Pozvánka na 14. ročník festivalu Mezipatra

Pozvánka na 14. ročník festivalu Mezipatra | Fandíme filmu
Skočte si na předpremiéru mezinárodního festivalového hitu Život Adele, o milostném životě Adele Exarchopoulos a Léy Seydoux. 

Filmový festival Mezipatra si za čtrnáct let své existence vydobyl zaslouženou pozornost a ani letos tomu nebude jinak. Opět se lze těšit na zajímavé snímky a dokumenty z gay a lesbického prostředí, které by bylo škoda minout na velkém plátně. Letošním hlavním tématem Mezipater jsou pravdivé lži, jinými slovy půjde o filmy, jejichž hrdinové se vzpírají konvenčním představám o sexuálních menšinách a jejich obecnému přijímání heterosexuální většinou. Nic není černobílé a nic nefunguje tak, jak se tvrdí několik desítek let.

Nejvýznamnějším filmem na letošních Mezipatrech bude bezesporu tříhodinové francouzské drama Život Adele, který se stal senzací na letošním festivalu v Cannes a jenž si odtud odnesl nejvyšší ocenění, tedy Zlatou palmu. Snímek zaujal porotu, vedenou Stevenem Spielbergem, nejen kvůli milostným scénám, ale především díky uvěřitelnému příběhu. I když se Život Adele dostane i do běžné kinodistribuce, jeho předpremiérové uvedení na Mezipatrech bude mít své kouzlo.

Stranou by neměl být polský snímek Ve jménu…, který by vás mohl zaujmout nejen kvůli kontroverznímu tématu homosexuality u představitelů katolické církve, ale i faktem, že tento snímek natočili právě polští tvůrci. Film Ve jménu… si na letošním Berlinale odnesl cenu Teddy pro nejlepší film s gay tematikou.

Určitě jste se v dětství se svými pocity svěřovali plyšovým mazlíčkům. Hlavní hrdina španělských Zvířat není výjimkou, akorát tak činí i v dospělosti. Potom se však objeví tajemný Ikari… Ve snímku, ve kterém nic není takové, jak se zdá, hraje jednu z vedlejších rolí Martin Freeman.

Z dokumentární sekce stojí za pozornost Valentine Road, film věnující se vraždě patnáctiletého Larryho Kinga, jenž den před svou smrtí veřejně vyznal lásku Brandonovi McInerneymu. Dokument z produkce televize HBO se snaží případ sledovat ze všech možných úhlů pohledu.

Z letošní retrospektivy, zaměřené na filmy natočené podle skutečných událostí, byste určitě neměli minout známé tituly Kluci nepláčou, režisérky Kimberly Peirce, která má momentálně v kinech svůj remake Carrie, a Psí odpoledne režiséra Sidneyho Lumeta s Alem Pacinem v hlavní roli. I když jste oba filmy určitě viděli, je dobré si je zopakovat na velkém plátně.

Nakonec lze nabídnout film, jehož hlavním tématem je přetvářka a pokrytectví v tzv. Dokonalé rodině. V hlavní roli Kathleen Turner, hvězda dobrodružné komedie Honba za diamantem.

Další filmové tipy letošních Mezipater najdete v mezipaterském katalogu. Festival Mezipatra se koná v Praze od 7. do 15. listopadu a v Brně od 13. do 20. listopadu. Veškeré informace najdete na www.mezipatra.cz.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest