Bourne: Další film špionážní ságy je v přípravě

Bourne: Další film špionážní ságy je v přípravě | Fandíme filmu
Universal Studios
Nový snímek populární série má režiséra. Ve hře je návrat Matta Damona.

Magazín Deadline jako první přinesl zprávu, že studio Universal jedná o dalším filmu pod značkou Jason Bourne. Jako režisér byl vyhlédnutý Edward Berger, který v případě podpisu smlouvy dohlédne na celý vývoj projektu a nakonec jej sám zrežíruje. V tuhle chvíli zatím neexistuje žádný scénář a s projektem není spojen nikdo další. Až bude dokončený scénář, je v plánu oslovení Matta Damona, který hrál agenta Jasona Bournea dosud ve čtyřech filmech.

Pro studio Universal byl vždy Bourne jednou z výnosnějších značek. Zároveň se zdá, že důležitým motorem aktuálního projektu je chuť Universalu spolupracovat s Edwardem Bergerem. O německého autora je silný zájem od chvíle, kdy jeho válečné drama Na západní frontě klid získalo letos na jaře rovnou čtyři Oscary, včetně sošky za nejlepší cizojazyčný film. Snímek měl dohromady devět nominací a to i režisérskou pro samotného Edwarda. Krom „Fronty“ Berger pracoval na seriálech jako Teror, Patrick Melrose nebo Your Honor.

Série Jason Bourne prapůvodně vychází z románů Roberta Ludluma. Ten o agentovi se ztrátou paměti napsal celkem tři romány, první v roce 1980. Poprvé Bourneovi propůjčil konkrétní tvář v roce 1988 Richard Chamberlain, v televizním filmu (minisérii) Rogera Younga. V roce 2002 pak byl uvedený film Douga Limana s Mattem Damonem v hlavní roli. Snímek Agent bez minulosti (The Bourne Identity) byl úspěšný, udělal z Damona ještě větší hvězdu a odstartoval celou sérii. Ta pomáhala rozšířit nový přístup ke špionážním filmům, kdy se dává větší důraz na iluzi uvěřitelnosti, skoro až „dokumentární“ styl natáčení.

V rámci série zatím vznikly dva projekty bez Damona. Film Bourneův odkaz s Jeremym Rennerem a seriál Treadstone s Jeremym Irvinem. Ani jeden z těchto spin-offů neměl takový ohlas, jako postupně úspěšnější a úspěšnější Mattovy filmy. Proto je pochopitelné, že se i aktuálně chystaný projekt pokusí Damona obsadit. Zároveň ale vždy tak trochu smrdí, když se dopředu chystá libovolný film s vědomím, že v něm klíčová postava vystupovat může, ale také nemusí. V tu chvíli je dost cítit, že projekt nevzniká z tvůrčího popudu filmařů a konkrétního scénáře, ale ze snahy producentů najít za každou cenu způsob, jak podojit známou značku.

Titulní foto je ilustrační, starší film s Jasonem Bournem

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest