Box Office: Fízlové a Leo sundali Star Wars

Box Office: Fízlové a Leo sundali Star Wars | Fandíme filmu
Milovaná miliardová série zažívá svůj nejhorší víkend, hned dva filmy si dovolily jí úspěšně konkurovat. Odkutálí se BB-8 do kasovního důchodu?

Jedničkou víkendu už nejsou Star Wars, ale Poldův švagr, pokračování Jízdy švárů, v Americe standardně uvedené jako Ride Along 2, které se představuje s 34 miliony dolary. Horší tržba než jednička (otvírák byl tehdy 42,5 milionů), což znamená, že jde film někam po bok Šéfů na zabití 2 nebo Teda 2, které taky potkal podobný úbytek diváků. Universal by určitě chtěl větší čísla, ale upřímně, jsme pořád u filmu za 40 milionů, který i s prodlouženým svátečním víkendem nakonec skoro čtyřicítku utržil. Všichni zúčastnění tedy mohou být naprosto v klidu, Kevin Hart už má pro rok 2016 diář narvaný k prasknutí a Poldův švagr je tak pro něj jen takový pomalý rozjezd roku.

Dvanáct Oscarových nominací nepochybně pomohlo Revenantovi, který ve druhém víkendu spadl jen o 25% a přidává si necelých 30 milionů. Byla doba, kdy film vypadal jako DiCapriův velký průšvih s nabobtnalým 135milionovým rozpočtem. Ten čas je ale dávno pryč, protože Revenant se s dolary rve daleko sebevědoměji než s medvědicí a už je na 151 mega celosvětově. Vlk z Wall Street, Prokletý ostrov a Skrytá identita určitě padnou, protože jejich konečná čísla v Americe byla 116, 128 a 132 milionů. Možná padne i Velký Gatsby (144 mil. z USA) a když budou sošky opravdu pršet ve velkém, tak možná i Nespoutaný Django (162 mil. z USA).

Star Wars: Síla se probouzí je až třetí. Co se stalo? Co bude s milovanou sérií dál? Značí pátý týden, že fandové už nechtějí Hvězdné války vidět? Žerty stranou, film spadl oproti minulému víkendu o 40%, to mu přidává 25 milionů do 850milionového amerického balíku. Pokud si trochu pohrajeme s inflací, tak sedmý díl série je teď před Avatarem (837 mil. po započtení inflace), Ben Hurem (843 mil. po započtení) a Impérium vrací úder (844 mil. po započtení). Celkově pak inflační kalkulačka staví The Force Awakens na 12. příčku historického žebříčku amerických pokladen. A to vůbec není marný výsledek. Ale zpátky k reálným číslům. Ve světě padla miliarda, nicméně nakonec jen s relativně malým přičiněním Číny, kde diváci docela ofrňují nos a film je tam zatím "jen" na 95 milionech. Celkově to tedy dělá 1,869 miliardy a ačkoliv 2 miliardy film (teprve jako třetí v dějinách) překročí, k překonání Titanicu (2,186 miliardy) mu dost sil nezbude.

Na čtvrté příčce je 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází od Michaela Baye. Průměrný válečný počin je nejlépe hodnocenou novinkou tohoto víkendu, což je docela smutné. Film má svoje pro i proti. Nejsou to naštěstí další Transformers, není to ani vysloveně tupý a urážlivý Pot a krev, Bay tentokrát k látce přistupuje ohleduplně a vážně. Bohužel to ale se 16 miliony není ani letošní Americký sniper nebo Na život a na smrt. Nikdo rozhodně nečekal 110 milionů, se kterými loni debutoval Eastwood, překvapením ale je, že film nestačil ani na relativně nepovšimnutý Act of Valor, který v roce 2012 začínal se 24 miliony dolary, tedy tržbou, kterou 13 hodin nedá ani v prodlouženém víkendu (odhad 19 milionů).

Film ve své kampani výrazně cílil na konzervativní Američany a taky se z větší části nejvíce hrál na americkém jihu, převyprávění čtyři roky starého útoku na ambasádu v Libyii ale zřejmě vyhořelo právě z tohohle důvodu. Tam, kde se Americký sniper nabízel i jako mainstreamový akčňák s Bradleym Cooperem, vysloveně politické a marketingem zpolitizované téma 13 hodin spíše než aby zaujalo zapřísáhlé vlastence (s čímž se počítalo), odradilo svou rétorikou všechny ostatní. Na tom není nic špatného, ne každý film musí být pro všechny. Stejně tak ale každý film nebude začínat se 35 nebo 45 miliony jen proto, že ho natočil Michael Bay a má ucházející akci.

Poslední novinka víkendu je Ledová sezóna. Druhořadý z nejdruhořadějších animáků neodchytl ani jedinou pozitivní recenzi na Rotten Tomatoes a ještě k tomu končí víkend jen s 6,6 milionu. Záchranou je pro něj laciná výroba, která stála 18 milionů. Pár týdnů se film ohřeje v kinech než ho vyseká Kung-fu Panda 3 a potom už může jít rovnou do televize jako odpolední nedělní program. (Za celý prodloužený víkend dorazí dle odhadů 8,8 milionu).

Jak si jinak vedly čerství zájemci o Oscara? Sázce na nejistotu trochu podrazilo nohy snížení počtu projekcí. Film ztratil necelou osmistovku kin, pořád ale stačil utržit dalších 5 milionů k 50milionovému úhrnu. Celosvětově je utrženo skoro 70. Trochu se zmátořilo i Osm hrozných s oscarovou nominací pro Jennifer Jason Leigh. Film ale také ztratil okolo 550 kin a končí tak jen se 3,5 miliony a 48 miliony celkově. Ve světě je Tarantino na 65 mega. Oscarová nominace připadla i Jennifer Lawrence a její Joy tak bude moct vydělávat nějaké peníze alespoň o měsíc déle. Necelé 3 miliony tento víkend a 83 mega celosvětově.

Brooklyn a Spotlight naopak kina společně s hereckými nominacemi získaly. Oba filmy tím pádem přičetly v průměru 60% nových diváků, Brooklyn pak 1,7 milionu k celkovým 25 milionům v Americe a Spotlight 1,8 milionu k americké třicítce. Carol odchytla dvě nominace pro svoje hlavní duo a mohla si tak gratulovat k mezivíkendové ztrátě pouhých 7% diváků. Film jde v Americe k 10 milionům celkově, k 18 celosvětově. Creed naopak moc nominací nepotřeboval, protože už dávno překročil v Americe stovku a celosvětově je na 135 milionech.

Klíčové byly nominace pro Diagnózu: Šampión. Will Smith ani nikdo jiný ale zmíněn nebyl a film tak rázem přichází o 1000 kin a 70% diváků, což stačí jen na necelý 1 milion a aktuálních 33 milionů v Americe. Dánská dívka získala nominace pro obě herecká jména, ačkoliv upřímně, Eddie Redmayne měl sošku dostat za Jupiter vychází a Alicia Vikander za Ex Machina. Ale budiž. Film ztratil jen 23% diváků a utržil tak 650 000. Celosvětově je na 21 milionech. Nějaké nárůsty díky nominacím zaznamenaly i snímky Marťan, Anomalisa, 45 Years a zahraniční Mustang a Saulův syn. Zdaleka nejvíc však nominace pomohly maličkému Roomu. Ten přidal 200 kinosálů a tržby mu narostly o více než 500%! Za víkend to sice znamenalo jen 700 tisíc, ale dohromady je nízkorozpočtové drama už na sympatických šesti milionech.

Příští týden nás čeká teen scífko Pátá vlna, thriller The Boy a komedie Dirty Grandpa se Zacem Effronem a Robertem De Nirem.

Zdroj: Forbes

Joy

13.12.2015 | USA
Komedie, Drama, Životopisný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest