OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha

OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Netflix vedle seriálů čím dál častěji produkuje také vlastní filmy. Seznamte se s tím nejnovějším, koukněte na trailer.

Netflix natahuje svá chapadélka stále dál a kritici ani řady seriálových fanoušků nemají nač si stěžovat. Už od Domku z karet - první vlaštovky originální tvorby, kterou vypustil před čtyřmi lety - je tenhle streamingový kolos nepopiratelným přínosem pro příznivce pohyblivých obrázků. V obecném povědomí diváků je i jeho nově budovaná pozice v oblasti filmů. Že ví, jak podpořit tvůrce u těch s krátkou stopáží, se ukázalo před několika dny při oscarovém ceremoniálu. Režisér Orlando von Einsiedel si odtamtud odnesl domů plešounka za dokumentární kraťas The White Helmets, který měl Netflix pod palcem. Skutečně výjimečný celovečerní hraný film, který se zapsal do širšího povědomí, však pod záštitou Netflixu ještě nevznikl. Možná to teď přijde.

Jihokorejský režisér Bong Joon-ho je jedním z talentů z netflixovské stáje. Ve svém postapu Ledová archa (Snowpiercer) z roku 2013 předeslal vizi světa uzavřeného ve vlaku s děsivou třídní hierarchií. Snímek v čele s Chrisem Evansem, alias Kapitánem Amerikou, silně zapůsobil hlavně ve Spojených státech, i když se překvapivě jednalo o česko-jihokorejskou koprodukci. Nejnověji své fanoušky tenhle ambiciózní tvůrce překvapí dobrodružným sci-fi příběhem Okja, který v sobě skrývá mnohem méně násilí. To se ale nerovná méně akce.

Po dlouhé době, po kterou se na veřejnost postupně dostávaly jednotlivé zprávy o obsazení a lákavé fotky z natáčení, jsme se nedávno konečně dozvěděli víc. Teaser svých pár záběrů využil celkem obstojně. Čiší z něj “jinakost”, která by mohla značit vítaný odklon od současných hollywoodských dogmat. Je fajn jednou za čas vidět něco, co není ani sequel, ani adaptace, a dokonce ani součást megalomanské franšízy. Casting ale nedostatkem hvězdnosti netrpí: můžeme se těšit na Tildu Swinton, Jakea Gyllenhaala nebo mladou krásku Lily Collins.

V příběhu figurují dvě hlavní ženské postavy: zřejmá záporačka Nancy Mirando (Tilda Swinton), která si oproti venkovské dívce Mije (Ahn Seo-hyun) žije v luxusu. Zas a znova se tedy nejspíš nevyhneme jednomu z notorických témat dystopických filmů: třídním rozdílům. Blondýna Nancy ve svém bělostném hávu s mikádkem trochu připomíná Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) z Jurského světa - že by emancipace dostala svůj vlastní look? Kromě toho tyto dvě dámy mají společnou i lásku ke genetickému inženýrství. Nancy totiž dle slov, které pronáší v teaseru, “vzala přírodu a vědu, a sloučila je”. Výsledkem je nový živočich - potvůrka, o které toho zatím moc nevíme. V teaseru se na okamžik objeví, takže konečně dostaneme aspoň základní představu o její podobě. Je téměř jisté, že se nebude jednat o krvežíznivé monstrum, ale o mírumilovného mazlíka, který přiroste k srdci jak hlavní hrdince Mije, tak snad i divákům. Přiznivci Bongova hororu Mutant tedy budou muset přistoupit na to, že si místo strachu dojít si na WC spíš popláčou dojetím.

Nový Bongův film má zkrátka mnohem univerzálnější záběr. Měl by udělat radost fanouškům Ledové archy, ale i fanouškům podstatně srdečnějších sci-fi. Jestli se snímku podaří zasáhnout širší divácké spektrum, je však ve hvězdách. Pokud je ale záměrem studia spíš generovat “své” filmy s nádechem ezoterična, alespoň to bude na úkor stereotypu. Za pár měsíců uvidíme, jestli se Okja stane novou kultovní záležitostí pro omezený okruh srdcařů nebo jestli dokáže potěšit davy. Premiéra na Netflixu přijde lehce po začátku léta, 28.6.

Galerie: 8

OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu OKJA: Nová sci-fi od autora Snowpiercera stvoří nového živočicha | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest