Box Office: Tlapková patrola v kinech porazila Saw X a Stvořitel propadl

Box Office: Tlapková patrola v kinech porazila Saw X a Stvořitel propadl | Fandíme filmu
Lionsgate
Zobrazit další 1 obrázek
Expend4bles 4 naprosto pohořeli, ale kina se pomalu vzpamatovávají.

Vypadá to, že kina jsou z nejhoršího venku. Tržby na určujícím trhu v USA se sice pořád nedostaly nad laťku 100 milionů měsíčně, ale tento víkend to bylo alespoň 84 milionů a katastrofický padesátimilionový výsledek minulého týdne je snad letošní dno, od něhož se definitivně podařilo odrazit.

Za pozornost určitě stojí, že na dosažení takového výsledku bylo potřeba premiéry hned čtyř nových filmů, kdy žádný nedělal vyložená hausnumera. Nejlíp nakonec dopadla Tlapková patrola ve velkofilmu. V USA utržila 23 milionů amerických dolarů. To je značný úspěch. Animák pro nejmenší si vedl lépe než loňská Liga supermazlíčků, ačkoliv ta v sobě měla superhrdiny a The Rocka. Ale jestli máte ve svém okolí vlastní nebo jakékoliv jiné malé děti, tak asi tušíte, že u nich Tlapková patrola prostě frčí. Mezinárodně už film utržil 24 milionů, celkem to tedy dělá více než 47 milionů. Pro animák s třicetimilionovým rozpočtem super start.

Na druhé příčce končí Saw X, tedy oblíbená hororová série. Recenze byly pozitivní, divácké ohlasy také a snímek utržil v Americe 18 milionů. To je nejlepší výsledek v rámci série od třináct let starého Saw 3D (Saw VII). K tomu dalších 11 milionů z mezinárodních trhů, dohromady tedy zatím přes 29 milionů. To je jen o nějakých jedenáct milionů míň, než utržil předchozí díl série (Spiral) dohromady za celou dobu promítání. „Desítka“ tedy velmi dobře odstartovala, natáčení navíc přišlo jen na 13 milionů, což je o sedm milionů míň, než stála Spiral. Natáčení je splacené, do týdne se podaří splatit propagační výlohy a pak už bude horor vesele vydělávat. Nejpozději do dvou let čekejte další pokračování.

Až na bronzové příčce skončila nová sci-fi Stvořitel. Recenze se možná čekaly lepší, ale nebyly rozhodně špatné. Trailery vypadaly skvěle. Internetoví cinefilové si stále stěžují, že nevzniká dostatek původních velkolepých sci-fi. Jenže v praxi se ukázalo, že když film není součást slavné značky, pokračování nebo adaptace knížky, nehrají v něm známé superhvězdy nebo alespoň neoslňuje technologickým pokrokem, tak se masovému publiku do kina prostě nechce. Stvořitel sice stál pouze 80 milionů dolarů, což je na podobný velkofilm vynikající, ale premiéra s částkou pouze 14 milionů je katastrofa. Mezinárodně 18 milionů, celosvětově 32 milionů. Ze Stvořitele nejspíš bude propadák a to do budoucna původním sci-fi zase jen ztíží cestu k realizaci. Velká škoda.

Až na čtvrtém místě je film, který neměl premiéru tento víkend. Sestra 2 si v tichosti utržila dalších skoro 5 milionů v USA a skoro 13 milionů na ostatních trzích. Celosvětový úhrn zatím dělá 230 milionů a nakonec to snímek může dotáhnout třeba i ke třem stovkám. Top pětku uzavírá čtvrtá novinka týdne, životopisný film The Blind. Ten za víkend utržil něco málo přes 4 miliony a i s předpremiérami už má utrženo skoro 5 mega. Lze předpokládat, ze prakticky neznámý biják bez propagace a silných recenzí z kin zase brzy zmizí.

Přízraky v Benátkách tentokrát šesté. S necelými 4 miliony dolarů. Mimoamerické trhy přidaly do kasičky dalších 7 milionů. To znamená pro tuto chvíli dohromady téměř 90 milionů. Celkem to detektivka s Herculem Poirotem může dotáhnout až zhruba ke 120 milionům, což bohužel pořád nebude dost, vzhledem k tomu, že natáčení přišlo na 60 milionů. Natáčení dalšího filmu s Poirotem tak bude dost záviset na tom, zda o Přízraky bude dostatečný zájem na domácím videu.

Následují Peníze těch tupců s tržbou 3,5 milionu. V minulém týdnu měl snímek k dispozici jen omezený počet kin, takže si od předchozího víkendu polepšil. Prozatím má hořká komedie o záludnostech finančních trhů na kontě dohromady 8 milionů. Equalizer 3 utržil 2,7 milionu v USA, další více než 3 miliony v ostatních teritoriích. Úhrnem má film pod čepcem 158 mega a klidně to může dopracovat až ke 190. Dobrá práce

Další film si naopak vede mizerně. Expend4bles: Postr4datelní se brutálně propadli. Zatímco minulý týden skončili druzí, tento víkend stačili pouze na devátou příčku žebříčku. Už tak slaboučké tržby akčního pokračování poklesly od premiéry o 70% a tento víkend z toho bylo jen 2,5 milionu. Film pořád ve Spojených státech neutržil ani tolik, kolik dokázal třetí díl série pouze za první víkend. Úhrnná globální tržba snímku činí 36 milionů a film to nejspíš nedotáhne ani na šedesátku. Natáčení přitom stálo 100 milionů. Tohle je prostě průšvih na všech frontách a pravděpodobně konec série.

Desítku uzavírá Barbie, která i po jedenácti týdnech v kině pořád dokázala utržit velice slušný 1,4 milionu dolarů v USA a 2 miliony na ostatních trzích. Mimo Spojené státy růžový biják utržil už více než 800 milionů dolarů. Jde o teprve třetí postcovidový film, jakému se to povedlo. (Předtím to dokázali Spider-Man: Bez domova a Avatar 2). Globální úhrn tedy činí 1,43 miliardy. Margot Robbie a její parťačky to mohou dotáhnout až někam k částce 1,45 miliardy a potenciálně tak sesadit Ledové království 2 z třinácté příčky historické tabulky.

Souputník Barbie, Oppenheimer, tento týden utržil ve Spojených státech 650 tisíc a 3,3 milionu na ostatních trzích. Celkem už dokázal nashromáždit skoro 934 milionů a může to dotáhnout k 950 Zkrátka parádní výkon po všech stránkách.

Hlavním tématem příštího týdne bude Vymítač ďábla: Znamení víry.

Titulní foto: Saw X

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Luiz Fernando

Galerie: 2

Box Office: Tlapková patrola v kinech porazila Saw X a Stvořitel propadl | Fandíme filmu Box Office: Tlapková patrola v kinech porazila Saw X a Stvořitel propadl | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest