Doctor Who: Co kultovní seriál v nejbližší době přinese

Doctor Who: Co kultovní seriál v nejbližší době přinese | Fandíme filmu
Doktorovi bude končit jedna hodně výrazná éra. Co fanoušky na jejím závěru čeká a nemine?

Pokud bychom měli jmenovat nějaký opravdu kultovní britský seriál, tak by se na vrchol výběru zajisté vyšvihl seriál Doctor Who (Pán času). Tento nesmrtelný příběh se odvíjí na stanici BBC již přes 50 let a aktuálně v zimě odstartuje jeho 10. řada. Tedy v rámci obnovené linie, jinak bychom se bavili o 35. řadě, protože seriál běží od roku 1963.

Ten, kdo seriál v roce 2005 znovu nakopl, byl showrunner a scénárista Russell T. Davis s Christopherem Ecclestonem (Thor: Temný svět) v roli Doktora. A pak o rok později seriál ještě posílil, když do hlavní role zregeneroval David Tennant (Jesicca Jones). Doktor totiž nemusí zemřít, ale v případě vážného zranění zregeneruje, přičemž zároveň změní podobu, a tedy i herce. Fanoušky pak od 5. série čekal vynikající vývoj událostí pod taktovkou showrunnera Stevena Moffata (seriál Sherlock), kdy Doktora ztvárnil skvělý Matt Smith (Terminátor Genysis). Tomu byli ku pomoci Karen Gillian (Strážci Galaxie), Artur Darvill (seriál Legends of Tomorrow) a Alex Kingston (seriál Arrow). Jejich vzájemná chemie byla fantastická. Následovali pak další skvělí společníci a seriál dosáhl jednoho z vrcholů před třemi lety, když jej při 50. letém výročí sledovalo přes 70 milionů diváků po celém světě. V současnosti se dokonce vždy první díl nové série promítá i v některých kinech v Británii.

V současnosti je Doktorem Peter Capaldi, který do role opět vnesl trochu zralosti ve smyslu stáří hrdiny (přeci jen je Doktorovi kolem 2000 let). S ním jsme prošli 8. a 9. řadou a určitě se s ním setkáme ještě v 10. řadě, která startuje v lednu 2017. Tento Doktor je zároveň jistým paradoxem. Starší diváci, kteří se zamilovali do Tennanta či Smithe (dva fanouškovské tábory), jej tolik neprožívají. Ovšem otázkou je, zda je na vině herec či scénáře jednotlivých dílů. Zároveň ale platí, že seriál je stále nesmírně populární a mladí diváci si současného Doktora, i díly, pochvalují. Při tak velkém publiku se ani není co divit, že se ne všichni shodnou.

Pravdou ovšem je, že Steven Moffat je velice vytížený, a díky seriálu Sherlock již nemá na všechnu tvorbu tolik času, kolik by si přál mít. Proto bylo na jaře oznámeno, že 10. série bude jeho poslední. Po něm štafetu převezme Chris Chibnall, který stojí za dalším populárním seriálem BBC, Broadchurch. Ten se osobně vyjádřil, že Moffat je vynikající scénárista a zajisté mu Doktora přenechá v té nejšílenější možné situaci.

Z novinek pak uveďme, že bylo oznámeno, kdo bude Doktorovým novým společníkem. Společník je s Doktorem vždy jen po nějaký čas (měl jich za celou existenci seriálu kolem čtyřiceti a většina na konci zůstala naživu). A v 10. řadě se v ohrožení ocitne herečka Pearl Mackie, která se v současnosti věnuje především hraní v divadle. Dole přikládáme video, kterým BBC oznámila její obsazení. Peter Capaldi si Pearl pochvaluje a dodává, že do seriálu vnese čerstvost a vzrušující nové možnosti pro Doktorova dobrodružství. Sice jde o čistou spekulaci, ale pravidelně se pod Moffatovým vedením dělo, že právě skrze společníky zažil Doktor ty největší překvapení, šoky a záchrany. Je tedy možné, že ani Pearl v roli Bill, nemusí být tím, kým se na první pohled zdá.

Uvidíme tedy, jaký vztah s Doktorem budou mít, a co si na nás Steven Moffat nachystal. Je totiž jisté, že některé z Moffatových dílů patří k tomu nejlepšímu, co je v Doktorovi k vidění, a jestli má odejít, tak odejde opravdu efektně. Seriál sice startuje až na začátku příštího roku, ale už v prosinci si budeme moci užít tradiční vánoční speciál, který určitě načrtne, jak bude vypadat samotná desátá řada.

Jak se vám líbí nová společnice, a co říkáte na Moffatův odchod? Bylo na čase nebo je to příliš brzy? A ještě jedno téma do diskuze: myslíte, že povolá do posledních dílů někoho ze staré gardy, tak jak tomu bylo na konci 9. řady?

Zdroje: BBC 1 a 2

 

 

 

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest