Pride: Gayové a horníci se mají rádi

Pride: Gayové a horníci se mají rádi | Fandíme filmu
Dnes do kin vstupuje laskavá i štiplavá retro komedie, ve které v sobě v thatcherovské Anglii najdou cestu dvě různorodé, ale stejně utlačované skupiny společnosti.

Lidskou solidaritu a pochopení můžeme najít na řadě neobvyklých míst. Jak už to však často v životě bývá, cesta ke vzájemnému respektu a porozumění, je plná překážek a nedorozumění. Nevšední příběh o strachu z neznámého, který se postupem času změní v pevné pouto vzájemné spolupráce a důvěry, přináší komediální drama Pride.

1984 není pouze názvem slavného románu George Orwella. Ve stejném roce procházela Velká Británie za vlády Železné Lady řadou proměn, které se ve značné části společnosti nesetkali s nejlepší odezvou. Několik měst bylo centrem masivních hornických stávek. Ve stejné době se Londýn stal místem konání Gay Pride a malá skupinka aktivistů se rozhodla prostřednictvím otevřené sbírky vyjádřit stávkujícím horníkům své sympatie. Vedení hornického svazu se ovšem rozhodlo nabízenou pomoc odmítnout, jelikož nechtěli být otevřeně spojováni s hnutím gayů a lesbiček. Ty ovšem prvotní neúspěch nerozhodil a rozhodli se odborové bosse obejít a vyrazit do malé vesničky ve Walesu a svou finanční sbírku doručit přímo rodinám stávkujících horníků.

Pride měla ve Velké Británii svou premiéru už vloni v září a během své působivé jízdy si vysloužila chválu a obdiv kritiků. Obdržel několik prestižních nominací (Zlatý Glóbus, BAFTA). V hlavních rolích se objevili Bill Nighy (Lásky Čas, Rango), Andrew Scott (Locke, Sherlock), Dominic West (seriály The Wire, The Affair) či Imelda Staunton (Harry Potter). Režie se chopil neznámý Matthew Warchus, pro kterého je to teprve druhý celovečerní film. Dole se můžete podívat na trailer a několik klipů přímo z filmu, který vstupuje do českých kin dnes, 27. srpna. Na Slovensku si odbyl svou premiéru o týden dříve.

Pride: Trailer a klipy

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest