Cesta ven: Český film po dlouhé době v Cannes

Cesta ven: Český film po dlouhé době v Cannes | Fandíme filmu
Příběh z romského ghetta se dostal do Cannes, ale především tento týden vstoupil také do našich kin.

Letošní filmový festival v Cannes je již za námi a jako každý rok se na něm představila spousta zajímavých filmů ze všech koutů světa, tentokrát i z České republiky. Do speciálního výběru l'ACID (Asociace nezávislých filmů a jejich distribuce) se totiž dostal snímek režiséra Petra Václava (Paralelní světy) jménem Cesta ven a stal se tak jedním z 9 promítaných nezávislých filmů. Zajímavým faktem je, že od posledního promítání českého filmu v Cannes uběhlo již 16 let. Tím posledním byl snímek Postel od Oskara Reifa. Produkci filmu obstarala společnost Moloko film ve spolupráci s Českou televizí a Cinéma Defacto. Scénář napsal sám režisér Petr Vácal a do filmu obsadil téměř zcela nezkušené herce, jmenovitě Klaudii Dudovou, Davida Ištoka a Máriu Ferencovou-Zajacovou.

Ve filmu sledujeme příběh mladé romské matky Žanety, která se snaží zařídit lepší život pro sebe i svou malou dceru Sáru. Jenomže dostat se ze začarovaného kruhu dluhů, sociálních stereotypů a existenčních problémů je velice náročné a vyžaduje velké odhodlání. Jedná se tak o takovou sondu do současného života v romském ghettu.

Film se natáčel pouze v reálném prostředí, především na Ostravsku a společně s angažováním neherců se autoři snažili navodit co největší autentičnost. Jestli a jak se to filmařům povedlo se můžeme v kinech přesvědčit už od čtvrtka, na Slovensko se film podívá 26.6.. Dosavadní recenze jsou poměrně příznivé. Napadá vás nějaký jiný český film, který by si za posledních 16 zasloužil uvedení na prestižním festivalu v Cannes?

Cesta ven: Trailer

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest