Box Office: Legendy z ghetta ovládly kina

Box Office: Legendy z ghetta ovládly kina | Fandíme filmu
Špióni staří a mladí museli stranou, přijíždí tržby vyšší než kola lowriderů.

Když studio Universal říkalo, že bude Straight Outta Compton bortit kina, nemyslelo tím, aby kinaři navýšili počty ochranek (a část Američanů skutečně po nedávném neštěstí po zavedení ostrahy v kinech volá), ale že rapový epos o bouřlivých začátcích rapperských legend N.W.A. bude jedním z posledních nefalšovaných letních hitů letošní sezony. Podařilo se, snímek utržil krásných 56 milionů dolarů. Straight Outta Compton jen během úvodního víkendu sestřelil konečné tržby všech dosavadních rapových filmů kromě 8. míle a s největší pravděpodobností zaútočí i na další hudební filmy, jako jsou Ray nebo Walk the Line.

Ano, nemusíme se divit, že Universal údajně připravuje masivní Oscarovou kampaň pro hlavní herecké hvězdy, ale i bez ní je film velice dobře přijatá biografická podívaná, u které se může nic netušícím divákům stát, že bude celé kino najednou společně s filmem předříkávat 2Pacovy verše. Zásluha jde opravdu ve větší míře Universalu, který se nebál prodat film jako mainstreamový hit a ne jako vedlejší alternativní program pro černošskou cílovku. Té dorazila samozřejmě většina, i když se nedá říct, že by ostatní demografické skupiny Straight Outta Compton nezajímalo. V Americe se ve výsledku očekává nějakých 130 milionů. Jaký úspěch bude mít film v zahraničí, se ale bude zřejmě odvíjet od faktu, kolik lidí mimo USA zná třetího člena party N.W.A., vedle Dr. Dre a Ice Cubea. Zatím mezinárodní trhy přinesly 15 milionů.

Problémy naopak má Krycí jméno U.N.C.L.E., které nedokázalo zdolat ani třetí víkend Mission Impossible - Národ grázlů. Tom Cruise si připisuje 17 milionů dolarů, což ho dostává v Americe k 138 milionům, tedy o pár mega nad třetí díl série (Celosvětově už Rogue Nation má 373 milionů). Pro Cruise to bude jeden z jeho největších hitů, o jakém si mohou nechat zdát Henry Cavill a Armie Hammer. Jejich Krycí jméno U.N.C.L.E. od Guye Ritchieho totiž končí premiérový víkend s 13,5 miliony, a to je na 80milionovou adaptaci špionážního seriálu z 60. let hodně špatné číslo.

Warneři tady hodně přestřelili, tohle rozhodně není Sherlock Holmes se známým hercem v netradiční roli, ale relativně nostalgická vzpomínka se dvěma náhodnými "hvězdami", které nejsou ani zdaleka kasovními taháky. Těch 13,5 milionů je ještě od diváků velká shovívavost, kterou mohou zachránit evropské trhy, kam U.N.C.L.E. pasuje o poznání lépe. Amerika ale zájem nemá.

Zbylým filmů vévodí Fantastická čtyřka, která se mermomocí snažila zlomit rekord s největším propadem ve druhém víkendu. V pátek se to partě, alespoň co se týče superhrdinských blockbusterů, podařilo, když šla dolů o necelých 80 procent, nakonec jsme ale v rámci víkendu jen na 69 procentech odchozích diváků, což v pokladnách dělá nějakých 8 milionů. Mezi komiksovkami jde o sedmý nejhorší procentuální propad mezi prvním a druhým víkendem, někde na úrovni mezi Mužem z oceli a prvním samostatným Wolverinem, ale sami víte, jaké měly tyhle filmy premiéry a jak se jim dařilo celkově. Fantastická čtyřka je teď na 42 milionech a nedá v USA nejspíš ani šedesátku. Celosvětově to zatím dělá 102 milionů.

Lepší čísla by jistě chtěl i Dárek od Joela Edgertona, ačkoli je určitě rád alespoň za svůj statut malého hitu s 6,5 miliony v druhém týdnu a 23 mega souhrnně. Z Ant-Mana se vyklubala nadprůměrná trvalka a ztrácí oproti minulému týdnu jen 30 procent diváků, což mu dává 5,5 milionů. Dohromady pak 157 milionů z Ameriky a dalších 179 milionům, které tečou ze světa.

A jak nakonec dopadl Dragon Ball Z: Resurrection F? Nejenom, že bude v amerických kinech nakonec až do pondělí, ale končí svoji krasojízdu s celkovými 8 miliony dolary coby devátý nejúspěšnější anime film v Americe. Podal si takové velikány jako Mijazakiho Princeznu Mononoke, Zvedá se vítr a Zámek v oblacích. Fanoušci Dragon Ball v záplavě konkurence podrželi opravdu neuvěřitelně a FUNimation jsou na ně určitě právem hrdí, protože film měl stabilní a vysokou návštěvnost téměř každý den svého omezeného nasazení.

Příští týden nás čeká zhulenecká akční komedie American Ultra s Kristen Stewart a Jessem Eisenbergem, společně s další herní adaptací Agenta 47 a pokračováním hororu Sinister.

PS: Studio Universal i díky Straight Outta Compton dosáhlo v rekordním čase na americkém trhu tržeb ve výši dvou miliard dolarů. Doposud rekord držel Warner, který se v roce 2009 ke dvěma miliardám propracoval v prosinci. Za pár dní Universal pokoří i rekord absolutní - zmiňovaný Warner na konci roku 2009 nakonec došplhal k částce 2,1 miliardy.

Zdroj: Forbes, Deadline, Crunchyroll

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest