Box Office: Komu hvězdy přály a komu ne

Box Office: Komu hvězdy přály a komu ne | Fandíme filmu
Takovéhle kasovní překvapení nečekal ani Tom Cruise.

Pokud nevíte, jaký film v úvodu parafrázujeme, vězte, že je to adaptace populární knihy Hvězdy nám nepřály. Slzopudné drama v tom nejlepším slova smyslu utržilo během premiérového víkendu 48 milionů dolarů, což je dvojnásobek kasovních předpokladů a čtyřnásobek udaného rozpočtu. Myslím, že už nemá cenu opakovat doporučení a rovnou uznat, že producenti jsou poučení, protože přesně vystihli letní poptávku mladých dívek, které tvořily 80 procent diváků. Z Shailene Woodley je během pár měsíců nefalšovaná filmová hvězda, ale nerad bych přisuzoval všechnu slávu jí, protože fanoušci knižní předlohy i kritici byli před premiérou také pořádně slyšet. Teď už jen čekat na tržby příštího víkendu. Uvidíme, jestli filmu dojde dech podobně rychle jako fanoušky vyhledávané Veronice Mars, nebo Hvězdy dokážou svými ohlasy přemluvit i nezaujatého diváka. 

Smutné zprávy ale zastihují Toma Cruise, který se usadil ve stínu nejenom Shailene, ale i Angeliny a její Zloby - 33 milionů tento víkend a 335 mega celosvětově. Na hraně zítřka hrály do karet výtečné trailery, plakáty, sympatické obsazení a kritické ohlasy, které se objevily díky uvolněnému embargu o hezkých pár dnů dříve, než je typické. Bohužel to stačilo pouze na chudých 29 milionů, což je tržba z ranku Po zániku Země (27 milionů) nebo Elysia (30 milionů). Tom Cruise má v moderní době vysokých rozpočtů problémy prorazit, protože ačkoli film může ve světě bodovat (60 dosavadních milionů není špatné číslo), 175 milionový rozpočet zahraniční trhy sami nespasí. Možná, že Cruise v poslední době upřednostnil až moc akčních filmů, které nerozředil pořádnými charakterovými dramaty, jak to dělával v minulosti. Možná, že by film více sedl šetřivému Neillu Blomkampovi (režisér zmiňovaného Elysia), jehož rozpočty se drží pod 100 miliony. Možná měl marketing více cílit na mladšího diváka (přišlo pouze 11 procent chlapců pod 18). Je to bohužel spousta "možná" pro tak kvalitní film.

Čtvrtí X-Meni: Budoucí minulost se sice ve třetím týdnu zmáhají na pouhých 15 milionů, jistí je ale zbytek světa, který pomáhá film posouvat k hranici 550 milionů. Všechny cesty vedou do hrobu jsou v Americe se 7,2 milony z tohoto víkendu na pouhých 30 milionech, což je cifra, která se očekávala minulý týden během otvíráku. Godzilla je pak s 6 miliony už celosvětově na 400 milionech a s Japonskem a Čínou se určitě ke konci léta přes půl miliardy přehoupne.

Příští týden dostaneme důkaz, že se některé sequely vyplatí. Do kin nastoupí jak 22 Jump Street s údajně nejlepšími testovacími projekcemi, jaké kdy studio Sony mělo, tak i Jak si vycvičit draka 2 se stejně vysokými bodovými hodnotami recenzí.

Zdroje: Forbes

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest