Téma: Jaká je budoucnost Rychle a zběsile

Téma: Jaká je budoucnost Rychle a zběsile | Fandíme filmu
Natáčení Rychle a zběsile 7 je pozastaveno. Co s filmem bude dál a jaké vyhlídky mají dříve zamýšlená další pokračování.

Tragická smrt Paula Walkera zasáhla především jeho rodinu, přátele a fanoušky, ale také právě probíhající natáčení Rychle a zběsile 7. Hercům, štábu i řadě manažerů byl Paul jistě nesmírně blízký, avšak i přes chmurné myšlenky či možný strach z pošpinění jeho památky musí natáčení pokračovat. Do produkce bylo investováno už příliš mnoho úsilí a peněz, nemluvě o tom, že je rychlá a zběsilá série momentálně nejspolehlivějším zdrojem příjmu studia Universal. Celá sága celosvětově v kinech utržila přes 2,3 miliardy dolarů, jen poslední film téměř 800 milionů. Ekonomická realita je zkrátka neúprosná Další natáčení však s sebou přinese řadu úskalí.

Zprávy ze štábu a studia

Už takhle byl časový rozvrh nesmírně napjatý, když měli filmaři stihnout veškeré přípravy, vlastní natáčení i postprodukci zhruba za jeden rok. Pokud by studio trvalo na premiéře zkraje července 2014, časový pres by ještě zesílil. Natáčení je totiž momentálně na neurčitou dobu pozastaveno, aby si štáb a herci mohli pročistit hlavu a vedení mezitím vymyslelo, jakým způsobem v natáčení pokračovat. Režisér James Wan, producent Neal Moritz a zástupci studia jsou spolu prakticky v neustálém v kontaktu a domlouvají další postup.

Přepisování scénáře se zdá být nevyhnutelné, je pouze otázkou, jak moc velké změny budou pro zdárné dokončení filmu potřeba. Klíčovou roli samozřejmě hraje to, kolik (a jak důležitých) scén s Walkerem nebylo dokončeno. Štáb se měl začátkem tohoto týdne vrátit do Atlanty a následně se přesunout ještě do Abu Dhabi. Paul Walker měl natáčet scény v obou dvou destinacích. Nejoptimističtější odhady tvrdí, že je natáčení z velké části dokončené, jiné hovoří o tom, že je štáb zhruba v polovině. Insiderský magazín Variety z dostupných fotografií z placu usuzuje, že se doposud natáčela hlavně akce a řada konverzačních momentů tak stále může filmařům chybět, bulvár TMZ dokonce tvrdí, že své klíčové scény měl Walker teprve točit.

Jak se film se ztrátou postavy vypořádá

Kdyby Walker hrál jediného hlavního hrdinu, museli by filmaři poskládat hotový materiál a pokusit se v něm nalézt alespoň nějaký příběh. Protože byl Brian O'Conner členem rozsáhlejšího týmu, mají filmaři možnost film přepsat a přetočit, tak aby výsledek nepůsobil jako z nouze ctnost. Hlavní roli bude hrát to, o jak dlouhou dobu bude studio ochotné odložit premiéru a o kolik bude ochotné navýšit rozpočet, protože při rozsáhlejších změnách scénáře by samozřejmě bylo třeba řadu již použitého materiálu jednoduše zahodit a natočit místo něj nový, který by do nového příběhu logicky zapadal. V rychle sestříhaných akčních scénách lze spoléhat na dubléry, bezeslovnou archivní stopáž či digitální triky, ale dialogy nahradit jednoduše nelze.

O tom, jakým způsobem se Walkerův skon na ději podepíše konkrétně, můžeme jenom spekulovat. Je prakticky jisté, že postava zemře, protože jakýkoliv jiný odchod Briana ze scény by působil neskutečně strojeně. Potom se musíme ptát, zda natočil Walker dost materiálu na to, aby Brianův skon mohl být součástí dramatického finále, anebo se odehraje mnohem, mnohem dřív. Tak či tak budou muset filmaři upravit (pomocí střihu i nově natočených scén) narativ tak, aby děj k O'Connerově smrti logicky směřoval. Přeci jen se bavíme o hollywoodském velkofilmu a v takovém hrdina šesti dílů série ze sedmi nezemře lusknutím prstů. Na jeho smrt bude upozorňovat řada temných předzvěstí, měla by mít hrdinské okolnosti a patřičnou dohru. V tom ohledu je ale třeba vzít v potaz, že parta sotva oplakala Hana, a právě jeho smrt dává události šestého filmu do pohybu. Režisér Wan si musí dát pozor, aby smrt Briana nebyla to samé v bleděmodrém, ale nějakým způsobem byla "jedinečná". Jinak bude ve filmu působit jako pěst na oko.

Poznámka na okraj: V první ukázce z filmu se Roman otočí k Brianovi a říká: "Briane slib mi, že už nebudou žádné další pohřby." A Brian odpovídá: "Už jenom jeden." Pokud scéna v dokončeném filmu zůstane, okamžitě získá zcela novou konotaci. 

Žádné oficiální vyjádření studia zatím není k dispozici, pouze producenta Neala Moritze bulvár dotlačil k prohlášení, že v tuto chvíli štáb truchlí a budoucnost je nejistá. Vedle samotného natáčení bude problematická i propagace filmu, kdy vzhledem ke skutečněným událostem bude poměrně zvláštní ukazovat, jak je ježdění v rychlých autech strašlivě cool. Marketing samozřejmě může film prezentovat jako syrové osudové drama, ve kterém si hrdinové sáhnou na dno, ale i tak bude mít předzvěst Brianovy smrti zvláštní pachuť (protože jen těžko lze smrt postavy v trailerech tajit a posléze ji prezentovat jako velké překvapení).

Rychle a zběsile 8 a další

Co se vzdálené budoucnosti týká, jsou jakékoliv spekulace ještě obtížnější. Právě Walker v nedávném rozhovoru uvedl, že má studio určité plány snad dokonce až do desátého dílu a teď je jasné, že ty plány vzaly za své. Největší roli pro rozhodování o dalším postupu bude mít samozřejmě divácký úspěch sedmého filmu. Pokud by se nedostavil, Universal by si zřejmě dal na nějakou dobu pauzu a o dalším osudu značky rozhodl až s větším odstupem. Pokud hlad po rychlých a zběsilých filmech neodejde společně s Walkerem, bude studio chtít pokračovat.

Jisté morální zaváhání by mohlo přijít ze strany herců, obzvlášť Vin Diesel skrz média působí jako člověk, pro kterého jsou rodina a přátelé vysoko v žebříčku hodnot, avšak troufám si tvrdit, že ekonomická realita nakonec převáží. Nebudeme si nic nalhávat, jediným hercem, který má skutečně hvězdný status i mimo rychlou sérii je Dwayne Johnson. Vin Diesel sice miluje „svého“ Riddicka, ale bombastickou budoucnost spolu s ním nezažije. Jakous takous hereckou kariéru má potom vně Rychle a zběsile už jenom Michelle Rodriguez, u ostatních je jejich filmová sláva s automobilovou značkou svázána stoprocentně.

V daleké budoucnosti se tedy bude rozhodovat především o tom, jakým způsobem se série s Brianovým odchodem vyrovná personálně. Tyrese Gibson a Ludacris jsou při vší úctě pouhými nahrávači, takže se buď zvýší důraz na Rodriguez a The Rocka nebo se produkce pokusí partu doplnit o novou postavu, ideálně asi o nějakou populární hvězdu, která by sérii nakopla podobně, jako se to podařilo angažováním The Rocka. Co vy na to? Dokážete si už teď někoho představit jako nového Torettova „bratra“, anebo je na tak vzdálené otázky opravdu ještě příliš brzy?

Zdroje: THR, The Wrap, Variety, TMZ, Comicbook.com

Rychle a zběsile 8

14.04.2017 | USA, Francie, Kanada, Japonsko
Akční, Dobrodružný, Krimi, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest