Transcendence: Co o ambiciózním projektu prozradil scénář

Transcendence: Co o ambiciózním projektu prozradil scénář | Fandíme filmu
Máme pro vás "písemný trailer" o chystané novince debutujícího kameramana Wallyho Pfistera.

Vítejte u dalšího článku ze série, ve které se s předstihem a bez zbytečných spoilerů díváme na zub hollywoodským velkofilmům, které si studia právem střeží. Měli jsme tu už All You Need Is Kill, ve kterém bude Tom Cruise řezat vesmírný hmyz, nebo Interstellar, chystanou IMAXovou podívanou Christophera Nolana. Dnes nepůjdeme daleko a podíváme se na debut Nolanova donedávna dvorního kameramana Wallyho Pfistera, který vyzkouší rozpoutat kybernetickou válku za pomoci scénáře napsaného na počátku roku 2012 Jackem Paglenem.

Nejprve krátká synopse, pro ty, kteří nechtějí vědět víc, než co jim prozradí budoucí teasery.

Transcendence sleduje dvojici vědců, kteří se pod tlakem teroristické organizace snaží do počítače převést vědomí svého kolegy, jemuž teroristé způsobili smrtelná zranění.

Zdá se vám to málo? Chcete vědět víc? Pojďme se tedy podívat na úvodních dvacet stránek scénáře, které tvoří první akt filmu.

Jsme v současnosti a východní pobřeží Spojených států zasáhla vlna teroristických útoků, za kterými stojí skupina říkající si RIFT. Její členové se zaměřili na největší mozky americké vědy, konkrétně na ty, kteří zasvětili svůj život kybernetice. RIFT se snaží zabránit hrozbě, která visí nad planetou Zemí - nezastavitelnému technologickému rozvoji, který může dát počítačům nepředstavitelnou moc.

Jedním z cílů je i výzkumník Will Caster (Johnny Depp). Jeho žena Evelyn (Rebecca Hall) a přítel Max Waters (Paul Bettany) však včas zasáhnou a dostanou Willa do nemocnice. Kulka, která Willa poranila, byla nicméně naplněna poloniem, a tak je i po obyčejném škrábnutí vědec zasažen tak vysokou dávkou ozáření, že mu zbývá pouze pár týdnů života. Evelyn se nehodlá s rozsudkem smířit, a proto se společně s Maxem rozhodnou jednat. Ukradnou nejmodernější počítačový systém PINN a pokusí se do něj Willovo vědomí před smrtí přenést. Na obzoru jsou však stále lidé z organizace RIFT, v čele s teroristkou Bree (Kate Mara), kteří tvrdí, že pokud se něco takového dvojici podaří, Willova osobnost bude pouze hezkou tváří zastupující nekompromisní počítačový systém, který se bude chtít šířit po celém světě.

Stejně jako Christopher Nolan se i Wally Pfister chopil veskrze ambiciózního projektu, který je ve své šíří větší, než cokoliv, co jsme od dvojice zatím viděli. Zapomeňte na jeden malý Gotham nebo pár ulic v hlavě Leonarda DiCapria - Transcendence graduje od malého komorního dramatu až k velkolepému akčnímu blockbusteru. Pokud někdo nedejebože očekáváte film ve stylu Her od Spikea Jonzeho, kde se Joaquin Phoenix zamiluje do svůdného kusu softwaru s hlasem Scarlett Johansson, můžete jít o dům dál. Transcendence možná nemá úplně originální zápletku a je přímočařejší než takový Počátek, je však ve své podstatě na současné poměry pořád originálním dílem, což se cení. V jeho kořenech lze cítit Vesmírnou odysseu, Terminátora nebo motivy ze hry Deus Ex.

Co je však na scénáři to nejzajímavější, je jeho snaha vyjádřit se k aktuálnímu tématu natáčení na film či digitál (podrobně viz dokument Side by Side). Musím říct, že mě něco takového překvapilo, protože film musí bezpochyby obsahovat obrovské množství vizuálních efektů, které nemůže Pfister rozhodně udělat v kameře, ať je zastáncem filmového materiálu jakkoli velkým. Přesto film sděluje několik poselství, které se staví celkem rázně proti technologiím, a i když se snaží snímek několika záverečnými zvraty tyto názory smířlivě negovat, stejně je z něj cítit jedno pevné stanovisko, které se výhodám moderních výdobytků, a to nejenom filmových, téměř vysmívá.

Víc už vám ale prozradit nemohu, film se totiž mění každou minutou a jak nakonec výsledek dopadne, se musíme všichni přesvědčit až v kinech, kam by měla Transcendence dorazit v dubnu příštího roku.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest