Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi

Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Novinka s pejskem a Markem Wahlbergem diváky nebere, situaci zachraňují Duna 2 a Kung Fu Panda 4.

Po dvou nabušených víkendech tržby opět lehce poklesly, když aktuálně chyběla velká premiéra, jakou v předchozích týdnech byly Duna 2 a Kung Fu Panda 4. Příjmy kin tak z podstatné části dál stály především na tom, že zájem o oba snímky nadále trvá.

Vítězkou víkendového závodu se nakonec stává Kung Fu Panda 4, ačkoliv na čele žebříčku návštěvnosti (nebo přesněji řečeno tržeb z prodaných vstupenek) předběhla na nejpodrobněji sledovaném trhu v USA Dunu jen zhruba o milion. Od premiéry zájem o chlupatého mistra bojových umění poklesl jen o 48%, což je veskrze solidní výsledek. V absolutních číslech to znamená víkendovou tržbu ve výši 30 milionů. Celkově u je v USA utrženo téměř 108 milionů. Ostatní trhy, kde už se Panda promítá, přispěly tento víkend v součtu do kasičky téměř 40 milionů. To znamená, že dohromady už je na kontě pěkných 176 milionů. Snímek teprve bude vstupovat na další velké trhy, a pokud se divácký zájem udrží v obdobné míře, může to čtvrtý díl animované ságy dotáhnout v kinech nad 600 milionů. Nejspíš už během zítřka nebo pozítří celá čtyřdílná série překročí v tržbách dvoumiliardovou hranici.

Jen pár set tisíc za panďákem Poem zaostává Duna: Část druhá (Dune: Part Two), ačkoliv se promítá už třetím týdnem. Jde tedy o veliký držák. V Severní Americe velkolepá sci-fi oproti předchozímu víkendu utržila jen o 37% méně a připsala si tedy na účet parádních 29 milionů dolarů. A to navzdory tomu, že snímek pomaličku začíná přicházet o kinosály. Celkově americká tržba přesáhla 205 milionů. Ostatní světově trhy v součtu přinášejí dokonce dalších 51 milionů a to přesto, že premiéra v Japonsku byla nevalná (velký asijský trh vygeneroval za víkend jen 1,6 milionu). I mimo Spojené státy činí mezitýdenní pokles jen asi 37%. Celkem už mimoaerická kina vygenerovala 289 milionů a v součtu to dělá více než 494 mega. Už teď je o nějakých 60 milionů pokořená první Duna (která kvůli pandemii měla specifické distribuční podmínky), zítra se podaří překonat kulatou půlmiliardu a film může v klidu pomýšlet na to, že se mu podaří dobrat až k 750 milionům.

Až na třetí příčce končí v konkurenci mega filmů první novinka víkendu, psí dobrodružství Nezlomní (Arthur the King) s Markem Wahlbergem v hlavní roli. Jeden čas se spekulovalo o tom, zda náhodou z laskavé rodinné podívané nebude nečekaný malý hit, ale aktuálně se zdá, že tomu tak nebude. Recenze byly spíš lehce nadprůměrné, než vyloženě pozitivní a diváky nejspíš Mark se psem nepřesvědčili k tomu, aby si mezi sebou film nějak masově doporučovali. Natáčení podle některých zdrojů stálo až 40 milionů dolarů. Pokud to tak je, z Arhura bude slušný propadák.

Na čtvrté příčce končí horor Neviditelné zlo (Imaginary) s necelými 6 miliony. Je to slabší výsledek než u jiných hororů obdobné velikosti, ale při nízkých nákladech to není žádná finanční tragédie. Už teď biják celosvětově utržil přes 22 milionů dolarů, takže je splacený desetimilionový rozpočet (kina a filmová studia si dělí příjem ze vstupného zhruba fifty-fifty), brzy se splatí propagační náklady a nakonec film přinese i nějaký malý zisk.

Top five uzavírá novinka křesťanských Angel Studios Cabriny, která utržila tento víkend 2,8 milionu, celkem má v kasičce už 13 milionů a nakonec by to film mohl dotáhnout někam ke dvaceti, aniž by většina diváků mimo návštěvníky bohoslužeb tušila, že nějaký takový film existuje.

Šťavnatou kriminálku Love Lies Bleeding řada recenzentů označuje jako film, kde Kristen Stewart podala nejlepší kariérní výkon. Nezávislá společnost A24 skvěle hodnocený snímek postupně nasazuje do většího a většího počtu kin a tento víkend už z toho bylo skoro 2,5 milionu. Celkové tržby překročily 2,7 milionu. V A24 příliš nehrají na nějaké ždímání zisků, chtějí prostě vydělat dost na to, aby mohli točit další a další zajímavé bijáky, tak uvidíme, kolik jim nakonec Love Lies Bleeding pro tenhle záměr přihodí do kasičky peněz.

Sedmá pozice žebříčku patří hudebnímu životopisu Bob Marley: One Love. Tentokrát je to za 2,3 milionu, dohromady je v USA pod čepcem přes 93 milionů a celkem se z diváků do této chvíle podařilo vyždímat 169 milionů. Dvoustovky se asi dosáhnout nepodaří, ale i tak je to pro osobnostní drama studia Paramount slušný výsledek.

S osmou pozicí si musí vystačit druhá novinka víkendu, válečné drama Jeden život (One Life), které do Spojených států dorazilo později než do evropských sálů. V severoamerických kinech premiéra životopisného příběhu dobrodince Nicholase Wintona přinesla 1,7 milionu dolarů, přičemž zbytek světa doposud snímku stačil přihrát daleko zajímavějších 31 milionů. Tady bude Amerika jen přivýdělek, nikoliv hlavní část příjmů.

Fantaskní příběh The American Society of Magical Negroes zřejmě chtěl být důležitou součástí veřejné debaty o rasismu a otroctví, ale už podle recenzentů se to moc nepovedlo a masové diváctvo nebylo na film zvědavé prakticky vůbec. Podařilo se utržit 1,2 milionu a lze předpokládat, že tržby budou už jen klesat. A desítku uzavírá další křesťanský film, Ordinar Angels, s 1 milionem k dobru. Pod čepcem je zatím 18 a film skončí někde mezi 20 a 30, v závislosti na tom, jak rychle jej nově přicházející premiéry budou připravovat o kinosály.

Když se budeme bavit o filmech, co bodovaly na Oscarech, tak zrovna v letošním roce to žádný velký zázrak není, protože v mnoha případech bodovaly snímky, které měly premiéru už před notnou dobou a většina zájemců je zkrátka dávno viděla.

Pár set tisíc k dobru si připsal Oppenheimer, který to dohromady dotáhl už na 962 milionů, což je asi o 6 milinů víc, než když byl v lednu na Oscara nominovaný. Chudáčci (Poor Things) hlásí, že od minulé neděle, kdy získali čtyři Oscary, si polepšili o další 4 miliony dolarů, k prozatím celkové částce více než 112 milionů. Tempo přírůstku nicméně začíná brzdit a můžeme odhadovat, že po odeznění oscarové euforie začne tahle imaginativní libůstka vyklízet pozice. U ostatních oscarovek už je jakýkoliv vývoj jen těžko pozorovatelný, v řádech desetitisíců, maximálně nižších stovek. Zóna zájmu (The Zone of Interest) celosvětově dosud utržila přes 33 milionů, Americká fikce (American Fiction) 22 milionů, Zimní prázdniny (The Holdovers) 43 milionů, Chlapec a volavka 168 milionů, Barbie 1,446 miliardy a Godzilla Minus One 107 milionů.

Příští týden by tržby měly zase být zajímavé, protože uvedeno bude hned několik zajímavých novinek. Jmenovitě Krotitelé duchů: Říše ledu nebo horor Neposkvrněná.

Titulní foto: Duna 2

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, The Numbers,

Galerie: 9

Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách kin nadále úřadují pandy a červi | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest