Terminátor 5: Justin Lin se vrátí

Terminátor 5: Justin Lin se vrátí | Fandíme filmu
Natočí nakonec Justin Lin pátého Terminátora? A jak to bude s dalšími díly Rychle a zběsile?

Už delší dobu víme, že Justin Lin je zapáleným fanouškem Terminátora a měl by zájem připravit další díl. Nedávno ale bohužel vyšlo najevo, že kvůli svým povinnostem u Rychlé a zběsilé série, by pátý díl Terminátora nemusel stihnout, neboť držitel práv, společnost Annapurna, potřebuje začít natáčet co nejdříve, než jí propadne časově omezená licence. Navíc se začalo spekulovat o tom, že Lina nečeká příprava jednoho, ale hned dvou pokračování Rychle a zběsile naráz. Což by mu volného času samozřejmě nepřidalo. Linův nedávný rozhovor s LA Times vnáší do situace trochu světla.

Lin sice nic přímo nepotvrdil, ale ze stylu, jakým odpovídá na redaktorovu otázku ("Budu toho mít opravdu hodně, na jiné filmy nebude čas, mám příležitost sérii dotáhnout k důstojnému závěr") se lze domnívat, že opravdu natočí Rychle a zběsile 6 a 7 najednou. Takže celý příští rok bude pracovně vytížený. A Lin není blázen, uvědomuje si, že v Hollywoodu čas znamená peníze a nikde není psáno, že zrovna kvůli němu se studia budou učit trpělivosti. Přesto ale v rozhovoru působí dojmem, jako by existovala reálná šance, že na něj studio Annapurna počká! Proč by mělo?

Lze vůbec ještě Terminátora resuscitovat?

Ze všeho nejdřív je dobré si připomenou, že posledním všeobecně uznávaným Terminátorem byl Den zúčtování z roku 1991. Posledním komerčně úspěšným pak lehce rozporuplnější Vzpoura strojů z roku 2003. Potom jsme dostali už jen slaboučký seriál o Sarah Connorové a nedotaženou Salvation, na jejíž nedostatky jsme shodou okolností vzpomínali včera. Takže to skoro vypadá, jako by už Terminátor měl to nejlepší dávno za sebou a není vůbec jisté, jestli ze série ještě v dnešní době někdo dokáže vyždímat kvalitní divácký zážitek, či alespoň peníze.

A právě z tohohle úhlu Lin v rozhovoru pro LA Times k Terminátorovi 5 přistupuje. Nemá podle něj smysl natáčení uspěchat a nemá smysl, aby film točil někdo, kdo pro něj nechová patřičnou vášeň. Mezi řádky se přitom tváří, jako by společnost Annapurna smýšlela stejně! Čemuž se samozřejmě nechce věřit. Jak často člověk slyší o zodpovědném studiu? Ale možné je všechno. Pokud by Lin začal natáčet v roce 2013, do roku 2018 by pro Annapurnu dva Terminátory bez problémů natočit stihnul. Na scénáři se pořád ještě nezačalo pracovat, takže by alespoň scénáristé měli čas ho během příštího roku (kdy bude Lin točit dva díly Rychle a zběsile) podle režisérových pokynů pořádně vypilovat.

Justin Lin ví, jak na to

Justin totiž stále tvrdí, že zná způsob, jak z nového Terminátora 5 udělat film, který bude hodný odkazu prvních dvou dílů. Už dříve uvedl, že ví jak napravit prohřešky předchozích dílů, teď mluví o tom, že dokáže naprosto přirozeně vrátit do hry Arnolda. Má prý naprosto jasnou představu o tom, kam se se sérií tematicky i příběhově vydat. Všechny svoje myšlenky navíc probíral s duchovním otcem série Jamesem Cameronem i s Arnoldem Schwarzeneggerem a podle všeho si dost notovali.

Takže jaké má Annapurna možnosti? Buď si sežene nového režiséra, který jí na zakázku naseká dva tři filmy a bude doufat v nejlepší. Anebo se rozhodne riskovat a počká si jeden až dva roky na Justina Lina – Jednoho z nejžhavějších režisérů současného Hollywoodu, který ságu miluje, chce se jí poctivě věnovat a pro rady si chodí k samotnému Cameronovi. Nu, pokud už tak studio neuvažuje dávno samo od sebe, tak je docela dobře možné, že tenhle nenápadný Linův mediální nátlak ho nakonec přesvědčí. Můžeme jenom doufat, protože takhle zodpovědný přístup k legendám našeho dětství jsme již hodně dlouho neviděli.

PS: V některých starších článcích poněkud zmatečně točíme kolem pátého Terminátora dvě studia: Annapurnu a Universal. Abychom ve věcech udělali definitivní jasno, tak je potřeba zdůraznit, že momentálním držitelem práv je skutečně Annapurna, Universal se kolem značky motal toliko v dřívější době a v budoucnu se možná s Annapurnou pokusí vyjednat distribuční dohodu.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest