Box Office: Batman vs. Nezájem

Box Office: Batman vs. Nezájem | Fandíme filmu
Úsvit spravedlnosti střídá rychlý soumrak tržeb.

Minulý víkend padaly rekordy, některé pozitivní se na účet Batmana v Supermana: Úsvitu spravedlnosti připočtou i dnes. Například 26. nejlepší druhý víkend nebo 11. nejlepší desetidenní tržba všech dob. Máme tu ale také špatné zprávy, které pomalu naznačil už tento pátek, kdy na film přišlo jen 19 procent diváků premiérového pátku. To je jeden z největších propadů mezi komiksovkami vůbec. A věřte, že se to nijak přes víkend nezlepšilo.

Film nakonec opustilo 68% diváků a končí tak s 52 miliony dolary. Řadí se teď propadově mezi komiksovky, na které jste zřejmě už zapomněli, jako jsou třeba Jonah Hex, Electra nebo X-Men Origins: Wolverine. Nic moc společnost, abych vám řekl. Leckdo může namítnout, že poslední Harry Potter spadl ve druhém týdnu o 72 procent, jenomže to byl poslední díl dlouholeté série s tvrdým fanouškovským jádrem a silnou konkurencí ve druhém týdnu, kdy tehdy dorazil první Captain America. Batman v Superman sérii startují, žádnou konkurenci nemají a přesto jim to nestačí.  

Většina toho, co jsme psali minulý týden, stále platí. Marketing dokázal nalákat diváky hned zkraje, vytvořit silnou, nadšenou a netrpělivou poptávku. Teď ale otěže přebírají ohlasy a ty očividně pracují naplno. Ať na internetu, v rodinách či práci. Nenechte se mýlit, film je pořád hit. V Americe půjde nad 350 milionů (aktuálně má 261 milionů) a celosvětově potřebuje necelou miliardu, což se také podaří. Zatím je na 682 mega celosvětově. Nevydařila se pouze kvalitativní stránka, přijetí napříč diváckou a recenzentskou obcí a určitý odkaz a odpovědnost, které si měl film nést jako štít k připravované sérii DC. Aktuálně se není čím chlubit a než dorazí chystaná týmovka Justice League, musí se fandové smířit s tím, že pachuť Úsvitu spravedlnosti jen tak nezmizí.

Pro zlepšení nálady si dáme pár příkladů, které výše zmíněné problémy netrápí. Zootopia ztratila oproti minulému víkendu 18% diváků a končí s necelými 20 miliony. Film je v Americe na 275 milionech (celosvětově 787). Velká výdrž nebude chybět ani Mé tlusté řecké svatbě 2, která spadla ve druhém týdnu o 38%, což znamená 11 milionů. Film je aktuálně na 36 milionech, na které potřebovala jednička sto dnů (celosvětově to dělá 54 mega). Nefalšovanou trvalkou je i 10 Cloverfield Lane, které se ukrojilo 20% diváků a s čerstvými 4,7 miliony jde v Americe přes 60 mega (81 celosvětově). 

Utkat se tento víkend musely ještě Miracles from Heaven a pokračování God's Not Dead. Miracles utržily ve svém třetím týdnu 7,5 milionů, což je pouze o 200 000 méně než dvojka God's Not Dead. Zázraky s Jennifer Garner tak mají aktuálně 46 milionů. A co ta novinka víkendu? Pokračování God's Not Dead, překvapivého hitu s Kevinem "Herkulem" Sorbo, hodně zklamalo. Jednička to před dvěma lety dotáhla s otvírákem 8 milionů až k 60 mega. Dvojka půjde s debutem 7,7 milionů maximálně ke třicítce. Diváci dávají najevo, že jsou spíš pro pocitové Miracles než silně zpolitizované God's Not Dead 2. Distributor dokonce ani nepořádal projekce pro novináře, zřejmě ze strachu, že se na něj přilepí ta batmanovská smůla.

Stejně obezřetní byli distributoři i u Meet the Blacks, černošské parodie na sérii Očista. Pár novinářů se dobrovolně do kin vydalo za svoje a přinášejí odsud zprávy o hrůzostrašném zážitku. Film se hrál jen v tisícovce kin a utržil 4 miliony. To je docela slušný výkon vzhledem k malému rozpočtu a téměř nulovým marketingovým nákladům.

A nakonec ještě dobré zprávy z fronty limitovaného nasazení. Warneři nasadili po bok Batmana a Supermana ještě jeden superhrdinský kousek. Midnight Special se sice hraje už nějakou dobu, ale až teď se vydal alespoň do 58 kin. Michael Shannon v něm chrání svého synka, u kterého se probudily nadpřirozené schopnosti. Místo Muže z oceli je to spíš takový "Chlapec z hliníku", přijetí je ale kladné jako u všech filmů Jeffa Nicholse a diváci chodí. V kinech nechali parádních 580 000 dolarů a posílají film celkově těsně pod první milion. 

Richard Linklater poté přichází s vysokoškolskou komedií z 80. let nazvanou Everybody Wants Some! Z 18 kin padlo slušných 323 000 dolarů. Film půjde během dubna určitě do širšího nasazení, už je kvůli renomé režiséra. Se srdcovým projektem pak přichází ještě Don Cheadle, který si napsal a zrežíroval roli jazzové legendy Milese Davise v životopisném Miles Ahead. Film údajně potřeboval bílého herce, aby získal financování, takže v něm hraje, snad ne z povinnosti, ještě Ewan McGregor. Ze čtyř kin to dělá 122 000 dolarů.

Příští týden přibudou k malým i velkým filmům další žánry, takže si nebude moct nikdo stěžovat, že by neměl na co jít. Chystá se komedie The Boss s Melissou McCarthy, čirá akce Hardcore Henry (natočená kompletně z pohledu hlavního hrdiny, a ještě drama Demolition s Jakem Gyllenhaalem.

Zdroj: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest