Zemřel Bernard Hill, známý z Pána prstenů

Zemřel Bernard Hill, známý z Pána prstenů | Fandíme filmu
Bernard Hill
Britský herec, zapsaný do povědomí díky Titanicu či seriálu Wolf Hall, už není mezi námi.

V sobotu zemřel známý britský herec Bernard Hill. Veřejnosti to oznámil jeho agent, Lou Coulson. Bernardovi bylo 79 let. Žádná bližší příčina úmrtí nebyla oznámena, nicméně ještě tento víkend měl vystupovat na akci Comic Con Liverpool, z níž se teprve v pátek omluvil.

Bernard se narodil roku 1944 na předměstí britského Manchesteru, do hornické rodiny. Vystudoval Manchester Polytechnic School of Drama, kterou dokončil roku 1970, kde získal divadelní vzdělání. Nějakou dobu hrál v divadle a před kamerou poprvé stanul v roce 1973, v jedné z epizod antologické série Play for Today. Následovalo několik dalších vedlejších televizních rolí a ve filmu poprvé vystupoval roku 1976, ve snímku Trial by Combat.

V témž roce se objevil v několika epizodách seriálu Já, Claudius. Roku 1980 pravidelně vystupoval v seriálu Fox a o dva roky později mu seriál Boys from the Black Stuff vynesl nominaci na cenu BAFTA. Roku 1983 ještě vystupoval v televizní sérii Jindřich VI., následujících dvacet let však měl výraznější role spíše ve filmu.

Roku 1982 měl vedlejší úlohu v Gandhim, o dva roky později v Bounty. Dostal příležitost spolupracovat s Peterem Greenawayem – Topení po číslech (1988), Terrym Jonesem – Žabákova dobrodružství (1996) a Williamem Goldmanem – Lovci lvů (1996). Prvním skutečným megahitem jeho kariéry se však stal Titanic z roku 1997, kde ztvárnil kapitána lodi. Druhým vrcholem jeho kariéry (alespoň co do počtu fanoušků) je Pán prstenů, kde se ve Dvou věžích (2002) a Návratu krále (2003) představil jako král Théoden.

Roku 1999 si ještě stačil odskočit za Clintem Eastwoodem, do snímku Pravda zabíjí, následovaly vedlejší role v Králi Škorpiónovi (2002), Gothice (2003), Wimbledonu (2004), Valkýře (2008) či Normanovi a duších (2012). Velký pro něj byl rok 2015, kdy vystupoval v sériích Wolf Hall a Unforgotten. Jako svůj poslední celovečerní film natočil loni Forever Young a úplně poslední roli měl ve druhé řadě seriálu Respondér (Na příjmu), kterou BBC začíná vysílat právě dnes.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Bernard Hill jako Théoden

Zdroj: BBC

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest