Box Office: Oscarové nominace pomohly 8 filmů k vyššímu prodeji vstupenek

Box Office: Oscarové nominace pomohly 8 filmů k vyššímu prodeji vstupenek | Fandíme filmu
Searchlight Pictures
Novinky si v pokladnách opět vedou mizerně. Do top desítky se probojovala jedna jediná.

Je za námi další víkend, kdy situace v kinech byla naprosto zoufalá. Do top desítky pronikla jedna jediná novinka. Indický akční film Fighter, který za víkend utržil 3,7 milionu a celkem zatím 4,2 milionu. Stačilo to na šestou příčku žebříčku víkendové návštěvnosti. Na největším světovém trhu ve Spojených státech všechny filmy dohromady za víkend utržily dokonce jen 56 milionů dolarů. Za celý poslední rok celé odvětví zažilo pouze dva víkendy, kdy byly tržby slabší!

Protože se v žebříčku celkově neděje nic moc zajímavého, znovu se vydáme stejnou cestou, jako minulý týden a podíváme se na to, jak příjmy ovlivnily nominace na Oscary. Ty pomohly k vyšším příjmům přinejmenším osmi různým snímkům!

Z těch nejlépe dopadli Chudáčci (Poor Things), kteří minulé úterý dostali rovnou 11 nominací, včetně nominace na Oscara pro nejlepší film roku. Oproti minulému víkendu zvedli tržby o 43%, do kapsy si přisypali další 3 miliony. Mezinárodní trhy přidaly dalších 10 milionů. Celkem tržby činí 51 milionů. Jen o příčku níž ve víkendovém žebříčku končí American Fiction, film s pěti nominacemi. Oceněná satira si oproti minulému týdnu polepšila o krásných 65% a utržila za víkend 2,9 milionu. Dohromady je utrženo už téměř 12 milionů, což je pro malou produkci slušný výsledek.

Poslední oscarový film, který se ještě vešel do víkendové top desítky, je Godzilla Minus One. Film získal jednu jedinou oscarovou nominaci, za nejlepší triky, nicméně distribuce se toho rozhodla maximálně využít. Nasadila snímek do čtyřnásobného počtu kin a nabídla divákům také novou, černobílou variantu. Všechny kroky (spolu se skutečností, že už 1. února přestane většina amerických kin film promítat) vedly k tomu, že se jednomu z nejlépe hodnocených zpracování Godzilly podařilo za víkend utržit na závěr své pouti kinosály 2,6 milionu. Takže v USA je utrženo dohromady 55 milionů. Jenom tři zahraniční filmy si tam přitom historicky vedly lépe – italské drama Život je krásný (57 milionů), japonský animák Pokémon: První film (85 milinů) a Tigr a drak (128 milionů). Ve zbytku světa (primárně ve východní Asii) Godzilla utržil dalších téměř 48 milionů. Dohromady to dělá skoro 103 milionů. Natáčení stálo mezi 10 a 20 miliony, takže si všichni zainteresovaní mohou mnout ruce. Tahle značka rozhodně bude točit další filmy dál a dál. Nejen v Hollywoodu, ale i doma v Japonsku.

Zóna zájmu (The Zone of Interest) také získala v úterý pět nominací. Pomhlo jí to zvýšit divácký zájem o 142%. V prodaných vstupenkách to znamená další 1 milion dolarů do kasičky. To na první pohled není moc, ale bavíme se o nezávislém, konverzačním filmu o holokaustu, primárně v němčině. Navíc se zatím promítá pouze v nižších stovkách kin. Dohromady doposud 3,2 milionu. Jen tak dál! Je až k neuvěření, že 28 týdnů od premiéry stále dokáže vydělávat Oppenheimer. Král letošních oscarových nominací má šanci rovnou ve 13 kategoriích. Za víkend utržil další 1 milion dolarů. Celkem má ze Spojených států nastřádáno 328 mega. Zbývá asi 720 tisíc dolarů k tomu, aby Oppenheimer překonal hororové To na páté příčce žebříčku mládeži nepřístupných filmů. Celosvětová tržba historického opusu Christophera Nolana narostla k hodnotě 957 milionů.

Zimní prázdniny (The Holdovers) si od minulého víkendu polepšily o neskutečných 567%. Pro malý nezávislák s pěti oscarovými nominacemi to znamená dalších 500 tisíc do banku a celkem už tam je 31 milionů. Překvapivě se opět ozvali Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon). Nebo to možná až tak překvapivé není, když snímek získal 10 oscarových nominací. Zájem se zvedl o obřích 3800%, což ale v praxi znamená zvednutí skoro z nuly na nepříliš výrazných 220 tisíc dolarů. Dohromady film utržil přes 156 milionů, což vzhledem k rozpočtu není mnoho, avšak primárně Zabijáci vznikli pro službu Apple TV+, takže zisk v kinech nebyl hlavním cílem.

Dále je tu Anatomie pádu, další držitel pěti nominací. Zájem se mezi týdny zvedl o 440% a tentokrát to pro francouzský thriller znamená 211 tisíc k dobru a prozatím celkem 24 milionů na účtu, takže si malý snímek s ani ne sedmimilionovým rozpočtem může mnout ruce. Poslední snímek, u něhož oscarová nominace mohla něco znamenat, je animák Chlapec a volavka (The Boy and the Heron). Zájem diváků se sice nezvedl, nicméně alespoň se trošku zpomalil odliv publika. Aby se japonský film promítal v amerických kinech sedm týdnů po sobě, je už je samo o sobě úctyhodný výsledek. Tenhle víkend si film připsal dalších 844 tisíc dolarů a celkově je v pokladně 163 milionů.

Mimo oscarovky znovu bída

To je z oscarové úrody vše, pojďme se ještě podívat na bídu zbývající nabídky kin. Nejúspěšnější byl tentokrát akční The Beekeeper, který se o prvenství střídá s Protivnýma sprostýma holkama. Ačkoliv rozdíl byl v řádu desetitisíců. The Beekeeper má tento víkend 7,421 milionu, Protivný sprostý holky 7,299 milionu. Celkově má „Včelař“ zatím 104 milionů (při čtyřicetimilionovém rozpočtu), Mean Girls dosud inkasovaly po celém světě 83 milionů.

Pořád se drží Wonka, jediný film, který v posledních týdnech vydělává balík. Tento týden se v USA prodaly vstupenky téměř za 6 milionů, ve zbytku světa za 8. To znamená celkem 552 milionů z celého světa, a pokud se snímek stane hitem i v Koreji, kam se teprve chystá, může to nakonec dotáhnout i přes 600 milionů. Ptáci stěhováci (Migration) přidávají do banku dalších 5 milionů a celkem se mohou pochlubit částkou 206 mega.

Stále slušně si vede mládeži nepřístupná komedie S tebou nikdy (Anyone but You). Ta si také připisuje skoro 5 milionů, ze Států už uškudlila 71 milionů. Mezinárodně se prodaly tento víkend vstupenky dokonce za 14 milionů. Celosvětově je utrženo 126 milionů a není vyloučeno, že filmu povede dodrápat až ke dvěma stovkám.

A pak je tu ještě Aquaman a ztracené království. O tom stále platí, že je to nejúspěšnější komiksový DCEU film od prvního Aquamana, který však ani při veškeré snaze nedokáže vydělat dost na to, aby splatil své gigantické náklady. O víkendu v amerických kinech superhrdina prodal vstupenky za necelé 3 miliony, mezinárodně za dalších 7. Spojené státy dosud přidaly do banku celkem 118 milionů, ostatní trhy přes 294. Celkem je utrženo 413 mega a komiksovka to může ještě natáhnout o dalších dvacet, třicet. Tam ale Ztracené království pouť po světových kinech ukončí. V hluboké ztrátě.

Příští týden dorazí vysokorozpočtová akční komedie Argylle: Tajný agent, tak třeba se konečně pohnou ledy a dolary zase budou lítat vzduchem.

Titulní foto je ilustrační: Chudáčci

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Deadline, Luiz Fernando

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest