Zemřel Rutger Hauer, alias Roy Batty z Blade Runnera

Zemřel Rutger Hauer, alias Roy Batty z Blade Runnera | Fandíme filmu
Zkušený představitel záporáků a častý parťák Paula Verhoevena už není mezi námi.

Hollywoodské zpravodaje dnes přinášejí smutnou zprávu o tom, že dne 19. 7. zemřel ve svých 75 letech herec Rutger Hauer, kterého většina diváků bude znát především jako antagonistického Roye Battyho z Blade Runnera. Zemřel doma v Nizozemí po krátké nemoci a dnes proběhl pohřeb. Médiím to potvrdil jeho agent.

Rutger se narodil v roce 1944 nedaleko Utrechtu do rodiny dvou učitelů. V patnácti letech utekl z domova, rok drhl lodní paluby. Když se vrátil, dokončil si po večerech střední školu a začal se věnovat herectví. Od dvaceti strávil pět let v experimentálním souboru a v roce 1969 nastal klíčový zlom jeho kariéry, když jej později legendární Paul Verhoeven obsadil do historického seriálu Floris. Role jej doma proslavila a po několika letech si ji zopakoval v německém remaku. Definitivně ho k proslulosti vyslalo erotizující drama Turkish Delight, které zaznamenalo v roce 1973 mezinárodní úspěch. Už v roce 1975 jej čekal první anglický snímek, thriller Spiknutí.

Z následujícího nizozemského období stojí za zmínku další dvě spolupráce s Verhoevenem. Oranžový voják (1977) a Sprej na vlasy (1980). Americký debut si Rutger odbyl až v roce 1981, kdy se společně se Sylvestrem Stallonem objevil ve snímku Noční dravci (1981), kde si zahrál teroristu Wulfgara. Pak už přišel rok 1982 a nejslavnější role Hauerovy kariéry. V Blade Runnerovi Ridleyho Scotta perfektně ztvárnil antagonistu s pochopitelnou motivací – Roye Battyho, replikanta, který se snažil prodloužit svůj krátký život a vytrhnout se z lidské nadvlády.

Dále stojí určitě za povšimnutí dobrodružná fantasy Jestřábí žena z roku 1985, kde jako rytíř Etien pomáhal mladíkovi zamilovanému do titulní jestřábí ženy - dívky prokleté strašlivou kletbou. O rok později přišel Stopař, kde si zahrál psychopatického zabijáka od silnice. Pak měl Hauer smůlu, když mu vyklouzla role RoboCopa. Ale pojďme do let 90. Film Buffy, zabíječka upírů, je sice obecně hodnocený jako totální průšvih, ale i tak se mohl Rutger chlubit, že stál na samém počátku pozdějšího kultovního seriálu Josse Whedona.

Po zbytek 90. let to nebyla žádná velká sláva, po přelomu letopočtu pak Hauer zaznamenal úspěch jako představitel ve vedlejších rolích právě v seriálech, když se objevil například ve Smallville, Alias, True Blood nebo nověji ve skvělé hororové sérii Channel Zero. A po stránce filmové to v novém tisíciletí bylo také lepší, když si zahrál v Milujte svého zabijáka George Clooneyho, v Sin City nebo v Batman začíná.

Čest jeho památce, upřímnou soustrast pozůstalým a ať odpočívá v pokoji.

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest