The Breadwinner: Angelina Jolie produkuje animák z Afghánistánu

The Breadwinner: Angelina Jolie produkuje animák z Afghánistánu | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
V době 3D animace je tradičně animovaných filmů jako šafránu. Režisér Tomm Moore dělá všechno pro to, aby tahle svébytná umělecká forma zůstala zachována.

Tomm Moore, nápaditý Irský režisér a ilustrátor, jehož dva animáky (Brendan a tajemství Kellsu, Píseň moře) byly v letech 2010 a 2015 nominovány na Oscara, nespí a se svým tvůrčím týmem chystá dva zajímavé filmy. Na jednom, s názvem The Breadwinner a rokem vydání 2017, spolupracuje prostřednictvím animační společnosti Cartoon Saloon. Na druhém, pojmenovaném Wolfwalkers, který přijde po něm, bude zastávat i pozici režiséra. Pojďme si však o obou něco málo říct.

The Breadwinner režíruje Mooreova kolegyně z Cartoon Saloon, Nora Twomey. Jde o adaptaci úspěšné a oceňované knihy od autorky Deborah Ellis, ve které je mladá Parvana nucena zaopatřit svou rodinu v Talibanem ovládaném Afghánistanu. Na čele produkce stojí Angelina Jolie, kterou příběh zaujal zejména z morálního hlediska. Vyjádřila se o něm jako o podobenství reality v problémových zemích. Moore pak snímek z profesního hlediska popsal jako zajímavý vypravěčský a vizuální námět, ve kterém se potkávají tradiční prvky, založené na perském a afghánském umění, s reálním světem.

Stejně tak (ne-li víc) však Mooreův divák povyskočí nad sólovým projektem Wolfwalkers, který nás svou kouzelnou animací, přenese do říše mýtů a bájí, do hlubokých lesů plných nadpřirozených dějů, kde se hranice mezi lidmi a zvířaty ztrácí do neurčita. Vrátí nás do 17. století, do dob anglické občanské války, kdy v Irsku probíhaly lovy na vlky, v symbolické snaze si Irsko podrobit. Moore na svých webových stránkách zveřejnil dva obrázky, které prozrazují synopsi děje a vzhledem slibují přesně to, za co doteď sbíral různá ocenění. S režií mu pomůže Ross Stewart, se kterým dali dohromady i zmíněné Tajemství Kellsu.

Takovýchto výtvarně atraktivních snímků se na stříbrných plátnech nenajde mnoho. Proto je Moore a spol. příjemným zpestřením programů kin a výsledky jeho, jak sám říká, “znovuobjevování“ 2D animace, jsou zdařilým a zajímavým způsobem vyprávění folklórních příběhů.

Zdroje: Tomm Moore, Deadline, Irish News, Cartoon Brew

Galerie: 3

The Breadwinner: Angelina Jolie produkuje animák z Afghánistánu | Fandíme filmu The Breadwinner: Angelina Jolie produkuje animák z Afghánistánu | Fandíme filmu The Breadwinner: Angelina Jolie produkuje animák z Afghánistánu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest