Zemřel český herec Jan Kačer

Zemřel český herec Jan Kačer | Fandíme filmu
Filmové studio Barrandov
Úspěšný filmový a divadelní herec a režisér už není mezi námi.

Dnes 24. května zemřel ve věku 87 let český režisér a herec Jan Kačer. Pro ČTK to uvedla jeho dcera Adéla Kubačáková. Podle tvrzení deníku Blesk mohl jeho poslední dny ovlivnit zápal plic, který nedávno prodělal.

Jan se narodil v roce 1936 v Holicích na Pardubicku, do rodiny židovského obuvníka. Otec nicméně ještě před válkou v obavách z rasové persekuce spáchal sebevraždu. Po dokončení základní školy nebyl pro nevhodný třídní původ přijatý na střední školu svého výběru a namísto toho studoval keramickou výrobu. Už během studií byl součástí ochotnického divadelního souboru a po střední škole se dostal na DAMU, kterou dokončil roku 1959.

Během studií se rozvíjel jako asistent Alfréda Radoka a podstatnou část svojí profesionální kariéry věnoval divadlu. Působil v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, v ostravském Státním divadle, v pražském Divadle E. F. Buriana, v Divadle na Vinohradech či Národním divadle. Stál také u zrodu Činoherního klubu v Praze.

Před kamerou stál poprvé už v roce 1959, kdy měl roličku ve snímku Probuzení. Stal se jedním z výrazných herců československé nové vlny. Vystupoval například ve snímcích Smrt si říká Engelchen (1963), Každý den odvahu (1964) či Nikdo se nebude smát (1965). Následovaly role, které jej nesmazatelně zapsaly do filmové historie, ve Vláčilově Údolí včel (1967) a parodickém Konci agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967).

V 70. letech je Kačerovým největším zářezem asi čtyřdílná televizní série Jana Eyrová, z osmdesátek stojí za zmínku hlavně hororová Vlčí bouda od Věry Chytilové. Po revoluci zmiňme Malostranské povídky (1995), Výchovu dívek v Čechách (1997), Bolero (2004), Chatu na prodej (2018) a řada diváků jej sledovala také v Ordinaci v růžové zahradě. Naposledy se objevil v loňském snímku Moc.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Jan Kačer ve filmu Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky

Zdroje: ČTK, Blesk

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest