Rychle a zběsile 8: První dojmy z dalšího rodinného dobrodružství

Rychle a zběsile 8: První dojmy z dalšího rodinného dobrodružství | Fandíme filmu
Rychlé a zběsilé partě ani po osmi filmech nedošel dech a to je samo o sobě zázrak.

Projekce Rychle a zběsile 8 je za námi a žádné velké překvapení se nekoná. Série pořád fanouškům dává, to co v ní chtějí vidět. Staví se na bombastických akčních scénách, co popírají fyzikální zákony, do kterých se pouštějí hrdinové, kteří to s námi v některých případech táhnou už šestnáct let. Hlavním mottem je opět rodina, což platí tentokrát dvakrát, protože jak víte z trailerů, Toretto (Vin Diesel) se tentokrát postaví proti zbytku svého týmu. Odůvodnění dává smysl, pro tentokrát je v sázce něco opravdu osobního a celkově má osmička (na poměry série Rychle a zběsile) opravdu solidní scénář. Hodně se staví na předchozích filmech a je vidět, že tentokrát mohl scenárista Chris Morgan všechno v klidu rozvrhnout, zatímco minule šlo především o to, aby se v maximální možné míře využily již natočené záběry se zesnulým Paulem Walkerem a kolem něj se nějak smysluplně vystavěl zbytek filmu.

Na tenhle film se ale chodí především kvůli postavám a akci. Ta neurazí, ale nenadchne. Z koncepčního hlediska je většina akčních scén dobře vymyšlená, ale při rvačkách se dost třese kamerou a zběsile se stříhá, při honičkách v autech je akce hodně digitální, aby filmaři mohli ukázat něco nového a většího, aniž by to bylo skutečně nějak výrazně nové. Nejlepší je tak závěrečné akční vyvrcholení, při kterém se proplétá množství vzájemně souvisejících dějů a drama nadále šponuje uzavírání příběhu, které je s akčním vrcholem úzce propojené. A kdykoliv se ke slovu dostane Jason Statham, tak je okamžitě vidět, že je pohybově výrazně nadanější, než kdokoliv z jeho hereckých kolegů a akce hned dostane úplně jiný šmrnc.

Statham je pak také vynikající z hlediska komediálního podání, zvlášť když je na plátně společně s Dwaynem Johnsonem. Charlize Theron je jako záporačka správně psychopatická a Vinu Dieselovi prospělo, že tentokrát není příliš často namistrovaný macho, který jen medově mručí. Místo toho je po většinu času naštvaný a buď s ním cloumá vztek nebo je naopak tichý terminátor. Tahle nová poloha mu rozhodně sedla. Tahle čtyřka tvoří jádro filmu, zbytek dostane tu a tam možnost zazářit, jak se ale prokousáváme skrz obsazení hlouběji a hlouběji, tak je každá další postava o kus zbytečnější a vlastně jen dopočtu. Taková Ramsey (Nathalie Emmanuel) hackerskými schopnostmi supluje Teje (Ludacris), za volant se nedostane a osobní vazby k většině týmu má minimální.

Sečteno podtrženo, pořád je to Rychle a zběsile, tak jak jej známe, rozhodně jde o jeden z nejlepších dílů série, zvlášť díky ději a hrdinům. Pro příště by to ale chtělo výrazně zapracovat na akčních scénách, lehký nadprůměr s několika silnějšími pasážemi v dnešní době rozhodně nestačí.

Rychle a zběsile 8

14.04.2017 | USA, Francie, Kanada, Japonsko
Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest