TOP 5 filmů Paula Walkera aneb odpočívej v pokoji

TOP 5 filmů Paula Walkera aneb odpočívej v pokoji | Fandíme filmu
Paul Walker sice byl v prvé řadě hvězdou Rychle a zběsile, ale v jeho filmografii lze bezesporu nalézt více zajímavých rolí.

Všichni dobře víme, že smrt si nevybírá. Poměrně brzy si zubatá přišla pro talentovaného amerického herce Paula Walkera, jehož si většina z vás jistě dobře pamatuje jako Briana O'Connera z úspěšné série Rychle a zběsile. Paradoxně přišel o život při autonehodě, když s kamarádem směřovali na charitativní akci. Dle dostupných informací neřídil, leč to vlastně není vůbec podstatné. Nicméně by bylo velkou chybou redukovat Walkerovu kariéru pouze na benzínem nasáklou ságu, protože rodák z Kalifornie dal filmovému světu, potažmo fanouškům filmu mnohem víc. Pojďme společně zavzpomínat alespoň na pár pamětihodných rolí, které po sobě usměvavý sympaťák zanechal.

Vezmeme-li naše ohlédnutí chronologicky, tak opravdový průlom ve Walkerově kariéře skutečně představuje první díl Rychle a zběsile, ačkoliv za zmínku stojí i o něco starší "univerzitní" thriller Lebky či nenápadná sportovní pecka Varsity Blues. Ovšem až počin režiséra Roba Cohena vynesl Paula na výsluní a otevřel mu cestu k lepším projektům. Jak bylo řečeno, střihnul si zde Briana O'Connera, tajného poldu, jenž nakonec skončí tak trošku na druhé straně barikády. Znáte to - kdo by nepodlehnul kráse Jordany Brewster a šarmu Vina Diesela. Jak daleko to "rychlá a zběsilá" parta dotáhla, to všichni dobře víte.

V témže roce spatřil světlo světa i solidní thriller Jízda do pekel, k němuž napsal scénář veliký J.J. Abrams. Paul Walker, Leelee Sobieski a Steve Zahn si chtějí vystřelit z osamělého řidiče nákladního vozu, avšak ten si nenechá nic líbit a pořádně naší trojici zavaří. Fajnové obsazení, fungující chemie a slušné tempo rovná se nadprůměrná zábava.

Pak se Paul malinko topil v šedi průměru, když se objevil ve filmech jako Proud času, Dárek z lásky či Do hlubiny. Až na sebe opětovně upozornil v malinko šíleném akčním thrilleru Zběsilý útěk, v němž coby podvodníček Joey Gazelle musel čelit atakům ruském mafie. Nekompromisní, drsné, krvavé a příjemně bezprostřední. K čemu si taky brát servítky, když vám jde o kejhák!

A nyní přichází moje srdcovka - rodinný snímek Osm statečných. Jedná se o typický produkt z Disneyho světa, v němž vedle Walkera září především osmička huňatých pejsků. Příběh o zvířecí odvaze, vytrvalosti a lásce zahřeje na duši a dá zapomenout na každodenní strasti. Jasně, celé to je nadmíru americké a trošku uplakané, ovšem míru sentimentu i logické lapsy se daří držet v únosných mezích, přičemž nedostatky královsky vynahrazuje pohled na krásné zimní scenérie a partičku sympatických (a hlavně šikovných) hafanů.

Neboť jsem na začátku uvedl, že každá redukce je zpravidla problematická, tak nechám "pátou" pozici neobsazenou. Zůstane na vás, co si do volného "slotu" dosadíte. Možností zbývá docela dost, ať už třeba mysteriózní drama Projekt LAZAR, krimi thiller Gangsteři či vcelku čerstvé drama Hours, ve kterém Walker bojuje o život právě narozené dcerky, zatímco okolo nich řádí hurikán Katrina.

Přiznám se, že Paul Walker patřil k mým oblíbeným hercům a zpráva o jeho úmrtí mě dosti rozesmutnila. Walkerova rodina přišla o syna, manžela a milujícího otce a Hollywood ztratil jednu ze svých nejsympatičtějších hvězdiček. Odpočívej v pokoji, Paule. A já si jdu filmově zavzpomínat...

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest