Rychle a zběsile 7: Co bude dál

Rychle a zběsile 7: Co bude dál | Fandíme filmu
Uplynul skoro měsíc a my pro vás máme další rozsáhlý souhrn všeho, co se událo v zákulisí definitivně odloženého filmu.

30. listopadu 2013 zahynul při autonehodě Paul Walker, jeden z klíčových herců rychlé a zběsilé série. Natáčení sedmého dílu série se zastavilo na neurčito. Od nešťastné události uplynulo více než měsíc. Jak od té doby stačily pokročit přípravy dalšího natáčení a co všechno se proslechlo ze studia Universal?

Budu se opakovat, nicméně ještě jednou připomínám, že navzdory tomu, že měl Walker ve štábu i ve studiu celou řadu přátel, v projektu teče ohromné množství peněz, které investoři jednoduše nenechají přijít vniveč. Hned po Paulově smrti tedy studio, producenti a filmaři začali debatovat o tom, jakým způsobem se vzniklou situací naložit. Natáčení se okamžitě pozastavilo, aby byl čas nový postup připravit, aby se všichni zúčastnění se smrtí kolegy emocionálně vyrovnali, a aby se ušetřilo. Díky odborům sice štáb pořád dostává určitou část výplaty, ale i tak je o něco levnější, když produkce oficiálně stojí.

Právě finance budou samozřejmě hrát vedle tvůrčích pohnutek a úcty k Walkerově památce a rodině klíčovou roli při dalším postupu. Údaje se liší, nicméně podle nejnovějších zpráv natočil herec zhruba polovinu svých scén, což znemožnilo dokončení filmu podle původního scénáře. A protože možnost, že by roli Brian O'Connera převzal uprostřed filmu jiný herec, byla zamítnuta hned zpočátku, studio následně zvažovalo pouze dva základní způsoby, jak postupovat vpřed. Jako nejjednodušší se jevilo celý doposud natočený materiál vyhodit a začít od nuly, úplně bez O'Connera.

Studio sice do konce listopadu proinvestovalo desítky milionů dolarů (celkový rozpočet je odhadován na 150-200 milionů dolarů), nicméně pokud by se podařilo produkci prokázat, že není reálné pokračovat, veškeré dosavadní výdaje by zaplatila pojišťovna. Z řad hollywoodských komentátorů i ze zákulisí studia se navíc ozývají hlasy, podle kterých není rozumné pokoušet se film dokončit za každou cenu, pokud by umělé slepování doposud pořízeného materiálu mělo jakkoliv ohrozit kvalitu filmu. Jenže pojišťovna udělá vše pro to, aby se doposud pořízený materiál použil v maximální možné míře. I s dodatečnými náklady na nezbytné dotáčky zaplatí pořád méně, než kdyby měla hradit všechny dosavadní účty. A pak je tu Paulova památka.

Poslední scéna, kterou Vin Diesel natáčel spolu s Paulem Walkerem

Walkerovi přátelé, kterých měl ve štábu celou řadu, chtějí pro herce a jeho rodinu připravit důstojné filmové rozloučení, studio zase naslouchá fanouškům, kteří herce ještě jednou chtějí vidět. Střihači tedy momentálně procházejí veškerý natočený materiál, včetně nepovedených záběrů, a zjišťují, co všechno by se dalo použít.  Scenárista Chris Morgan se mezitím snaží vymyslet příběh, který by mohl Walkerovy doposud natočené scény nějak smysluplně využít.

Již pořízené záběry pravděpodobně dále doplní ještě filmové triky. Už dříve se hovořilo o využití dubléra a digitálních efektů, teď se ve hře objevila ještě jedna varianta. Filmařům by mohl pomoci Cody Walker, Paulův mladší bratr, který je herci poměrně podobný. Cody navíc v minulosti pracoval jako kaskadér, takže by na place nebyl úplným nováčkem. Codyho by šlo využít hlavně při natáčení zezadu a z dálky, při záběru na detail by musely vypomáhat digitální triky. Zatím není jasné, zda Cody na návrh přistoupí nebo zda bude vůbec osloven.

Paulův bratr Cody Walker - úplně vlevo

Pokud by vše běželo podle plánu a Chrisu Morganovi se dostatečně rychle podařilo najít scenáristické řešení zapeklité situace, filmaři by mohli obnovit produkci už v lednu. Důležité je především to, aby se Briana O'Connera podařilo ze série odepsat nějak citlivě, tak aby nebyli fanoušci pohoršeni. Stejně tak bude potřeba s citem postupovat při reklamní kampani, která přeci jen u podobného typu filmů obvykle ukazuje rychlou jízdu ve výkonných sporťácích a jejich srážky jako skvělou zábavu. A to za daných okolností může působit poměrně nepatřičně. Například TV spoty na aktuální reedici DVD/Blu-ray vydání Rychle a zběsile 6 byly staženy z vysílání a místo nich se objevily spoty nové, ve kterých není vidět žádné násilí a ještě se divák dozvídá, že část výdělků bude věnována Paulově charitativní organizaci Reach Out WorldWide. Dále se předpokládá, že jedním z důvodů odložení premiéry je také to, aby měl film od tragédie co největší odstup.

Kdyby filmaři chtěli, možná by zvládli Rychle a zběsile 7 uvést do kin koncem letošního léta, popřípadě v nějakém listopadovém či prosincovém termínu, místo toho byla premiéra odložena na 10.4. 2015, tedy téměř o rok. Nejprve to Vin Diesel uvedl na svém Facebooku, následně to oficiálně potvrdilo i studio Universal, které také konečně zodpovědělo tu nejpalčivější otázku, když uvedlo, že Paula Walkera ve filmu uvidíme! Zatím nevíme, v jakém rozsahu, ale bude tam!

Nové upoutávky na Fast & Furious 6 DVD

PS: Pokud si někdo myslí, že by se slušelo sedmým dílem se sérií rozloučit, musím ho zklamat. Zákulisní zdroje ze studia neochotně připouštějí, že tragédie z Rychle a zběsile 7 udělá pravděpodobně doposud nejnavštěvovanější díl série vůbec a minimálně s osmičkou se stále napevno počítá.

Zdroje: The Wrap, Deadline, Deadline II, THR, THR II, Daily Mail, Vin Diesel

Rychle a zběsile 8

14.04.2017 | USA, Francie, Kanada, Japonsko
Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest