Hunger Games 3 mají nejvýdělečnější úvodní den roku

Hunger Games 3 mají nejvýdělečnější úvodní den roku | Fandíme filmu
Žádný film letos ještě ve Spojených státech během prvního dne promítání neutržil víc. Přesto Síla vzdoru I. zůstala daleko za očekáváním.

Transformers 4 musí vyklidit pozice, Hunger Games: Síla vzdoru I. je právě vystřídaly na prvním místě letošního žebříčku nejlepších tržeb v úvodní den promítání. Zatímco Transformeři během prvního dne (a nočních předpremiér) utržili 41,8 milionu dolarů, Síla vzdoru I. podle odhadů studia během první dne (a nočních předpremiér) utržila milionů 55. To je krásné číslo a je pravděpodobné, že jej letos už žádná další premiéra nepřekoná. Stejně ale mohou v Lionsgate mluvit o zklamání, když předchozí dva díly utržily za první den 67, respektive 70 milionů dolarů. Celkově to pak začíná vypadat, že se víkendové tržby zarazí na nějakých 125 milionech, i když studio původně doufalo ve 150 milionů. Což by i tak bylo méně než v případě jedničky a dvojky, které utržily za první víkend 152 a 158 milionů dolarů.

Co tak výrazný pokles mohlo způsobit? Oba předchozí díly byly hodnoceny vesměs kladně a návštěvnost stoupala, logičtější by byl spíš další nárůst či stagnace. O nějaké silnější konkurenci v kinech nemůže být řeč, tak kde je zádrhel? Určitou úlohu by mohla hrát sněhová kalamita, která postihla část severozápadu. Část diváků s návštěvou kina jistě vyčká na příznivější podmínky. Oproti minulým filmům navíc Síla vzdoru I. nebyla promítána v sálech IMAX (kde se platí vyšší vstupné), které stále okupuje Interstellar. I při započítání podobných vlivů se však zdá pokles příliš velký. Že by příležitostné návštěvníky kin odradilo problematické dělení na dvě části? To už je ale čirá spekulace, třeba jde pokles jednoduše ruku v ruce s celkově nižší návštěvností, kterou letos americká kina zažívají. V neděli možná budeme moudřejší, o své dolary každopádně nemusí mít studio strach, mezinárodní trhy už teď naznačují, že si na nich předposlední část Hunger Games oproti mladším bratříčkům znatelně polepší.  

Zdroje: BOM, Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest