Tah pěšcem: Studená válka zuřila i nad šachovnicí

Tah pěšcem: Studená válka zuřila i nad šachovnicí | Fandíme filmu
Tobey Maguire jakožto geniální šachista nečelil jen soupeřům, ale také psychickým problémům a ideologickému tlaku doby. Film vychází na DVD, seznamte se, koukněte na trailer.

Bobby Fischer, americký několikanásobný mistr v šachu, je považovaný za jednoho z nejlepších šachistů své doby. Některými je dokonce řazen mezi nejlepší hráče všech dob. Vyrůstal v jedné z brooklynských čtvrtí, kde se v šesti letech sám, za pomoci pouhé příručky, naučil hrát šachy. Už od raného věku prokazoval ve hře nadání, které postupným trénováním začal proměňovat i ve sportovní úspěchy. Na motivy Fisherova života je natočen loňský snímek Tah pěšcem (Pawn Sacrifice) od prověřeného hollywoodského režiséra Edwarda Zwicka (Poslední samuraj, Krvavý diamant).

Na počátku filmu se seznamuje s Fisherovým mládím, jeho učením, s prvními úspěchy a několika důležitými lidmi v jeho životě. Mezi nimi byla například jeho matka Regina nebo starší sestra Joan. Notná část snímku se ale zaměřuje až na jeho pozdější část života, kdy se Fisherovi po letech snažení povedlo v roce 1972 probojovat do finále mistrovství světa v šachu na Islandu. Jeho protivníkem byl Sovět Boris Spasský, rovněž geniální hráč, o němž se mluvilo jako o neporazitelném šachistovi. V době studené války měl celý zápas i politický podtext a byl sledován nejen coby velká šachová událost, ale také jako bitva mezi Amerikou a Sovětským svazem. Během toho období se navíc zhoršil Fisherův psychický stav, kdy se blížil až k paranoie. Všechny odehrané partie zápasu tak ovlivnily nejen Fisherovu šachovou kariéru, ale také celou jeho budoucnost. Šachistův život do filmového scénáře proměnili Steven Knight (Dokonalý šéf, Láska na kari), Stephen J. Rivele (Ali, Ve stínu Beethovena) a Christopher Wilkinson (Ali, Ve stínu Beethovena).

V hlavní roli Bobbyho Fishera se představil Tobey Maguire (Spider-Man, Velký Gatsby). Podporu jeho postavě zařizují Robin Weigert (seriály Mentalista, American Horror Story: Asylum) coby Bobbyho matka Regina a Lily Rabe (seriály Dobrá manželka, American Horror Story) jako jeho sestra Joan. Sovětského šachistu Spasského ztvárnil Liev Schreiber (Spotlight, seriál Ray Donovan). Ve filmu jsou dál k vidění například Peter Sarsgaard (K-19: Stroj na smrt, Jasmíniny slzy) a Michael Stuhlbarg (Muži v černém 3, Steve Jobs).

Tah pěšcem měl v zahraničí premiéru již vloni v září. Dle některých dosavadních reakcí se snímek povedl jako psychologické drama o geniálním šachistovi, ale moc se nezaměřuje na šachy samotné a neznalému divákovy hru příliš nevysvětluje. Do českých ani slovenských kin se film nedostal, u nás až nyní vyšel alespoň na DVD. Pořídit si ho můžete od poloviny minulého týdne. Na bližší seznámení níže přikládáme trailer.

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest