Zemřel Carl Weathers, známý jako Apollo z Rockyho

Zemřel Carl Weathers, známý jako Apollo z Rockyho | Fandíme filmu
MGM
Akční hrdina z Rockyho, Predátora nebo Mandaloriana už není mezi námi.

Ve věku 76 let náhle zemřel 1. února americký herec Carl Weathers. Veřejnosti to oznámila jeho rodina. Carl zemřel ve spánku, doma v Los Angeles. Do poslední chvíle přitom zůstával profesně aktivní a jeho odchod přišel nečekaně.

Weathers se narodil roku 1948 v americké Louisianě, do rodiny námezdního dělníka. Po osmé třídě se mu podařilo získat sportovní stipendium na soukromé střední škole. Následně hrál na univerzitě americký fotbal, kterému se poté v letech 1970-74 věnoval i profesionálně. Během posledních sezon ale začal studovat herectví, kterému se po ukončení sportovní dráhy chtěl věnovat.

Už během svých fotbalových let (většinou nehrál na nejvyšší úrovni) si začal přivydělávat jako komparsista a první trochu větší roličku měl roku 1975 v blaxploatation snímku Bucktown, město zločinu. Vystupoval také v epizodních úlohách známých seriálů jako Kug Fu nebo Starsky & Hutch.

V roce 1976 nicméně přišla role, která definovala jeho kariéru. Ve filmu Rocky vystupoval jako Apollo Creed, boxerský oponent Sylvestra Stallona. K roli se vrátil ještě ve dvojce, trojce a čtyřce. Vystupoval ve vedlejší roli Blízkých setkáních třetího druhu (1977), avšak především se etabloval jako představitel drsných mužů. Krom Rockyho jej mohli diváci vídět ve snímcích jako Oddíl 10 z Navarone (1978), Na život a na smrt (1981), Útěk v řetězech (1986), Action Jackson (1988) nebo Hurricane Smith (1992). Zdaleka nejúspěšnější je z tohoto období jednoznačně Predátor (1986) kde se po boku Arnolda Schwarzeneggera postavil proti šmejdovi z vesmíru.

V devadesátkách nicméně akční studna vyhasla a Carl vystupoval především v mizerných televizních filmech nebo ve vedlejších rolích (Rivalové z roku 1996). Zajímavější pro jeho kariéru byla v té době seriálová tvorba. V letech 1991-3 hrál ve více než čtyřicítce epizod seriálu Street Justice, v letech 93-5 potom v seriálu V žáru noci.

Dlouhá léta potom spíše přicmrndával. Kolem přelomu letopočtu komentoval pořady americké NFL, střídal vedlejší role, televizní filmy, videofilmy a hlasové role. Další větší šance přišla až roku 2017, kdy dostal jednu z hlavních rolí seriálu Chicago Justice, jenž však neměl dlouhého trvání.

Po akčních osmdesátkách tak druhých vrcholem Carlovy kariéry byly poslední roky, kdy se stal výraznou tváří Star Wars. Pravidelně vystupoval jako Greef Karga v seriálu Mandalorian a za roli byl nominován na prestižní cenu Emmy. Dvě epizody také zrežíroval. Seriálové režii se pravidelně věnoval už od roku 1995, nicméně Mandalorian byl jednoznačně vrcholem jeho režisérské kariéry. Mandalorian byl pro Weatherse i jeho poslední hereckou příležitostí, takže se loučí v nejlepším.

Budiž mu země lehká, čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto: Carl Weathers jako Apollo Creed v sérii Rocky

Zdroj: The Hollywood Reporter

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest