Pozvánka na první festival íránských filmů

Pozvánka na první festival íránských filmů | Fandíme filmu
Zajímavé filmy se rodí i tam, kde byste to čekali nejméně. Přijďte se podívat na kandidáta na Zlatý glóbus.

Předpokládám, že většina našich čtenářů sleduje primárně kinematografii Spojených států, občas ji proloží evropskou tvorbou a výjimečně se podívá na snímek z dálného východu. Touha točit ale existuje i mimo hlavní filmové oblasti a ani Írán není výjimkou. Festival íránských filmů nám má dokázat, že na tamní tvorbu v žádném případě nemusíme nahlížet s falešnou shovívavostí. Zářným příkladem toho budiž především zlatý hřeb festivalu, partnerské drama Rozchod Naadera a Simin, které už téměř rok sklízí ovace na věhlasných mezinárodních festivalech. Snímek byl oceněn Zlatým medvědem v Berlíně, v zahraniční kategorii je nominován na Zlatý glóbus a o stejnou možnost se uchází i na Oscarech.

To samozřejmě ale z nabídky Festivalu Íránských filmů není zdaleka vše. Drama Je to prosté vychválil uznávaný magazín Variety, je tu experimentální snímek Šírin, filmy na pozadí írácko-íránské války, Gilane a Mahi a Heiran a dále snímky Café Transit, Feťačka a Tři ženy. Podrobnosti o jednotlivých filmech najdete přímo na stránkách festivalu, kde najdete také kompletní časový harmonogram. Krom celovečerních filmů, které spojuje téma ženského pohledu (ženy jsou buď hlavními hrdinkami, nebo přímo režisérkami uváděných snímků), se můžete těšit také na několik dokumentů ze současného Teheránu a na pásmo krátkých filmů začínajících tvůrců.

Hlavní organizátor festivalu, Kaveh Daneshmand říká o přehlídce následující: „Hlavním cílem festivalu je na vybraných filmech seznámit české publikum se současnou íránskou filmovou tvorbou. Ta je dnes dostupná v mnoha zemích světa, kde si rovněž vydobyla pozornost i popularitu. Jsme velice rádi, že se nám naskytla příležitost uskutečnit první ucelenou přehlídku také v České republice. Snímky jsme vybírali se snahou představit zdejším divákům nejen íránskou uměleckou tvorbu, ale rovněž život a charakter tamní společnosti. Věříme, že se nám podaří diváky oslovit nejen dramaturgickou pestrostí, ale také kvalitou, hloubkou a jedinečným pojetím íránských filmařů a jimi zpracovaných příběhů, které jsou také díky situacím i emocím všeobecně srozumitelné a sdělné.“.  

Festival probíhá ve dnech 11. – 15. ledna (tedy už od zítřka!) v pražském Kině Světozor a Rozchod Naadera a Simin bude později nasazen také do běžné kinodistribuce, takže si na něj budou moci zajít i mimopražští diváci. Veškeré podrobnosti o promítacích časech, vstupném, jednotlivých filmech a festivalu všeobecně, najdete na oficiálních stránkách, stránkách kina Světozor a na Facebooku.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest