The Mandalorian & Grogu: Příští Star Wars oznámily datum premiéry

The Mandalorian & Grogu: Příští Star Wars oznámily datum premiéry | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit další 1 obrázek
Má jít o historicky jedny z vůbec nejlevnějších Hvězdných válek. Chystá se celá nová trilogie?

V lednu Lucasfilm odhalil, že připravuje celovečerní snímek The Mandalorian & Grogu. Už tehdy působilo docela pravděpodobně, že se premiéry dočkáme v květnu 2026, ale teď je to potvrzené. Datum uvedení je stanoveno na 22. května 2026. V českých kinech tak nejspíš můžeme film očekávat 21. května.

Natáčet se má letos v létě, zřejmě od poloviny června, až do října. Točí se v Kalifornii, kde se točil i seriál The Mandalorian. Filmaře sem lákají především zajímavé daňové úlevy, které stát nabízí. Celkově má natáčení trvat asi čtyři měsíce, zatímco jednotlivé řady seriálového The Mandaloriana se vždy točily každá asi šest měsíců (bez dotáček). Natáčení filmu také má být podle zákulisních zpráv levnější než natáčení seriálu. Nevíme přesně, kolik stály pozdější řady, ale ta první přišla na 120 milionů. Pokud by celovečerní Star Wars film byl natočený levněji než za 120 milionů dolarů, šlo by o něco naprosto nevídaného.

Kdybychom zohlednili i inflaci, tak by posledním skutečně levnějším Star Wars filmem byla Epizoda V z roku 1980! Epizod VI z roku 1983 by v dnešních penězích stála lehce přes 100 milionů dolarů a všechny pozdější Hvězdné války už stály vždy alespoň 115 milionů dolarů i bez započtení inflace. Od převzetí značky Disneym stálo natáčení každého dosavadního snímku 200-300 milionů dolarů! To na jednu stranu může vyvolávat obavy, že The Mandalorian & Grogu bude oproti dosavadním filmům působit chudě, na druhou stranu je třeba říct, že seriálový The Mandalorian na svůj rozpočet nevypadal zle a to má každá řada zhruba 4,5 až 5 hodin čistého času. Film bude poloviční, natáčení bude kratší, zaměstnáno bude méně režisérů a scenáristů. Produkce navíc dostane zhruba dvacetimilionovou pobídku od státu Kalifornie. I s nižším rozpočtem by tedy The Mandalorian & Grogu nemuseli vůbec dělat ostudu.

Stále není tak docela jasné, co přesně můžeme od filmu čekat. Zatím není zřejmé ani to, zda seriál The Mandalorian bude po filmu ještě pokračovat, anebo se postavy definitivně přesouvají do kin. Proslýchá se, že film je zkrátka a dobře zhuštěný obsah toho, co mělo být k vidění v původně plánované 4. řadě seriálu. Ale oficiálně potvrzené to není.

Už se objevily drby, podle nichž má být The Mandalorian & Grogu prvním dílem zamýšlené filmové trilogie. Druhým dílem má být připravovaný Star Wars film Davea Filoniho, a pak má nejspíš navázat ještě třetí biják, o němž nevíme vůbec nic. Můžeme spekulovat, že všechny tři filmy dohromady zvládnou to, co se před oznámením The Mandalorian & Grogu připisovalo Filoniho filmu: Mělo by jít o završení příběhů z hraných Star Wars seriálů, vysvětlení toho, jak se Galaxie dostala od pádu Impéria k vzestupu Prvního řádu a zřejmě také o volnou adaptaci populárních Star Wars románů od Timothyho Zahna, kde na troskách Impéria povstal nebezpečný (a u fanoušků oblíbený) admirál Thrawn.

PS: Zpočátku nebylo oznámeno, kdo píše pro The Mandalorian & Grogu scénář. Dodatečně se objevila zpráva, že film dohromady napsali režisér Jon Favreau a Dave Filoni, kteří společně připravili také celého seriálového The Mandaloriana.

Foto: Lucasfilm

Zdroje: Deadline, Deadline II, Making Star Wars, The Hollywood Reporter, The Chatooine Show, Production List, Bespin Bulletin

Galerie: 2

The Mandalorian & Grogu: Příští Star Wars oznámily datum premiéry | Fandíme filmu The Mandalorian & Grogu: Příští Star Wars oznámily datum premiéry | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest