Proč Edgar Wright opustil Ant-Mana

Proč Edgar Wright opustil Ant-Mana | Fandíme filmu
Podrobnosti o odchodu šikovného režisér z Marvelu. AKTUALIZACE: Potvrzeno z dalšího zdroje a nové podrobnosti.

AKTUALIZACE: Zprávu Latino-Review teď potvrzuje také The Hollywood Reporter. Ten znovu opakuje, že Edgar Wright spolupracoval na změnách scénáře, ale když studio následně scénář ještě jednou upravilo bez jeho účasti, Wright projekt opustil. Dále THR připomíná, že sám šéf Marvelu Kevin Feige v minulosti uvedl, že Wrightova vize je jediný důvod, proč studio film točí, avšak je třeba brát v potaz, že spolupráce začala v době, kdy byl Marvel mladý a dynamický. Dnes jej vlastní Disney, a tak je potřeba hrát opatrně a zvyšovat zisky. Článek dále naznačuje, že už Guardians of the Galaxy se až příliš vzdalují od toho, co ještě studiu připadá jako bezpečná sázka na jistotu. Kromě Wrighta film opustili také všechny další tvůrčí osobnosti na klíčových postech (lidé jako hlavní kameraman, vedoucí výpravy apod.), takže se začátek natáčení plánovaný na 28.7. nejspíš nestihne.

Původní text: V pátek večer jsme se dozvěděli, že režisér Edgar Wright opustil Ant-Mana, film, který pro Marvel chystal už od roku 2006. Studio zprávu vydalo v tichosti před prodlouženým víkendem, tak aby emoce během tří dnů volna stačily vychladnout. Jako důvod ukončení spolupráce studio citovalo „tvůrčí neshody“. Jakýsi anonym na Redditu se pokouší tvrdit, že Wright byl vyhozen, protože se jeho vinou přípravy filmu prodlužovaly a prodražovaly. Studio prý přestalo být zvědavé na to, že režisér nedovede ukočírovat film masivních rozměrů.

Takové tvrzení působí nesmyslně ve většině ohledů. Wright natočil za 60 milionů Scotta Pilgrima, s dražšími filmy měl tedy daleko více zkušeností, než většina režisérů, kteří kdy pro Marvel pracovali. Nemluvě o tom, že má každý režisér od studia k ruce masivní štáb pomocníků. Film se odsouval z úplně jiných důvodů. Původně se mělo točit v ateliérech Pinewood v Londýně, ale protože prostory plně vytížily Star Wars VII a Avengers 2, musel Wright podle dostupných informací čekat na otevření nového ateliéru v Atlantě. S oficiálním startem natáčení se otevřeně počítalo někdy na červenec. Server Latino-Review navíc tvrdí, že pokud došlo k nějakým „průtahům“, bylo na vině jen a jen studio.

Podle Latino-Review zhruba před třemi měsíci vrátilo studio Wrightovi scénář. Nebylo spokojené se základním morálním konfliktem a chtělo do příběhu nacpat víc komiksovcýh postav. Wright a jeho spolupracovní Joe Cornish připravili dvě další verze scénáře, které reagovaly na požadavky studia, aniž by úplně zničily jejich tvůrčí vizi. Před šesti týdny Marvel scénář autorům sebral a svěřil jej dvěma bezvýznamným scenáristům (jiný zdroj jmenovitě uvádí Erica Pearsona, kterému Marvel doposud svěřil pouze několik krátkých filmů). Wright souhlasil, že počká na výsledek. Scénář se vrátil rozkopaný, slabší, mainstreamovější a především bez původní Wrightovy vize. Následkem toho Edgar od projektu odstoupil.

Proč zprávě Latino-Review důvěřovat? Den poté server přinesl jako první zprávu o tom, že Drew Goddard opustil Daredevila. Asi hodinu před oficiálním oznámením. Server tedy momentálně spolehlivý zdroj ve studiu má. Wrightův blízký přítel Simon Pegg na svém Twitteru uvedl, že je na Edgara hrdý, z čehož lze opět usuzovat, že režisér raději vycouval, než aby kompromitoval svoji vizi. Režisér Avengers Joss Whedon na svůj Twitter poslal fotku zmrzliny Cornetto (odkaz na Wrightovy autorské filmy) vztyčené nad hlavu - další výraz podpory. Wright fotku retweetoval, což byla jeho jediná reakce na celou kauzu.

Zvláštní je, že se film opravdu připravoval už v době, kdy Marvel vůbec nevěděl, že se mu podaří vybudovat sdílené univerzum a po celou tu dobu za ním ředitel Marvelu Kevin Feige stál. Když potřeboval Wright natáčení o dva roky odsunout, Feige to dovolil. Ještě před měsícem o Ant-Manovi v rozhovoru mluvil jako o příběhu, který chtěl Wright vyprávět, jako o příběhu, kvůli kterému došlo k úpravám v Marvel Cinematic Universe. Tak moc Marvel o Wrightovu vizi stál! Tak v čem je háček? Latino-Review naznačuje, že příkazy přišly shora a potvrzuje to i Badass Digest, který tvrdí, že si změny ve scénáři vyžádal Disney, majitel Marvelu.

Badass Digest dále připomíná rok staré zvěsti, podle kterých neměl režisér Alan Taylor kontrolu nad výslednou podobou Thora 2 a dodává, že po dokončení Avengers 2 by podle náznaků mohl opustit Marvel i Joss Whedon. Už v minulosti jsme mohli slýchat o tom, že jsou s jednáním studia nespokojení herci a Jon Favreau dokonce natočil film Chef, který je metaforou toho, jak má velkých studií plné zuby... Uvidíme, zda se v budoucnu dozvíme víc, avšak zatím se zdá, že Disney jednoduše dělá všechno proto, aby prodal co nejvíc hraček a jestli to nějak poškodí filmy, ze kterých hračky vycházejí, je mu celkem jedno.  

Zdroje: THR, Latino-Review, Collider, Badass Digest, Reddit

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest