30 nejočekávanějších filmů roku 2015: Část I.

30 nejočekávanějších filmů roku 2015: Část I. | Fandíme filmu
Do celosvětových kin dorazil první letošní stamilionový blockbuster, takže otázka dne zní: O kterých letošních filmech se bude nejvíc mluvit?

Rok 2015 už se hezky zahřál a běží na plné obrátky. A nezačal vůbec špatně. Leden byl u nás v kinech již tradičně plný oscarových kandidátů, a tak jsme si mohli užít Birdmana, Kód Enigmy, Slídila nebo parádní Whiplash. Společně s únorem na nás kina začínají vypouštět mnohamilionové blockbustery, které se agresivně hlásí o diváckou pozornost. Takže nám to nedalo a zase jednou jsme sestavili seznam filmů, o kterých se bude v nadcházejících měsících nejvíc mluvit a psát a jednoduše jich bude všude plno. Letos jsou kina extrémně nabitá, čili by nebylo problém dát dohromady třeba TOP 50, ale byli jsme přísní a sestavili „jenom“ třicítku. Na následujících řádcích najdete především projekty, které budou usilovat o stovky milionů dolarů a uvidí je prakticky každý, sem tam se nám ale do výčtu vloudilo i nějaké to drama, jenž bude sbírat (nebo už sbírá) plné náruče nejrůznějších ocenění. Tady je první desítka:

Jupiter vychází

Jupiter Ascending

Premiéra ČR: 5.2.
Premiéra SR: 5.2.

Někteří z vás se při čtení těchto řádek možná zrovna vracejí z kina, takže už tušíte, že o Jupiter Ascending se bude mluvit především jako o jednom z největších propadáků letošního roku. A je úplně jedno, jestli se vám film líbil nebo ne, je to zkrátka příliš velký úlet, než aby snímek dokázal strhnout širší publikum. Projekt stál k dvěma stovkám milionům dolarů, byl o rok odložený a do kin na něj podle prvotních předpovědí přijde jen pár lidí. Přitom jej režírovali sourozenci Wachowští, kteří otevřeli stavidla fantazie naplno a poskládali i celkem slušné obsazení (Mila Kunis, Channing Tatum, Eddie Redmayne, Sean Bean). Jenže se jedná o sci-fi pohádku o uklízečce, která je ve skutečnosti dědickou celé Země, snaží se ji zabít nebeští pojídači lidských duší a před nepřáteli ji ochraňuje vlkodlak na antigravitačních bruslích... (Vše o filmu)

Padesát odstínů šedi

Fifty Shades of Grey

Premiéra ČR: 12.2
Premiéra SR: 12.2.

O většině velkofilmů v kinech by cynik nejspíš prohlásil, že cílí na malé kluky a nedospělé muže. Vojáčci, autíčka, výbuchy. Letos by se své porce nenáročné zábavy na míru měly dočkat také ženy. Padesát odstínů šedi je celosvětový knižní fenomén, v němž (především) čtenářky hltají příběh mladé studentky, která si postupně prošlapává cestičku k citově narušenému milionáři. Taková premisa by samozřejmě sama o sobě díru do světa neudělala, tudíž se sluší dodat, že románová trilogie je prolezlá erotikou a odhaluje zvědavé veřejnosti taje sadomasochistických praktik. Lehce skandální opar je pro média i sociální sítě vděčným (a věčným) tématem, takže nikoho zřejmě nepřekvapí, že ve spojitosti s filmovou adaptací se probírá především to, kolik sexuálních výjevů bude vůbec možné na plátnech reprodukovat. Podle posledních zpráv se zdá, že by ortodoxní fanoušci předlohy mohli být v kinech lehce zklamaní, přesto je docela klidně možné, že se na nás řítí jeden z vůbec nejúspěšnějších filmů pro dospělé v dějinách kinematografie. (Vše o filmu)

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: The Secret Service

Premiéra ČR: 19.2.
Premiéra SR: 19.2.

Novinka Matthew Vaughna možná nepatří mezi ty úplně největší blockbustery a rozhodně se nebude ucházet o žádné ceny, přesto se jedná o takovou pecku, že ji prostě nelze nezmínit. Po lehce vážnějších X-Men: První třídě, se Vaugh mohl opět utrhnout ze řetězu, podobným způsobem jako v Kick-Ass, a nabídl nám ultimátní poctu špionážnímu žánru. Tajná organizace Kingsman je plná uhlazených gentlemanů v perfektně padnoucích kvádrech, jejichž řady bez pardonu rozčísne mladík Eggsy (Taron Egerton), delikvent z předměstí, který ani se sirem Michaelem Cainem neváhá hovořit tak, jak mu zobák narostl. Šišlající padouch v podání Samuela L. Jacksona se snaží svět očistit od nejhoršího viru (lidí), ale daleko důležitější než jeho šílený plán, je Eggsyho dospívání v perfektního agenta, až neuvěřitelná akce, spousty humoru bez servítků, hlášek a odkazů. A kdyby vám to bylo málo, Kingsmani vám úspěšně nabulíkují, že největším borcem v dějinách akčního filmu je Colin Firth! (Vše o filmu)

Teorie všeho

Theory of Everything

Premiéra ČR: 26.2.
Premiéra SR: 26.2.

Pravděpodobně se jedná o naprosto typické životopisné drama, které jakkoliv povyšují pouze herecké výkony, ale snímek, který byl nominován na pět Oscarů, prostě nemůžeme vynechat. V zámoří se nepřekvapivě mluví především o fyzické proměně Eddieho Redmaynea, jenž ve filmu ztvárnil geniálního fyzika Stephena Hawkinga, od jeho studentských let, až do doby, kdy už se u něj plně rozvinula amyotrofická laterální skleróza, jež mu znemožňuje ovládat většinu těla. Film se soustředí především na Stephenův vztah s jeho manželkou Jane (Felicity Jones) a vykresluje jej jako hlavní důvod toho, proč se své neléčitelné chorobě nikdy nepoddal. (Vše o filmu)

 

Americký sniper

American Sniper

Premiéra ČR: 5.3.
Premiéra SR: 19.2.

Novinka Clinta Eastwooda je jednoznačně nejkontroverznější snímek letošních Oscarů. Válečný film natočený na motivy pamětí odstřelovače Chrise Kylea, má být sondou do duše vojáka a ukázkou toho, co obnáší boj za vlast. Snímek sleduje Kyleovo nasazení ve válce v Iráku, během které na sebe upozornil především vysokým množstvím zlikvidovaných cílů, a následně vykresluje i odstřelovačův návrat do civilu. Eastwoodovi kritici snímku vyčítají především černobílé až manipulativní podání, které si z Kyleova života bere jen to, co se příběhu hodí do krámu a z nepřítele dělá anonymní „padouchy“. Snímek neskutečným způsobem zahrál do noty americkým vlastencům, kteří obvykle třeba ani do kina nechodí, a tak American Sniper až nečekaným způsobem válcuje pokladny, ve kterých i nejbližší konkurenci násobně překonává. (Vše o filmu)

Chappie

Chappie

Premiéra ČR: 12.3.
Premiéra SR: 5.3.

Po tom, jakým způsobem vyšumělo Elysium, je možná Chappie černou ovcí našeho výčtu, přesto se vyplatí dávat na novinku Neilla Blomkampa pozor. Zázračný úspěch jeho Distriktu 9 stále máme v paměti a také trailery na Chappieho slibují velkolepou podívanou. Titulární hrdina je robot, který si uvědomí sám sebe, což se nehodí do krámu jeho výrobci, jenž se „defektní“ kus snaží za každou cenu zlikvidovat. A protože jdou po Chappiem Hugh Jackman a Sigourney Weaver, má snad snímek šanci přilákat širší publikum, než jsou fanoušci akčních sci-fi a roztomilých nelidských bytostí. Motion-capturing hlavní role obstaral režisérův dvorní herec Sharlto Copley, pomáhat mu budou Dev Patel a kapela Die Antwoord. (Vše o filmu)

Rezistence

Insurgent

Premiéra ČR: 19.3.
Premiéra SR: 19.3.

Také u Rezistence pořád ještě nevíme, jestli z ní bude hit nebo se nakonec dočká podobného diváckého zájmu, jako předcházející Divergence. Nicméně studio Lionsgate dělá všechno proto, aby z postapokalyptické série vytvořilo další Hunger Games. Předpoklady by k tomu rozhodně byly. Knižní předloha má masivní fanouškovskou základnu, která neustále bobtná a z Shailene Woodley roste, podobně jako z Jennifer Lawrence, jedna z předních hereček nastupující generace. Pokračování začne tam, kde první film skončil. Hrdinka Tris prchá před vládnoucí kastou "Sečtělých", poznává jednotlivé kouty postapokalyptického světa a snaží se získat spojence. Sečtělí však začnou vyhrožovat Trisiným blízkým a ve společnosti narůstá mezitřídní napětí. Pokračování slibuje ještě větší množství akce a dějových zvratů, tak třeba se nakonec tu „náhradu za Hunger Games“ skutečně vybudovat podaří. (Vše o filmu)

Hon na lišku

Foxcatcher

Premiéra ČR: 26.3.
Premiéra SR: 12.2.

Režisér Bennett Miller si vysloužil ostruhy soustředěnými dramaty Capote a Moneyball. V Honu na lišku se zaměřil na další skutečnou událost, přípravu amerických zápasníků na olympiádu v Soulu roku 1988. Zápasníky tehdy podporoval milionář John du Pont, který se snažil zapůsobit na své známé a matku. Jako klíčové osobnosti pro zápasnický tým získal bratry Schultzovi, kteří sice patřili oba k tehdejší špičce, avšak nevypočitatelná du Pontova povaha a chatrné sebevědomí mladšího z bratrů celý projekt rozhodně neusnadňovaly. Na snímku kromě až klinické (klinicky přesné, ale podle některých také klinicky chladné) režie mají opět stát za pozornost především herecké výkony, obzvláště pak Channinga Tatuma a Stevea Carella, kteří ukázali, že mají co nabídnout i v dramatické poloze. (Vše o filmu)

Rychle a zběsile 7

Furious 7

Premiéra ČR: 2.4.
Premiéra SR: 2.4.

Už sedmé pokračování populární série, která se společně s pátým dílem definitivně našla a nabídla divákům akční týmovku plnou nadpozemské akce bez superhrdinů. Jak ukazují trailery, ani tentokrát o naprosto šílené kousky nebude nouze, když budou Toretto a spol. skákat autem z mrakodrapu do mrakodrapu, přebíhat po padajícím autobuse nebo seskakovat ve svých sporťácích z letícího letadla. Vracejí se prakticky všechny hvězdy předchozích filmů, které navíc doplňuje Jason Statham v roli Iana Shawa, bratra zesnulého Owena, jehož tým zlikvidoval v minulém díle. Kolotoč pomsty se roztočil a nezastaví se, dokud jedna ze znesvářených stran nebude definitivně zlikvidovaná. Zvláštní pozornost bohužel ke snímku přitahuje také tragická smrt jednoho z hlavních představitelů, Paula Walkera, který zhruba v polovině natáčení zemřel při soukromé autonehodě. Nějakou dobu vůbec nebylo jasné, zda bude snímek dokončen, nakonec se upravil scénář a s pomocí hercových bratrů a digitálních triků se filmaři pokusili na Walkerovu počest postavu Briana O'Connera v maximální možné míře ve snímku zachovat. (Vše o filmu)

Avengers: Age of Ultron

Avengers: Age of Ultron

Premiéra ČR: 30.4.
Premiéra ČR: 30.4.

První třetinu našeho výčtu uzavírá jeden z filmů vůbec nejočekávanějších. První Avengers udělali díru do světa, když spojili na plátně hrdiny čtyř samostatných filmových sérií a s konečnou platností tak ustanovili provázaný společný svět. Obrovský kasovní úspěch přiměl konkurenci, aby se začala pokoušet o něco podobného a obecně dále zesílil zájem o komiksové filmy. Age of Ultron je tak v nelehké pozici, kdy musí navázat dějem na téměř všechny předchozí filmy od Marvelu a úspěchem by je měl vyloženě převálcovat. Na režisérské stoličce se opět vrací Joss Whedon, který tentokrát bude vyprávět příběh o tom, jak Tony Stark toužil Avengerům ulehčit jejich práci a snažil se vytvořit umělou inteligenci, která by se o bezpečnost světa postarala za ně. Program Ultron se však vymkne kontrole, získá fyzické, robotické tělo a udělá všechno proto, aby ze života na Zemi udělal lidem peklo. (Vše o filmu)

To je z první části všechno, v dohledné době přineseme druhou, o nic méně nabitou desítku projektů, o kterých se bude v letošním roce mezi filmovými fanoušky mluvit od rána do večera.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest