Box Office: Občanská válka vyrabovala pokladny kin

Box Office: Občanská válka vyrabovala pokladny kin | Fandíme filmu
A24
Zobrazit další 1 obrázek
Godzilla, Panda, Duna nebo Volavka si dál cpou kapsy.

Do kin šla další zajímavá premiéra, přesto celková návštěvnost zase pomalu klesá. Uvedení nějakého nového megafilmu prostě chybí a od toho posledního (Godzilla x Kong) už pár týdnů uplynulo. Nadšení tak tenhle víkend nebyli ani tak provozovatelé multikin nebo mainstreamoví diváci, jako spíš nezávislé studio A24 a příznivci trochu náročnější podívané.

Premiantem týdne je totiž varovné drama z alternativní přítomnosti, Občanská válka (Civil War). Snímek o násilném roztrhání Spojených států má velmi dobré recenze a trailery byly natolik poutavé, že se podařilo nalákat i pár lidí mimo klubové publikum. Nakonec je z toho víkendových bezmála 26 milionů, což je skoro dvakrát tolik, než utržila dosavadní nejsilnější premiéra A24Děsivé dědictví z roku 2018. Na mezinárodní trhy se snímek teprve chystá. Rozpočet byl padesátimilionový, tudíž by návratnost investice měla být reálná.

Druhá příčka patří katastrofickému výplachu Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire). V USA se při třetím víkendu podařilo utržit přes 15 milionů, v Číně skoro 11 milionů a v ostatních zemích dalších asi 22 milionů. Tím pádem nám to dělá 158 milionů z USA, 109 milionů z Číny a 436 milionů celosvětově. Brzy se podaří překonat 470 milionů předchozího dílu série, Godzilla vs. Kong, a postupně by to film mohl dotáhnout třeba i na 600 milionů.

Příčka třetí tento víkend náleží Krotitelům duchů: Říši ledu (Ghostbusters: Frozen Empire). A pořád je to velká slabota. Tento víkend necelých 6 milionů v USA, necelých 11 na ostatních trzích. Celkem nám to z Ameriky dělá 97 milionů a téměř 160 milionů celosvětově. Nejspíš se nepovede překonat laťku 190 milionů a jak už jsme párkrát rozebírali, náklady byly stomilionové. Bez výdajů na propagaci. Takže je projekt po odečtení podílu kin v docela nezáviděníhodné pozici.

V těsném závěsu končí Kung Fu Panda 4, s víkendovou tržbou 5,5 milionu v Severní Americe. Čtyřka přitom pociťuje nejpomalejší pokles diváckého zájmu ze všech dosavadních dílů série. Už se jí díky tomu podařilo v USA celkem utržit skoro 174 milionů. Na trzích mimo Severní Ameriku úhrnný počet prodaných lístků také prakticky neklesá, především díky tomu, že konečně došlo k premiéře na dalším silném trhu, v Koreji. Samotná Jižní Korea přihrála 6 milionů, další země skoro 20 milionů a celkem už to dělá přes 452 milionů. Až jednou bude po všem, zastaví se Panda zhruba kolem šestistovky.

Elitní pětici nejnavštěvovanějších filmů víkendu uzavírá Duna: Část druhá (Dune: Part Two). Film sice přichází o prémiové sály IMAX, které si pro sebe bere Občanská válka, avšak přesto si za svůj sedmý víkend v kinech připisuje hezké 4,3 milionu dolarů. Celkem už diváci v USA za lístky utratili 272 milionů. Ostatní trhy k tomu přidávají ještě 7 milionů, ačkoliv už je někde film k dispozici na domácím videu. Celkem zatím mezinárodní trhy vyždímaly 412 milionů a globální úhrn dělá 684 milionů. Pokoření sedmistovky se zdá být nevyhnutelné.

Když minulý víkend startoval akčňák Opičí muž (Monkey Man), psal jsem, že jeho desetimilionová premiéra není až o tolik horší, než měl při svých začátcích čtrnáctimilionový John Wick. Co má Monkey Man neoddiskutovatelně horší, je propad mezi prvním a druhým víkendem. Zatímco zájem o Wicka poklesl v roce 2014 jen o 44%, Opičí muž ztratil rovnou 59% svého publika. Opičák tak zatím utržil v USA necelých 18 milionů, celosvětově skoro 23 milionů a v ideálním případě by se čáskta mohla asi zdvojnásobit. Nicméně už teď je možné slavit, protože studio Universal za práva zaplatilo velice úsporných 10 milionů.

Podobně výrazně jako u Opičího muže se propadly tržby u hororu První znamení: Přichází satan! (The First Omen). Mezitýdenní pokles oproti premiéře činil skoro 55%, což znamená, že aktuální víkendová tržba nedosáhla ani na 4 miliony. Úhrn ze severní Ameriky činí necelých 15 milionů, globálně je utrženo něco přes 35. To zatím není nic moc, když vezmeme v potaz rozpočet 32 milionů. Příjmy by to chtělo zdvojnásobit. Ale je pro to nějaký potenciál?

Osmou víkendovou příčku v žebříčku návštěvnosti drží novinka The Long Game. V USA film utržil 1,4 milionu a nikde jinde asi velkou díru do světa neudělá, protože jde o golfový snímek. Jen o chlup hůře si vedla obnovená premiéra Shreka 2. Ten se 20 let po premiéře vrátil do kin a utržil při tom něco přes 1,3 milionu dolarů. Ale jde tu spíš o symboliku. Film má v kasičce už tak neskutečných 931 milionů a pár set tisíc k dobru v tomhle případě moc neznamená.

Desítku uzavírá nový pavoučí horor Sting, jenž utržil 1,2 milionu. Jde o tak malou premiéru, že ji některé databáze návštěvnosti ani nestačily pořádně zaregistrovat a můžeme očekávat, že příští týden už bude horůrek z žebříčku nenávratně pryč.

Zcela mimo USA si pořád dobře vede Chlapec a volavka. Při svém druhém víkendu promítání v Číně japonský animák utržil dalších skoro 13 milionů a celkem se může v zemi pochlubit tržbou 94 milionů. V úhrnu je tak za všech trhů světa do téhle chvíle na účtu 267 milionů. Takovým číslem se nemohou chlubit ani některé komerční animáky, tudíž je úžasné, že se takový zájem podařilo vyvolat citlivému dílu studia Ghibli.

A když už jsme u těch opožděných premiér v Asii, Oppenheimer k dnešnímu dni v Japonsku utržil přes 6 milionů dolarů a posouvá tak úplný součet historického dramatu k 970 milionům dolarů. Koho by to před premiérou napadlo…

Velkými premiérami příštího týdne budou Abigail a The Ministry of Ungentlemanly Warfare.

Titulní foto: Občanská válka

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando

Galerie: 2

Box Office: Občanská válka vyrabovala pokladny kin | Fandíme filmu Box Office: Občanská válka vyrabovala pokladny kin | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest