Sedm statečných opět v kinech a stojí to za to

Sedm statečných opět v kinech a stojí to za to | Fandíme filmu
V rámci Projektu 100, který přivádí filmové klasiky v restaurovaných verzích do kin, se od ledna můžeme radovat z tohoto westernového klenotu, na kterém se zub času podepsal překvapivě málo.

Příběh je notoricky známý. Chudá mexická vesnice je sužována nájezdy loupeživé bandy pod vedením krutého Calvery. Rolníci se už nechtějí nechávat okrádat, a tak si najmou skupinku pistolníků, která jim má pomoci při boji s přesilou. Vedeni různými motivy, nakonec se dá dohromady sedmička statečných, aby padouchům vypráskala sombrera.

Jak možná víte, tenhle pravověrný western má kořeny v Japonsku. Konkrétně v díle Sedm samurajů, které v polovině padesátých let podle japonských legend natočil slavný Akira Kurosawa. Bylo to poprvé, ale rozhodně ne naposled, co americká kinematografie použila Kurosawovu předlohu – vždyť jen o pár let později natočil Sergio Leone svůj první spaghetti western Pro hrst dolarů, jenž zcela nepokrytě čerpal z Kurosawovy Tělesné stráže.

V době vydání se ale přesto snímek u amerických recenzentů ani diváků úspěchu nedočkal. Díky evropským kinům, v nichž hrdinský western zabodoval hned, se nakonec nejednalo o propadák. Po pár letech ho i Amerika vzala na milost, ale zásluhu na tom měly hlavně úspěšné kariéry hlavních představitelů. Akira Kurosawa ale kvality poznal hned a za Sturgesovu verzi se veřejně postavil.

Když se dnes podíváte na herecké obsazení, žasnete nad nevídaným souborem hvězd stříbrného plátna – Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn, Steve McQueen… Většinu ze slavné sedmičky čekala zářná kariéra. Jenže v době natáčení byl za hvězdu jen jediný z nich – Yul Brynner v titulní roli statečného pistolníka Chrise. Bohaté filmografie ostatních se začaly rozjíždět až právě po tomto filmu, o to větší obdiv si tým režiséra Johna Sturgese zaslouží, neboť měl při výběru představitelů skutečně zlatou ruku.

Nezapomenutelná je též hudba z pera Elmera Bernsteina, která se dodnes řadí nejen mezi westernovou, ale přímo filmovou klasiku:

Tak co, nalákali jsme vás do kina? Tohle dílo si určitě zaslouží, abyste ho viděli na velkém plátně. Na letošní září se navíc chystá remake, na který jsme docela zvědavi. Výčet hrdinů je slušný, objeví se třeba Denzel Washington, Ethan Hawke nebo Chris Pratt. Jenže rozpaky budí nejen snaha navázat na nedostižnou klasiku, ale také jméno režiséra – Antoine Fuqua (Bojovník, Training Day) je slušný rutinér, ale tenhle materiál si zaslouží jen toho nejlepšího, což Fuqua rozhodně není. No, nechme se překvapit.

Sedm statečných

23.09.2016 | USA
Akční, Dobrodružný, Western
Info o filmu
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest