Karlovarský filmový festival právě začíná

Karlovarský filmový festival právě začíná | Fandíme filmu
Doprovodné akce a zajímaví hosté v čele s Melem Gibsonem, na které se vedle filmů můžeme těšit.

Největší tuzemský filmový festival vypukl a kromě více než solidní palety filmů nabídne jako obvykle i hrstku doprovodných akcí.

Jako ta nejzajímavější z nich se zatím profiluje speciální projekce Murnauova legendárního dramatu Východ slunce za doprovodu elektronické hudby skupiny Ohm Square. Za organizací projekce stojí parta kolem projektu PLAY. Cinema, která má za cíl nabídnout divákům klasické filmy s živě zahraným soundtrackem od vybraných hudebníků. Východ slunce je prvním filmem zvoleným do PLAY. Cinema a bude se promítat ze zrestaurované 35mm kopie. Dramaturgii hudebního podkresu obstarává český hudebník a skladatel Jan P. Muchow. To vše už 7. července v Letním kině v Karlových Varech.

Nebyl by to ale adekvátní ročník Varů bez hvězdných hostů. Tou bezpochyby největší a nejkontroverznější je letos Mel Gibson. Ten si na zahájení festivalu odskočí z natáčení thrilleru Blood Father, osobně uvede své mayské Apocalypto, obdrží cenu za přínos světové kinematografii a už v neděli opět odletí do Států. Otázka je, jestli známý bouřlivák dokáže za dvoudenní návštěvu nadchnout návštěvníky přehlídky tak jako loňský, velmi roztančený John Travolta. Minulý měsíc se však v příjemné a neskandální náladě objevil na canneské propagační akci třetích Expendables a jeho česká návštěva by i přes kritické názory některých medií mohla mít spíše sympatický nádech.  

Pro ty, jimž jméno Mel Gibson něco říkalo naposledy při premiéře Statečného srdce, je tu Michael Pitt. Ten přijede do lázeňského města se svým nejnovějším sci-fi dramatem I Origins, které už si vysloužilo rozporuplné reakce na festivalu Sundance. Pitt přijede do Varů již podruhé a opět pouze jako host festivalu. Za správně slizké ztvárnění Masona Vergera v televizním Hannibalovi už by si ale nějakou tu čestnou cenu festivalu určitě zasloužil. Oba pány doplní i Laura Dern, která uvede Lynchovu kultovní divnost Zběsilost v srdci, a stále činný William Friedkin, jehož Mzda strachu se dočká festivalového promítání v restaurované verzi. Péčí restaurátorů prošly také promítané Ostře sledované vlaky a Texaský masakr motorovou pilou.

Jako obvykle proběhne i několik desítek master classů, přednášek či vystoupení (např. divadelního souboru Cirk La Putyka). Velké proměny se však dočkal závěrečný ceremoniál festivalu. Zcela poprvé ho totiž budou moci ve vybraných kinech zhlédnout i filmoví fanoušci z ostatních koutů republiky. A i když jsem si jist, že uhlazené předávání cen v hotelu Thermal mnoho lidí nestrhne, oceňovanému závěrečnému filmu Divoké historky už by se to podařit mohlo. Promítat se bude v Bohumíně v kině K3, v Brně v kině Scala, v Českém Krumlově v kině Luna, v Děčíně v kině Sněžník, v Dobřanech v kině Káčko, v Dolním Podluží v Bio Luž, v Hradci Králové v Bio Central, v kině Humpolec, v Jeseníku v kině Pohoda, v Krnově v kině Mír, v Mariánských Lázních v kině Slavia, v Olomouci v kině Metropol, v Praze v kinech Aero, Oko a Světozor, v Prostějově v kině Metro 70, v Přerově v kině Hvězda, v kině Sušice, ve Svitavách v kině Vesmír, v Šumperku v kině Oko, v kině Trhové Sviny, v Třeboni v kině Světozor, v Zábřehu v kině Retro a v Žamberku v kině Fidiko.

PS: Fandové Písní ohně a ledu se jistě nezapomenou zastavit v přízemí hotelu Thermal v HBO GO Internet Café, kde budou mít příležitost si posedět na Železném trůnu.

Zdroje obrázků: KVIFF I, KVIFF II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest