Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place

Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
Konečně alespoň částečně tušíme, co se stalo Agentu Coulsonovi

Když se nedaří, tak se nedaří. Původně jsem doufal, že po vánočním skluzu začneme sekat rekapitulace Agentů S.H.I.E.L.D.u opět načas, jenže bohužel se objevila celá řada přednějších úkolů. Po dlouhé době jsme ale konečně dostali solidní epizodu, takže si naši pozornost určitě zaslouží – i když takhle zpožděnou.

Epizoda The Magic Place navázala jen pár hodin po událostech minulého dílu, The Bridge, a upřímně řečeno mám pocit, jestli náhodou neměl být právě tenhle díl mid-season finále. Epizoda je výrazně nabitější, dozvíme se alespoň část Coulsonova tajemství a velká část dosavadních dějových linií se uzavírá. Ale hezky popořadě.

Konečně vidíme tajuplného Vanchanta, o kterém se doposud dvakrát mluvilo a vždy působil jako významný hráč. Teď se spíš zdá, že obchodník s mimozemskými artefakty měl být po celou dobu pouze vodítkem, přes které se Agenti konečně dostanou na kobylku skupině Centipede, která s Vanchantem živě obchoduje. Na druhou stranu je vždycky fajn, když se konečně naplno ukáže něco, co je delší dobu naznačováno. Zátah na překupníka vede agentka Hand, která se i podruhé projevuje jako chladná velitelka, které jde čistě o splněné mise a na životech vlastních lidí jí příliš nezáleží. Tentokrát se ani neobtěžuje tvrdit, že by její přísnost byla nějakým druhem obrácené psychologie.

Agentka Hand týmu po celou dobu hází klacky pod nohy, avšak ve chvíli kdy se ji naši hrdinové rozhodnou neuposlechnout, se nezdá, že by následoval nějaký kázeňský postih – což v rámci struktury S.H.I.E.L.D.u nepůsobí věrohodně. Trest pro podřízené, kteří neuposlechnou přímé rozkazy by byl nejen logický, ale i zajímavý. Jediným vysvětlením, proč se nic konkrétního našim hrdinům nestane, může být vágní připomínka, že pro Nicka Furyho a Mariu Hill je agent Coulson nesmírně důležitý.

Nicméně agentka Hand se ještě zmůže na to, aby vykopla Skye z „Autobusu“. Což se ukáže být „geniálním plánem agentky Mei“. Jak totiž Mei předpovídá, Skye venku vymyslí způsob, jak navzdory pojistce S.H.I.E.L.D.u začít opět hackovat a všechno vyřeší. Jako by nešlo Skye pojistku vypnout rovnou a ušetřit si hromadu problémů. Místo toho jsme museli přečkat hackerčinu podivnou anabázi, kdy si čistě náhodou vyhlédla na ulici vhodného milionáře a využila jej ke svým účelům. Ne že by celá hra na drsnou agentku nebyla navýsost zábavná, jednalo se o jednu z nejvtipnějších částí epizody, avšak logika si zase jednou při psaní scénáře dala pauzu na oběd.

Celá tahle podzápletka je dalším důkazem toho, že tvůrci seriálu zhruba tuší, kam se chtějí dostat a čím chtějí oslňovat, avšak v exekuci nejsou dvakrát silní v kramflecích. Podobně jako „drsná Skye“, funguje celá řada elementů v ději jen pro efekt a postrádá v rámci děje nějaké hlubší opodstatnění. S.H.I.E.L.D. se prezentuje jako nejtajnější organizace světa, ale věčně o sobě mluví před civilisty a na všem má svá loga. Pan Po se před pár díly objevil jako ta nejtajuplnější figura. Byl vykreslen jako klíčový hráč, který má velkou moc a hodně toho může odhalit. Místo odhalení byl nečekaně po dvou dílech odstraněn ze scény a jeho úlohu převzala Raina, která byla minule vykreslena jako slabá a nehodná pozornosti velkého „jasnovidce“ (Clayrvoiant). Najednou je jeho holka číslo jedna, jen aby i ona byla v zápětí odstraněna ze hry – sotva jsme záporáky začali poznávat, hned o ně zase přijdeme.

Stejně tak jsme se dozvěděli, že všechny buňky Centipede (nebo alespoň většina) byly úspěšně zlikvidovány S.H.I.E.L.D.em. Z konkrétního nepřítele je tedy opět anonymní cosi, o čemž víme jenom tolik, že se jedná o skupinu, která už odpradávna dělá to, o co se S.H.I.E.L.D. pokouší teprve posledních pár desetiletí a je spojena s tajemným věštcem. O tom se dozvídáme, že vidí úplně všechno, kromě toho, co se odehrává v hlavě Agenta Coulsona. Proto Centipede v minulé epizodě Coulsona unesla – protože ho chce zkoumat, odhalit tajemství jeho nesmrtelnosti a předat je na supervojáky nadopované sérem Centipede. Což je celé samozřejmě jeden velký nesmysl – věštci by stačilo kouknout do hlavy Nicka Furyho a hned by věděl všechno, bez složitého unášení a zařízení na čtení myšlenek.

Ale budiž. Epizoda odsýpala, dlouhotrvající dějové linky do sebe konečně zapadaly a tajemství se odhalovala, takže v rámci průměru, který Agenti obvykle servírují, bylo pro tentokrát skutečně na co koukat. Ze všeho nejzajímavější pak samozřejmě pro většinu fanoušků byly události kolem samotného Coulsona. Jakmile se dostal do zajetí a Raina ho začala vyslýchat, všichni jsme tušili, že se dozvíme alespoň něco. Konkrétně si tedy můžeme říci, že Coulson skutečně zemřel, byl mrtvý několik dní a odumřel mu mozek. Ten spravila hypermoderní technologie, která mu také vložila do hlavy falešnou vzpomínku na Tahiti, která slouží jako zástěrka, aby si Coulson nepamatoval muka na operačním sále a mohl žít dál "normální" život. Proběhlo sedm operací, sedmé se účastnil doktor Streiten z Pilotu, podle kterého by bylo humánnější nechat Coulsona umřít.

Celou řadu věcí ale pořád nevíme. Nepadla ani zmínka o tom, že by roboti, kteří operovali mozek, opravovali také Coulsonovo roztříštěné srdce. Netušíme, proč je Coulson tak důležitý, že na něm S.H.I.E.L.D. raději vykonal nelidskou operaci, než aby jej nechal zemřít, jak si ostatně v bolestech sám přál. Doktor navíc dodává: „Kdybyste jen vědě“ (jaká je celá pravda). Obávám se ale, že po tom, co jsme se teprvev polovině sezony dozvěděli první skutečné odpovědi, nás teď filmaři nechají na nějaké další čekat až do jarního finále.

Další směřování je neurčité, a přece jasné. Coulson bude dál pátrat po okolnostech svého vzkříšení, Skye bude dál pátrat po svých rodičích, celý tým bude pátrat po Clayrvoiantovi a ten je bude pozorovat skrz polomrtvého Mikea Petersona, který ve vydařeném závěru epizody odhalil svoje robotické očko. Opět je to celé stylové, ale moc velký smysl to nedává, když Clayrvoiant vidí všechno...Nicméně čert to vem. Jestli i příští epizody budou šlapat minimálně stejně, jako tahle, nějaké ty lapsy v logice už překousneme. Hlavně když nás Agenti netrestají svou obvyklou nudou.

PS: Clark Gregg na svém Twitteru zdůraznil, že na jeho vzkříšení bylo cosi nelidského (inhuman), že by v rámci seriálu byli poprvé představeni marvelovští Inhumans?

PPS: Sledovanost je dál bídná. Epizodu sledovalo 6,48 milionu diváků, rating byl 2.1.

Naše hodnocení
7/10

Galerie: 7

Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu Agents of S.H.I.E.L.D.: The Magical Place | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest