KVIFF 2014: To nejlepší z programu

KVIFF 2014: To nejlepší z programu | Fandíme filmu
Vybíráme ty nejzajímavější filmy z letošního ročníku karlovarského filmového festivalu.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná již za necelý týden, a tak byl před pár dny odhalen kompletní program promítaných snímků. Nutno podotknout, že v pořadí již 49. ročník má filmovým nadšencům rozhodně co nabídnout a opět potvrzuje, že spolu s Letní filmovou školou v Uherském Hradišti patří mezi nejočekávanější akce tuzemských cinefilů.

Hlavní soutěž

Nebývá to vždy zvykem, avšak v letošním seznamu světových či evropských premiér, usilujících o křišťálový globus, nechybí několik zajímavých taháků. Například české želízko v ohni Díra u Hanušovic herce a uměleckého šéfa Dejvického divadla Miroslava Krobota. Upoutávky lákají na černý humor a skvělé herecké obsazení dejvického souboru. Dalším filmem hodným pozornosti je Paříž Severu islandského režiséra Hafsteinna Gunnara Sigurðssona, jenž navštíví Karlovy Vary už podruhé, poprvé soutěžil se svou komedií Doprava doleva, která se dočkala úspěšného a nesmírně pohodového amerického remaku s názvem Prince Avalanche (přečtěte si naši recenzi). Velkým lákadlem v soutěžní sekci je také snímek Volný pád maďarského mistra dekadentní alegorie György Pálfiho. Každý, kdo přišel do styku s jeho snímkem Taxidermia, si jeho nový film určitě nenechá ujít.

Sázka na jistotu aneb sekce Horizonty

Tradičně se nejvíce žhavých novinek nachází v sekci Horizonty, kde se sdružují především oceňované díla ze zahraničních festivalů. Letos si určitě vyberou milovníci asijské kinematografie. V seznamu filmů nechybí překvapivý vítěz letošního Berlinale, čínský neo-noir Černé uhlí, tenký led, nejnovější film taiwanského režiséra Tsai Ming Lianga Toulaví psi, v němž autor reflektuje propastné sociální rozdíly současného Taiwanu, nebo na Zlatou palmu nominované Utiš vodu od japonské filmařky Naomi Kawase.

Akční a napínavá nadílka

Jižní Korea má svého zástupce v podání Joon-ho Bonga a filmu Snowpiercer, který se natáčel i u nás. Postapokalyptický příběh z vlaku, projíždějícím ledovou krajinou s Chrisem Evansem nebo Tildou Swinton v hlavních rolích, naše kina trestuhodně minul, ideální příležitost k tomu si sci-fi film řádně užít na velkém plátně. Australský film Rover s Robertem Pattinsonem a Guyem Pearcem je také velice dobře hodnocená drsná podívaná s postapokalyptickým nádechem. Akční trojici uzavírá britské drama 71, příběh o zapomenutém vojákovi během konfliktu v Severním Irsku byl adorován pro žánrové kvality na hraně válečného dramatu a politického thrilleru. Napjatou atmosféru si budete moci užít i ve filmech Locke (one-man show Toma Hardyho) či Grand Piano, kde Elijah Wood bude hrát doslova jako o život.

Velké jména a velké filmy

Další titul, jenž si zaslouží vaši pozornost, je Leviatan ruského režiséra Andreje Zvjaginceva, který tematizuje korupci a život v současném Rusku. Zvjagincev svým snímkem uhranul kritiky v Cannes a byl považován za jednoho z největších favoritů na zisk Zlaté palmy. Kromě Zvjaginceva cítím povinnost také vypíchnout mladého režiséra Xaviera Dolana, který bude mít v Karlových Varech dokonce hned dva filmy (Mommy, Tom na farmě), a především Richarda Linklatera s jeho novinkou Boyhood.

Snímek Boyhood je pozoruhodný především skutečností, že byl natáčen v průběhu dvanácti let, kdy jeho hlavní hrdina průběžně dospíval a rostl a pro ty z vás, kteří viděli autorovu milostně analytickou studii o lásce a vývoji vztahu (prozatimní trilogie Před úsvitem, soumrakem a půlnocí), je zcela jistě jasné, že i v případě „Chlapectví“ se režisér bude snažit nenápadně dotýkat těch nejzásadnějších otázek, jaké náš život provázejí. Originální podívanou by mohl být film Frank, ve kterém Michael Fassbender nikdy nesundá plastikovou masku nebo třídílný snímek The Disappearance of Eleanor Rigby, který se dívá na vztah Jamese McAvoye a Jessicy Chastain postupně z pohledu jeho, jí a konečně celého páru.

Ztřeštěné filmy pro nespavce

Velké oblibě se rok co rok těší sekce Půlnočních filmů, kde se sdružují především horory, akční podívané a nezařaditelné experimenty. Jasným favoritem této kategorie je The Raid 2: Berandal, navazující na masivní úspěch prvního dílu a dle zahraničních reakcí režisér Gareth Evans na kadenci nekompromisní akce a krve neubral, ba naopak. Dalším kouskem do mozaiky nočních filmů je restaurovaná verze kultovního hororu Texaský masakr motorovou pilou nebo nový film nezařaditelného Siona Sona z Japonska, Hrátky s peklem.

Filmový festival v Karlových Varech toho nabízí podstatně více, než se vešlo do tohoto silně subjektivního článku. Například experimentální sekci Imagina, retrospektivy, dokumentární sekce (zajímavý bude například dokument Život Rogera Eberta) či kategorie věnovaná českému filmu. Chystáte se na festival? V tom případě určitě v komentářích dejte vědět, které filmy nehodláte propásnout.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest