Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy

Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 4 obrázky
Facehuggeři nikdy nebyli tak nebezpeční a režisér odhalil celou řadu nových detailů.

Včera jsme rozebírali zákulisní úniky, které trochu poodhalily hororovou sci-fi Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus). Pak hle, je tu první teaser trailer a spousta podrobností od režiséra filmu. Teaser si můžete pustit níže a nevypadá vůbec špatně. Má tu správnou, hororovou a ponurou atmosféru, jakou od vetřeleckého filmu chcete. Nic se zbytečně nekomplikuje, postavy se zkrátka pokusí přežít monstrózní hrůzy na opuštěné vesmírné základně.

Jestli jde zatím vůbec něco vyčítat, pak jeden hnidopišský postřeh: Noví facehuggeři jsou hodně styloví a děsiví. Ale nejsou možná přeci jen až příliš mocní, když se jako hejno kobylek řítí agresivně chodbou? V nejstarších filmech byli jak facehuggeři tak xenomorphové pro běžné smrtelníky extrémním nebezpečím, s nímž si dokázali poradit jen s nejvyššími obtížemi. A v novém filmu si najednou mají poradit s celou skupinou daleko nebezpečnějších vetřeleckých organismů. Mohou tak působit trochu jako supermani a vyšší nebezpečnost vetřelců může paradoxně celkový poct nebezpečnosti snižovat…

Vedle traileru byl uveřejněný také stylový první plakát se slintající vetřeleckou čelistí, kterou najdete dole v galerii, spolu s dalšími obrázky. Ale stále to není všechno. Souběžně s teaserem šly ven ještě rozhovory s režisérem Fedem Alvarezem. Ten prozradil celou řadu podrobností.

Děj se odehrává dvacet let po skončení prvního filmu Ridleyho Scotta a je kanonickou součástí celého filmového univerza, které Romulus nijak nezpochybňuje. Jde o zcela samostatný příběh, co si mohou užít i úplní nováčci, avšak fanoušci série najdou větší či menší odkazy či alespoň pomrknutí na všechny dosavadní filmy. Poctou starším filmům je pak i způsob, jakým se natáčelo. Štáb postavil kompletní kulisu stanice, chodby vesmírné lodi nevznikaly digitálně. A to samé platí u vetřelců. Pro potřeby natáčení vznikla řada komplexních animatronických loutek, ovládaných celými jednotkami loutkovodičů. Pokud libovolný záběr s monstry šel vytvořit prostřednictvím praktických efektů, tak se tak skutečně stalo. Počítačovou animaci si tvůrci šetřili jen na několik vzácných momentů, na něž už loutky nestačily.

Starší filmy byly inspirací i z hlediska zápletky. Konkrétně Alvarez zmiňuje jeden z výjevů z prodlouženého sestřihu Vetřelců, kde na základně Hadley’s Hope vidíme běhat malé děti. Fede si okamžitě představil, jak se asi mohly jejich životy vyvinout dál. Žijí na teraformovaném světě, kde jsou uzavřené na základně a bude trvat třeba dalších padesát let, než teraformní technologie učiní planetu mimo základnu obyvatelnou. Na planetě tak nemáte prakticky žádné příležitosti a asi budete dělat to samé, co dělali vaši rodiče – nejspíš těžit suroviny nebo farmařit. Kolik dospívajících lidí ale po něčem takovém touží? Mají vůbec nějakou naději? Nechtěli by z takového prostředí uprchnout?

Zřejmě je to právě taková touha, která skupinu mladých lidí podobné nehostinné kolonie přiměje k tomu, aby se vydali na nebezpečnou misi, při níž by rádi našli na opuštěné základně nějaké cennosti a zlepšili si život. Protože jsme ve sci-fi hororu, potkají mladí lidé na opuštěné stanici smrtící vetřelce a namísto snů o lepším životě začíná boj o to, zda vůbec zůstanou naživu. Zaměření příběhu na mladší postavy s sebou podle Alvareze přináší podstatnou změnu, protože k setkání se smrtícími kreaturami budu přistupovat výrazně jinak, než starší a zkušenější lidé z dosavadních filmů.

Výzkumná stanice se jmenuje Renaissance Station a skládá se ze dvou modulů – Romula a Rema. To zcela záměrně odkazuje k římské mytologii, v níž jsou bratři Romulus a Remus zodpovědní za založení slavného města. Pojmenování zapadá do vetřeleckého fikčního světa, kde je společnost Weyland-Yutani antickým Římem dlouhodobě posedlá a v některých aspektech se vnímá jako další úchvatné impérium hodné římského odkazu.

Vedle toho je tu ještě symbolická rovina. Jedním z klíčových témat filmu bude sourozenectví. Romulus Rema zabil. Dopadne to u filmových postav podobně tragicky, nebo jejich příběh bude odlišný? A pak je tu ještě téma stvoření. Společnost Weyland-Yutani je doslova posedlá xenomrphy, které zřejmě na stanici uměle vyrábí. A ačkoliv je Vetřelec: Romulus primárně survival thriller, kde se postavy zkrátka snaží uprchnout před monstry, něco bychom se měli dozvědět také o tom, proč vlastně vedení Weyland-Yutani na xenomorphech tak lpí a čeho přesně se na opuštěné výzkumné stanici pokoušela docílit.

Vetřelec: Romulus je do velké míry nezávislý na dosavadních Vetřelcích. Odehrává se asi dvacet let od událostí na lodi Nostromo a pojednává o skupině mladých dobrodruhů, kteří kvůli touze po zisku vyrazí na opuštěnou základnu společnosti Weyland-Yutani. Tam místo bohatství narazí na tu nejděsivější životní formu v celém vesmíru. Datum premiéry je stanoveno na 15. srpna 2024, režíruje Fede Alvarez, původní režisér Ridley Scott patří mezi producenty. Do hlavních rolí byli obsazeni Cailee Spaeny, Isabela Merced, David Jonsson, Archie Renaux, Spike Fearn a Aileen Wu.

Titulní foto: 20th Century Studios

Zdroje: The Hollywood Reporter, Variety, Total Film

Galerie: 5

Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu Vetřelec: Romulus – První teaser trailer ohlašuje další porci krvavé hrůzy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest