Kmotr zpátky v kinech: Jít nebo nejít?

Kmotr zpátky v kinech: Jít nebo nejít? | Fandíme filmu
Kmotr se promítá v našich kinech. Stojí stařičký film vůbec za vidění? Má smysl ho vidět opětovně? A nestačí si ho pustit doma? Vyrazili jsme do kina a otestovali si to na vlastní kůži.

Když se řekne filmová klasika, vybaví se někomu Občan Kane, jinému zase 2001: Vesmírná odysea, velké části z nás však jako první na mysl vytane Kmotr. Coppolův epos můžeme v těchto dnech díky společnosti Pannonia Entertaiment vidět na velkém plátně, a to prakticky ve všech koutech České republiky.

Ačkoliv první část ságy o rodině Corleonových viděl dnes už téměř každý, a zároveň by někdo klidně namítnul, že snímek si díky svému spíše intimnímu snímání vyloženě o velké plátno neříká, já mohu návštěvu kina jen a jen doporučit. Jedná se zkrátka o událost a zároveň jedinečnou příležitost, jak si vychutnat Coppolův majstrštyk v podobě, v jaké jej mohli svého času v sedmdesátých letech okusit pouze diváci v zahraničí. Ba co víc, kvalita projekce je na ještě vyšší úrovni, neboť se promítá z digitalizované kopie, takže zvuk i obraz jsou krásně čisté.

O kvalitách filmu samotného se asi nemá smysl příliš rozepisovat, Kmotr nejen že ve své době redefinoval žánr, zároveň ale snese i ta nejpřísnější měřítka i v dnešní době, neboť nezestárl ani o den. Už jen úvodní scéna svatby, na které jsou mistrně představeny všechny postavy točící se okolo Dona Corleone, by mohla sloužit současným režisérům a scenáristům jako vzorový materiál pro vyprávění epického příběhu.

Kapitolu samu pro sebe samozřejmě tvoří geniální herecké výkony v čele s legendárním Marlonem Brandem a ďábelským Al Pacinem. Pozadu však nezůstávají ani další tváře, pro něž znamenal Kmotr vstup do vyšší herecké ligy, ať už mluvíme o Robertu Duvallovi, Diane Keaton nebo Jamesi Caanovi. Díky prvotřídní kvalitě filmové kopie navíc snímek diváka o to více vtáhne a tak je například závěrečný křest, který by vyrážel dech i na pěticentimetrové obrazovce, ještě intenzivnější a mrazivější.

A co negativa? Osobně nacházím jediné, a to že Pannonia Entertaiment zatím v nabídce nemá alespoň i druhý díl, nejlépe samozřejmě všechny. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že zhlédnout celou trilogii najednou se rovná fantastickému filmovému zážitku. Minimálně dvojka svého předchůdce skvěle doplňuje a vytváří spolu s ním nevídaný mafiánský epos. Ale kdoví, třeba se v blízké budoucnosti dočkáme i pokračování. Po lístcích by se určitě jen zaprášilo.

S předchozích řádků už jste asi vytušili, že mohu návštěvu Kmotra v kině jedině doporučit. Při pohledu na současnou nabídku březnových premiér je v mých očích jasnou volbou č. 1. Nadčasový a strhující film, kterému velké plátno sakra sluší. Zkrátka nabídka, kterou nemůžete odmítnout.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest