Na hraně zítřka: První dojmy

Na hraně zítřka: První dojmy | Fandíme filmu
Viděli jsme půl hodiny z akční sci-fi novinky s Tomem Cruisem. Jak videoherní bitva s dotěrnými vetřelci působí na velkém plátně?

Stejně jako jsme před časem měli možnost ochutnat novou Godzillu, pustil nám distributor také preview Na hraně zítřka (původně All You Need is Kill). Tentokrát jsme měli možnost vidět téměř půlhodinu filmu a udělat si tudíž o chystané sci-fi akci poměrně jasný obrázek.

Pominu, že preview předcházel neuvěřitelně trapný proslov Toma Cruise, který se novináře snažil marketingovými kecy nejhrubšího zrna přesvědčit o tom, jak jsou všichni zúčastnění filmaři boží a jak tím pádem i výsledný film musí být báječnost sama. Následná ukázka naštěstí Na hraně zítřka ukazovala v podstatně přívětivějším světle.

Preview si dalo hodně záležet na tom, aby objasnilo základní premisu filmu - tedy skutečnost, že Cruiseův hrdina prožívá pořád dokola jeden den ve válce pozemšťanů proti mimozemským nájezdníkům. Film dokáže velice dobře vysvětlit, jak celý koncept funguje a proč se hrdina v nekonečném koloběhu chová právě tak jak se chová. Navzdory devastujícím účinkům války filmařům nechybí smysl pro humor a nemají problém se Cruisovu nekonečnému pachtění patřičně posmívat. Tom hraje naprostého zelenáče, který se do přední linie dostane čirou náhodou, avšak díky nekonečnému koloběhu opakování se z něj postupně stává lepší a lepší bojovník.

Protože všichni vojáci používají posilující exoskeletony, dává hrdinovo zlepšování smysl. Nemusí být silnější a obratnější, pouze si čím dál lépe pamatuje, jaká tlačítka svojí zbroje má mačkat a co se na kterém místě bojiště odehrává. V tomhle ohledu film hodně připomíná zážitek z hraní akční videohry a videoherní šmrnc mají i akční scény. I když výsadek pozemských vojáků do mimozemšťany zamořené Normandie svým způsobem připomíná výjevy ze Zachraňte vojína Ryana, kamera po celou dobu plynule krouží kolem bojujících vojáků a mimozemšťanů a vydařená choreografie je tak po celou dobu jako na dlani.

Mimozemšťany už jste pravděpodobně sami zahlédli v některé z pozdějších upoutávek, ale v případě, že si nechcete kazit překvapení vám prozradím pouze tolik, že se jedná o mrštné, nehumanoidní mrchy, jejichž design mně přišel poměrně originální. To samé platí i o lidské technice a jednotlivých prostředích - kombinace Hvězdné pěchotyVojínem Ryanem zkrátka nemůže zklamat. Akorát mám maličko strach, že úvodní bitva v Normandii bude nejvelkolepější částí celého filmu a následně už se podobně rozmáchlé scény nedočkáme. Ale třeba jen tvůrci závěr filmu šikovně tají, což by bylo jedině dobře.

K závěru filmu se pojí i má druhá obava. Nic konkrétního půlhodinové preview nevyzradilo, avšak podle jemných náznaků je docela dobře možné, že se Na hraně zítřka uchýlí k přehnanému sentimentu, popřípadě k hodně videohernímu řešení ve stylu „zaútoč na nepřítelovo jedno slabé místo a celá válka bude vyhraná“. Ale snad se pletu. Tom Cruise má stále charisma a jeho parťačka Emily Blunt v roli drsné, zkušené bojovnice vyloženě válí. Akční scény zatím vypadají parádně a koncept nekonečného opakování funguje. V součtu pak existuje slušná šance, že se z Edge of Tomorrow vyklube jedna z největších akčních pecek letošního roku.

Na hraně zítřka

06.06.2014 | USA, Kanada, Austrálie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Mysteriózní
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest