlavně akcí. Stejně tak se ve filmu nemá objevit mnoho informací o politickém pozadí celé operace. U válečného snímku věc poměrně nevídaná.

Další novinkou, která s předchozí informací přímo souvisí, je zveřejnění první skladby ze soundtracku proslulého Hanse Zimmera, Nolanova dvorního skladatele. Střípky z osmiminutové novinky s názvem Supermarine jsme mohli zaslechnout už v traileru. Skladba přesně vystihuje tísnivou atmosféru, kterou od filmu očekáváme. Vzhledem k tomu, že se ve filmu slovy moc plýtvat nemá, se těšíme na nervy drásající podívanou od začátku do konce.

Souhlasíte s kritikou Nolanových filmů ohledně absence emocí, a co říkáte na jeho odpověď? Dejte nám vědět do komentářů, a zároveň mrkněte na nejnovější videa - kromě první ochutnávky soundtracku přinášíme nový TV spot, featurette a zajímavý 360° krátký snímek s názvem Save Every Breathe. Dunkirk uvidíme v kinech už 20.7.

Snímek pojednává o operaci Dynamo. Ta měla na přelomu května a června roku 1940 za cíl evakuovat britské a francouzské vojáky spojeneckých sil z francouzského přístavního města Dunkerque a okolních pláží. Evakuaci předcházela silná německá ofenziva, která spojenecká vojska rozdělila na dvě skupiny. Jižní skupina nejprve měla nařízeno zaútočit a opět se spojit se zbytkem protiněmeckých sil. Úkol se ale ukázal jako nesplnitelný a nakonec byla skutečně zahájena masivní evakuace, během které z Francie odplulo ve zhruba 800 lodích více než 300 tisíc vojáků. Evakuace trvala osm dní a její úspěch je považován takřka za zázrak.

V dospělých rolích hrají Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh a Mark Rylance. Do hlavních rolí mladých vojáků si režisér vybral nováčky. Konkrétně to jsou: Fionn Whitehead, Jack Lowden, Aneurin Barnard a Harry Styles z kapely One Direction. Natáčet se bude na kamery IMAX a obyčejné 65mm kamery, po Interstellaru Christopher pokračuje ve spolupráci s kameramanem Hoytem van Hoytemou. Hudbu složí Hans Zimmer, Nolan vedle režírování také napsal scénář. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 20.7. 2017.

Zdroje: Playboy, Fox 5 DC

Dunkerk

19.07.2017 | USA, Velká Británie, Francie, Nizozemsko
Akční, Drama, Historický, Thriller, Válečný
Info o filmu

Galerie: 7

Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu Jsou filmy Christophera Nolana bez emocí? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest