Bílý Bůh: Planeta opic se psy dorazila

Bílý Bůh: Planeta opic se psy dorazila | Fandíme filmu
Do kin vstupuje sociální satira říznutá monster hororem a Planetou opic. Pusťte si trailer.

Až vstřebáme, že pes může být ústřední postavou hlubších snímků, než jsou Beethoven nebo Komisař Rex, budeme připraveni zhlédnout film Bílý Bůh, oceněný i na festivalu v Cannes 2014.

Ten rozehrává svůj příběh na dvou úrovních. Je tu vztah malé Lili a jejího kříženého pejska Hagena, který jí bude sebrán, a pak vztah lidí ke všem nečistokrevným psům. Řešit se bude otázka nadřazenosti lidí vůči jiným tvorům. Sám režisér však poznamenal, že psi jsou ve filmu náhradou lidských menšin, aby mohl snadněji přistupovat k problematice utlačování.

Dramatický snímek sice líčí vyprávění o lidských citech a bezcitnosti, leč rázného jednání se dočkáme i od psa Hagena, který vytvoří smečku o desítkách dalších psů a vezme lidi útokem. Na konci jeho cesty k pomstě, byť je zvláštní tohle slovo ve spojitosti se psem použít, se dočkáme i opětovného setkání Hagena a Lili, kteří každý zvlášť ušli svou cestou proměny.

Režisér - Maďar Kornél Mundruczó, není v našich končinách známý pojem. Z jeho tvorby jsme však před pár lety mohli v kinech zaznamenat třeba snímek Projekt Frankenstein. Ve filmu hrají herci rovněž z Maďarska a režisér má s některými zkušenosti ze svých dřívějších filmů. Roli třináctileté Lili dostala mladá Zsófia Psotta, pro kterou to bylo vůbec první účinkování ve filmu.

Při sledování traileru může mít nejeden divák dojem, že jde spíš než o sociální drama o horor s levnou zápletkou, kde chybí jen pěna u pusy a hody na lidském mase. Obzvlášť když psi řítící se ulicemi připomínají invazi lidoopů ze Zrození planety opic. Bílý Bůh ale se svými dvěma hodinami určitě zapracuje i na sociálních problémech, na které se odkazuje.

Už od 9.10. běží film ve slovenských kinech, takže můžeme očekávat, že ohlasy a recenze se budou množit. Do Česka premiéru distributor přinese někdy v prvních měsících příštího roku.

Bílý Bůh: Trailer

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest