Dcera čarodějky: Warcraft není jediná fantasy v našich kinech

Dcera čarodějky: Warcraft není jediná fantasy v našich kinech | Fandíme filmu
Ze Skandinávie k nám dorazila pohádková fantasy natáčená v Česku.

Severské země se do kinematografie zapisují především chladnými detektivkami a silnými psychologickými příběhy. Snímek Dcera čarodějky (Skammerens datter) režiséra Kennetha Kainze (Čistá srdce, Terapeut) však tvoří výjimku – honosí se označením fantasy, což není žánr pro skandinávskou filmovou tvorbu úplně typický. Film je natočen na motivy stejnojmenné předlohy dánské spisovatelky Lene Kaaberbøl, jež je první částí čtyřdílné knižní série. Našince ještě určitě bude zajímat, že byl snímek částečně natáčen i u nás.

Malá Dina je na první pohled obyčejné dítě, které si chce jen chce hrát s ostatními dětmi ve svém věku. Všichni se jí ale vyhýbají a mají z ní strach, protože je dcerou čarodějky. Od své matky zdědila navíc magickou schopnost – když se někomu podívá do očí, uvidí všechno, za co se daný člověk stydí a čeho se bojí. Celou rodinu vytrhne z života v ústraní až královský posel. Král, jeho těhotná žena i nejmladší syn byli zavražděni. Hlavní podezřelý, králův nejstarší syn a následník trůnu Nicodemus, se ke zločinu odmítá přiznat, i když byl nalezen opilý a celý od krve s vražednou zbraní v ruce. I přes jeho, na první pohled jasnou vinu, je třeba od něj získat přiznání a tak je na hrad pozvána Dinina matka, aby svými schopnostmi čarodějky pomohla při vyšetřování. Ty ale nestačí a brzy si na pomoc nechá přivést Dinu, která i přes svůj nízký věk má velmi silné magické schopnosti. Netrvá dlouho a Dina si uvědomí, že na situaci na hradě něco nesedí a pomalu se zaplétá do politických intrik. Knihu do scénáře zpracoval zkušený Anders Thomas Jensen (Vévodkyně, western Spása).

Hlavní hrdinku Dinu si zahrála mladá Rebecca Emilie Sattrup a její matku čarodějku Maria Bonnevie (Rekonstrukce, Pád nebes). Králova syna podezíraného z vraždy ztvárnil Jakob Oftebro (Kon-Tiki, Vzkaz v láhvi), jeho mladšího bratra Drakana pak Peter Plaugborg (Submarino, Žena v kleci). Dál se ve filmu objevili například Søren Malling (Královská aféra, Boj) a Stina Ekblad (Nevěra, Rozumné řešení).

Dcera čarodějnice měla v severských zemích premiéru již během loňského roku, do našich kin se dostala až nyní. V Česku se již pár dní promítá, na Slovensku až od 7.7. Podle dosavadních ohlasů je film pohádka z prostředí fantasy středověku, která místy hraje na trochu temnější notu. Rychlé tempo, ne tak dlouhá stopáž (96 minut) a velké množství postav mají pak údajně za vinu, že mnoho vystupujících nedostalo skoro žádný prostor a divák si k nim nedokáže vybudovat žádný vztah. Chválen je na druhou stranu výkon malé Rebbecy Sattrup, které se na svůj nízký věk povedlo překvapit a překonat očekávání. Snímek má být úvodním dílem do plánované trilogie, tudíž se u něj nedočkáme žádného příběhové zakončení. Jestli stále přemýšlíte o tom, že byste snímek zastihli v kinech, přikládáme trailer, ať máte lepší obrázek:

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest