Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě

Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 3 obrázky
Dva lehce opomíjené filmy Jamese Camerona se konečně dostanou do obýváků v pořádném HD provedení. Zpracování ocení i fajnšmekři.

James Cameron je legendární filmař, který seká prakticky jeden hit za druhým. Jeho snímky dávají často vzniknout celým úspěšným značkám a neustále se oprašují v nejrůznějších reedicích či obnovených premiérách.

Konkrétně dva filmy se ale dosud těšily o něco menší pozornosti, než by si možná zasloužily. A s jejich běžnou dostupností to vůbec nebylo jednoduché. Řeč je o snímcích Propast (The Abyss) z roku 1989 a Pravdivé lži (True Lies) z roku 1994.

Oba dva snímky oficiálně vyšly pouze na VHS, DVD, některých pozapomenutých formátech nebo na bootlegových Blu-ray. Pokud je chtěl divák vidět v HD, občas je v posledních letech našel na některých streamovacích platformách, jakou je Apple TV+. Na žádné ze služeb se ale filmy neohřály dlouho, nikdy nebyly dostupné na většině světových trhů naráz a technická kvalita se na jednotlivých službách dost lišila. Pro běžné diváky mohla být asi dostačující, ale fajnšmekři dokázali pouhým okem vidět celou škálu neduhů, které zbytečně srážely Cameronův původní autorský záměr.

O pořádném vydání na Blu-ray (ze kterého pak může těžit i streamování online nebo retro promítání v kinech) se hovoří přinejmenším od roku 2016 a teď je konečně tady. Na zpracování se podílel přímo James Cameron. Dochované filmové negativy byly naskenovány šetrnou „vlhkou“ metodou (políčka se skenují ve speciální kapalině, což pomáhá korigovat nejrůznější škrábance ve filmovém pásu) a pořízený materiál prošel dodatečnou korekcí.

Filmy jsou pro nové vydání připraveny ve formátu UHD 4K HDR, tedy zjednodušeně řečeno v extra vysokém rozlišení a s vysokým barevným kontrastem. Dle aktuálních informací si Cameron na společnosti Disney vynutil, aby jednotlivé filmy nevydala na klasických Blu-rayích, ale na discích s vyšší kapacitou 100 GB. Nikoliv v rozšířenějším masteru HDR10, ale v kvalitnějším Dolby Vision HDR. Pokud bychom měli opět hodně zjednodušovat, Dolby Vision nabízí daleko širší barevnou paletu, vyšší jasový rozsah a řadu dalších technických vylepšení, která garantují ještě lepší obrazový zážitek, zvlášť na opravdu kvalitních zobrazovacích zařízeních, s velkou úhlopříčkou. Prostorový zvuk je ve formátu Dolby Atmos.

V takové úpravě vycházejí naráz snímky Propast, Pravdivé lži, Vetřelci (ti také vůbec poprvé na UHD 4K HDR Blu-ray disku), Titanic a Avatar 1 a 2. Vetřelci a Propast budou dostupní také v režisérském sestřihu, přičemž zvlášť u Propasti nebyl režisérský sestřih až tak rozšířený. Je o zhruba půl hodiny delší a obsahuje navíc především scénu záplavové vlny, která byla dokončena až několik let po původní premiéře v kinech: Zprvu byla vystřižena pro zkrácení promítacího času v sále, ale také jednoduše proto, že vizuální efekty ještě nebyly tak daleko, jak Cameron potřeboval.

Titanic bude uvedený na Blu-ray 5. prosince, Avatar a Avatar: The Way of Water 19. prosince, Vetřelci, Propast a Pravdivé lži potom 12. března 2024. Na VOD platformách by snad snímky měly být dostupné už 12. prosince. Nové vydání filmů krom špičkového technického zpracování nabídne také řadu nových bonusů (nové filmy o filmu apod.). Uvedené termíny platí pro americký trh. Zatím není zřejmé, v jakém termínu bude nové Blu-ray vydání dostupné v Evropě.

Foto: 20th Century Studios

Zdroje: James Cameron, Forbes, Movie-Censorship, Blu-ray.com, Videofileblog

Propast

09.08.1989 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu

Galerie: 4

Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě | Fandíme filmu Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě | Fandíme filmu Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě | Fandíme filmu Propast a Pravdivé lži konečně budou široce dostupné v pořádné kvalitě | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest