Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie

Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu
Origin
Zobrazit dalších 9 obrázků
Emocemi nabité filmové drama přibližuje nesnadný vznik jedné z nejdiskutovanějších knih o rasismu posledního desetiletí. Pusťte si trailer.

Režisérka Ava DuVernay vždy chtěla využívat svoji platformu k tomu, aby nasvěcovala otázky rasismu a sociální nerovnosti, především ve Spojených státech. S ceněnými díly jako jsou Selma, 13th a Když nás vidí si vyzkoušela hraný film, seriál i dokument. Jako další výzvu si pro sebe nachystala zfilmování knihy Kasta (Caste: The Origins of Our Discontents) od Isabel Wilkerson.

Caste není román, ale rozsáhlá novinářská analýza, v níž autorka přirovnává americký rasismus a společenskou stratifikaci ke kastovnímu systému z Indie či nacistického Německa. Kniha z roku 2020 získala řadu ocenění, patřila v té době mezi nejprodávanější nebeletristické tituly a rozproudila výživnou diskusi.

DuVernay se rozhodla knihu divákům přiblížit skrze osobní příběh autorky. Film pojmenovaný Origin nás seznamuje s Isabel v době, kdy prožívá osobní tragédii a zároveň se pouští do rozsáhlé globální rešerše. Ta ji zavádí na různé kontinenty, kde zkoumá spletitou lidskou historii, skrytý systém, co utváří soudobou Ameriku, a to, jak jsou naše soudobé životy definované hierarchickým rozdělením společnosti. Navzdory zármutku a obrovskému úkolu před sebou zažívá Isabel opět lásku, osobní triumf a zápal pro boj za společnou budoucnost pro nás pro všechny.

V hlavních rolích vystupují Aunjanue Ellis-Taylor, Jon Bernthal, Niecy Nash, Emily Yancy, Finn Wittrock, Victoria Pedretti, Jasmine Cephas Jones, Isha Blaaker, Vera Farmiga, Audra McDonald, Connie Nielsen, Blair Underwood, Nick Offerman nebo Donna Mills. Recenzenti píší o silném, emocionálním dramatu plném strhujících výkonů, které se nebojí velkých otázek. Film zatím bohužel nemá termín české premiéry, tak si pusťte alespoň trailer:

Na závěr ještě anotace slovenského překladu knihy od nakladatelství Absynt: Kasta je nálepka, ktorá hovorí, ako máme s človekom zaobchádzať. Dostane v nemocnici lieky? Môžu sa títo dvaja zosobášiť? Smie sa pohybovať po tejto časti mesta? Bude mať doma pitnú vodu? Prežije pôrod? Môžu ho beztrestne zastreliť? Aj o tom je Kasta Isabel Wilkerson. Lenže ako to súvisí s Amerikou?Analýzou ľudského genómu sa zistilo, že všetci ľudia sú na 99,9 % rovnakí! Rasa teda nie je vedecký, ale len sociálny konštrukt. A napriek tomu svet stále ovláda fenomén nepísaných zákonov, ktoré ľuďom od narodenia určujú pevné a nemenné miesto v spoločnosti. „Nikto nebol biely, kým neprišiel do Ameriky,“ napísal raz americký spisovateľ James Baldwin, čím chcel povedať, že „farebnú“ nálepku nedostáva človek od prírody, ale od spoločnosti. A to, čo sa skrýva pod každou nálepkou, to sú stáročia histórie, stereotypov a predpokladov, ktoré určujú miesto človeka v ľudskej hierarchii. A teda bludný kruh kastového systému.Americká novinárka a spisovateľka Isabel Wilkerson, držiteľka Pulitzerovej ceny, skúma americký rasizmus veľmi prekvapivo – ako druh kastového systému. Vo svojej neobyčajnej knihe Kasta nám ponúka dôsledný portrét tohto fenoménu, veľmi zaujímavo ho porovnáva s kastovými systémami v Indii či v nacistickom Nemecku a hľadá ich spoločné piliere. Wilkerson pátra po historických príčinách vzniku rasizmu a skúma tiež vývoj rasových teórií.Svoj široký výskum napokon prepája s príbehmi obyčajných ľudí, aby nám ukázala, ako tento systému funguje v praxi. Nielen v časoch otrokárstva, ale aj dnes.Výnimočná kniha Kasta s podtitulom Korene našej nespokojnosti vychádza v preklade Ivany Krekáňovej.

Podklady a foto: Neon, Absynt

Galerie: 10

Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu Origin: Historie rasismu skrz optiku osobní tragédie | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest